Cuketové špagety s mletým mäsom na spôsob bolonskej omáčky

Cuketové špagety s mletým mäsom na spôsob bolónskej omáčky sú skvelou zdravou alternatívou k tradičným cestovináčikom. Toto jedlo je nízkokalorické, plné výživných zložiek a zároveň chutné.

Vďaka použitiu cukety namiesto bežných cestovín, získate porciu zeleniny a zároveň sa vďaka špirálovej forme cukety docieli dojem typických špagiet. Tento jednoduchý recept vám umožní pripraviť si chutné a výdatné jedlo rýchlo a ľahko.

Recept (na 4 porcie):

Suroviny:
– 4 stredné cukety
– 500 g mletého hovädzieho mäsa
– 1 cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 konzerva lúpených paradajok (400 g)
– 2 lyžice paradajkovej pasty
– 1 šálka hovädzieho vývaru
– Olivový olej
– Soľ, čierne korenie podľa chuti
– Sušená bazalka alebo čerstvé byliny na ozdobenie

Postup:

1. Cukety dôkladne umyte a pomocou špirálovača (alebo ostrého nožíka) ich nakrájajte na dlhé špagety.

2. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte nadrobno nakrájanú cibuľku spolu s pretlačeným cesnakom dovtedy, kým neskrahne.

3. Pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým nezíska ružovú farbu. Občas premiešavajte.

4. Po opečení mäsa pridajte lúpané paradajky, paradajkovú pastu, vývar a ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

5. Nechajte vše mierne privrieť a pomaly duste približne 15 minút, kým omáčka nezhustne.

6. Medzitým v hrnci so slanou vodou, alebo na panvici s trochou olivového oleja zohrejte cuketové špagety. Nechajte ich asi 3 minúty povariť/opražiť. Nesmú zmäknúť príliš.

7. Naservírujte cuketové špagety na tanier a zalejte ich pripravenoubolonskouomáčkou s mletým mäsom. Ozdobte čerstvými bylinkami alebo sušenou bazalkou.

Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé a ľahké. Cuketu možno nahradiť aj inými druhmi zeleniny – mrkvou, tekvicou a pod. Takisto môžete použiť mleté kuracie alebo bravčové mäso. Je to skvelá nízkokalorická voľba pre všetkých, ktorí chcú znížiť príjem kalórií, no zároveň si dopriať chutné a výdatné jedlo.

 

2) Cuketové špagety s mletým mäsom na spôsob bolónskej omáčky

Cuketové špagety s mletým mäsom na spôsob bolonskej omáčky:

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cukety
  • 400 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 1 stredne veľká konzervovaná paradajková omáčka (400 g)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo paradajkového koncentrátu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky sušenej bazalky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie
  • Strúhaný parmezán na posypanie (voliteľné)

 

Postup:

  1. Príprava cuketových špagiet:
    • Cuketu omyj, odstráň končeky a pomocou špirálovacieho prístroja alebo strúhadla vytváraj tenké pásiky, ktoré budú pripomínať špagety. Cuketové špagety nechaj stranou.
  2. Pripraviť bolonskú omáčku:
    • Na panvici zohrej olej a orestuj na ňom nasekanú cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité.
    • Pridaj mleté mäso a opraž ho dozlatista. Pridaj nastrúhanú mrkvu a nech sa dusí pár minút, kým sa zjemní.
    • Zníž teplotu a pridaj paradajkovú omáčku a paradajkový pretlak/koncentrát. Premiešaj dohromady.
    • Dochutí omáčku sušeným oreganom, bazalkou, soľou a čiernym korením. Nech omáčka povarí a potom zniž teplotu a nech dusí približne 20-30 minút, kým sa príchute prepoja a omáčka sa zredukuje.
  3. Dokončiť jedlo:
    • Na tanieri podávaj cuketové špagety a na ne nasypte porciu bolonskej omáčky.
    • Podľa chuti môžeš posypať strúhaným parmezánom a podávať s čerstvou bazalkou na ozdobu.

Tento recept prináša kombináciu zdravých cuketových špagiet so sýtou a bohatou bolonskou omáčkou. Je to skvelá alternatíva pre klasické cestoviny a omáčku, ak hľadáš niečo ľahšie a zeleninou bohaté.

Similar Posts

One Comment

  1. Naťa píše:

    Musím vyskúšať už dnes.
    Cuketové špagety vyzerajú neskutočne cuketove šapgety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *