Tu je recept na penne boloňského štýlu:
Suroviny:
- 400 g penne cestoviny
- 500 g mletej hovädziej závite
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 stonky zeleru, nakrájané na malé kúsky
- 400 g paradajkového pretlaku
- 200 g paradajkového pyré
- 1 lyžica paradajkového koncentrátu
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na varenie
- syr na posypanie (najlepšie parmezán)
Penne na boloňský spôsob
Postup:
- V hrnci osolenej vriacej vody uvaríme penne cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú cestoviny al dente, zlejeme ich a necháme bokom.
- Na hrnci s náplňou rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražíme ich na strednom ohni, kým sa cibuľka nezezláti a cesnak nezhnedne.
- Pridáme mleté hovädzie mäso a opražíme ho dozlatka. Necháme šťavu odpariť a mäso dopečieme, aby bolo takmer hotové.
- Pridáme nastrúhané mrkvy a nakrájaný zeler do hrnca a spolu s mäsom ich opražíme, kým nezmäknú.
- Pridáme paradajkový pretlak, paradajkové pyré a paradajkový koncentrát do hrnca. Premiešame a necháme omáčku variť na miernom ohni približne 15 – 20 minút.
- Pridáme sušenú bazalku, oregano, soľ a čerstvo mleté čierne korenie do omáčky. Dobre premiešame a necháme omáčku zhustnúť podľa potreby.
- Keď je omáčka hotová, pridáme uvarené penne cestoviny do hrnca a dôkladne premiešame, aby sa cestoviny prepojili s omáčkou.
- Podávame teplé s posypaním syrom a prípadne môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!