Pečienkový perkelt so šampiňónmi ako ich robím ja.
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečienky, nakrájanej na kúsky
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 200 ml syrového jogurtu
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 pohár vývaru
Pečienkový perkelt so šampiňónmi
Príprava:
- Na panvici rozohrejte olej a opekajte cibuľu a cesnak, kým nezačnú byť zlatisté.
- Pridajte kuraciu pečeňku a opečte ju zo všetkých strán, kým nezhnedne.
- Pridajte mletú sladkú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Premiešajte a nechajte asi minútu dusiť.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a dusíme ďalších pár minút.
- V miske zmiešajte hladkú múku so syrovým jogurtom a vývarom, až kým nevznikne hladká zmes.
- Pomaly prilievajte smotanovú zmes na panvicu a za stáleho miešania dusíme ešte pár minút, kým omáčka nezhustne.
- Podávajte s plackami alebo ryžou.
Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečienky (môžete použiť aj hovädziu)
- 250 g šampiňónov
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rascí
- 400 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (400 g)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na ozdobu
- Podávať s knedľou alebo cestovinami
Postup:
-
Príprava prísad:
- Bravčovú pečienku umyte a nakrájajte na kocky so stranou približne 2-3 cm.
- Cibuľu a cesnak očistite. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak na plátky. Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
-
Smaženie cibule:
- Na panvici alebo v hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nie je zlatistá a mäkká (asi 5-7 minút).
-
Pridanie cesnaku a korenia:
- K cibuli pridajte nakrájaný cesnak a jemne restujte ďalšiu minútu.
- Potom pridajte sladkú papriku a mletú rascu, miešajte, aby sa korenie dobre spojilo s cibuľou.
-
Pridanie pečienky:
- Do hrnca pridajte nakrájanú pečienku a orestujte ju zo všetkých strán, kým nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie šampiňónov a paradajkového pretlaku:
- Keď je pečienka opečená, pridajte nakrájané šampiňóny a restujte ich asi 5 minút, kým nezmäknú.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a dobre premiešajte.
-
Varenie:
- Nalejte vývar do hrnca, osolte a okoreňte podľa chuti. Dajte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Nechajte variť na nízkej teplote asi 30-40 minút, kým nie je pečienka úplne mäkká.
-
Podávanie:
- Po uvarení jedlo ochutnajte a prípadne dosoľte alebo dookorente. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s knedľou alebo cestovinami.
Dobrú chuť!