Bolónske špagety s mletým mäsom

Boloňské špagety s mletým mäsom sú jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych jedál. Táto klasická talianska omáčka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny v spojení so špagetami je skutočným lahodným zážitkom.

Príprava tejto pochúťky síce vyžaduje trochu času a úsilia, ale výsledok za to rozhodne stojí. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj sýte a výdatné. Ponorte sa teda do talianskej tradície a pripravte si boloňské špagety s mletým mäsom podľa nasledujúceho receptu.

Recept na Boloňské špagety s mletým mäsom:

Suroviny:
– 500 g špagiet
– 500 g mletého hovädzieho mäsa
– 1 veľká cibula, nahrubo nasekaná
– 2 mrkvy, nahrubo nastrúhané
– 2 stonky zeleru, nahrubo nasekaná
– 4 strúčiky cesnaku, nasekaného
– 800 g konzervy drožďových paradajok
– 1 šálka suchého bieleho vína
– 1 šálka hovädzieho vývaru
– 3 bobkové listy
– 1 ČL sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 PL paradajkovej pasty
– 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
– strúhaný parmezán na posypanie

Postup:

1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom mleté mäso, kým sa nezačne pripekať. Pridajte nasekanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a opekajte ďalšiu minútu.

2. Pridajte drožďové paradajky, biele víno, hovädzi vývar, bobkový list, tymian, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte zmesi privrieť. Potom priklopte a nechajte približne 1,5 hodiny pomaly dusiť na miernom ohni.

3. Počas dusenia občas premiešajte a v prípade potreby dolejte trochu vývaru, aby zmes nebola príliš hustá. Nakoniec vmažte paradajkovú pastu a nechajte ešte chvíľu povariť.

4. Zatiaľ čo sa omáčka dopráva, uvarte špagety v opravenej osolenej vode podľa návodu na obale. Odceďte ich a nechajte trochu tekutiny z varenia.

5. Zmiešajte omáčku so špagetami a nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. V prípade potreby rozmiestnite omáčku trochou tekutiny z varenia špagiet.

6. Podávajte posypané strúhaným parmezánom a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Bolónske špagety s mletým mäsom
Bolónske špagety s mletým mäsom

2) Bolónske špagety s mletým mäsom

Toto je skvelý recept na lahodné boloňské špagety s mletým mäsom. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

Potrebujete:

  • 400 g hovädzieho mäsa (mletého)
  • 1 veľká cibuľa (jemne nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 mrkvu (jemne nakrájaná)
  • 1 stonka zeleru (jemne nakrájaná)
  • 1 pohár paradajkového pretlaku (400 g)
  • 2 lyžice paradajkového koncentrátu
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 400 g špagiet
  • strúhaný syr na posypanie (opcionálne)

Postup:

  1. Na rozohriatej panvici orestujte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler, kým nezmäknú.
  2. Pridajte mleté mäso a varte ho, kým nebude dobre prepečené.
  3. Pridajte paradajkový pretlak, paradajkový koncentrát, hovädzí vývar, oregano, soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi 20 minút, aby sa chute spojili.
  4. V hrnci uvaríme špagety podľa návodu na obale do al dente (škrupinkaté). Odcedíme ich.
  5. Podávajte špagety so štedrou porciou boloňskej omáčky. Posypte strúhaným syrom, ak si žiadate.
  6. Dobrú chuť!

Tento recept určite poteší vaše chuťové poháriky. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich osobných preferencií a pridať ďalšie ingrediencie, ako napríklad bylinky alebo zeleninu.

Similar Posts

One Comment

  1. Sisa píše:

    Talianská kuchyňa ako sa patrí.
    Dnes síce pripravujem niečo iné ale aj toto vyzerá skvele.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *