Boloňské špagety s mletým mäsom sú jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych jedál. Táto klasická talianska omáčka z hovädzieho mletého mäsa a zeleniny v spojení so špagetami je skutočným lahodným zážitkom.
Príprava tejto pochúťky síce vyžaduje trochu času a úsilia, ale výsledok za to rozhodne stojí. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj sýte a výdatné. Ponorte sa teda do talianskej tradície a pripravte si boloňské špagety s mletým mäsom podľa nasledujúceho receptu.
Recept na Boloňské špagety s mletým mäsom:
Suroviny:
– 500 g špagiet
– 500 g mletého hovädzieho mäsa
– 1 veľká cibula, nahrubo nasekaná
– 2 mrkvy, nahrubo nastrúhané
– 2 stonky zeleru, nahrubo nasekaná
– 4 strúčiky cesnaku, nasekaného
– 800 g konzervy drožďových paradajok
– 1 šálka suchého bieleho vína
– 1 šálka hovädzieho vývaru
– 3 bobkové listy
– 1 ČL sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 PL paradajkovej pasty
– 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
– strúhaný parmezán na posypanie
Postup:
1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom mleté mäso, kým sa nezačne pripekať. Pridajte nasekanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a opekajte ďalšiu minútu.
2. Pridajte drožďové paradajky, biele víno, hovädzi vývar, bobkový list, tymian, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte zmesi privrieť. Potom priklopte a nechajte približne 1,5 hodiny pomaly dusiť na miernom ohni.
3. Počas dusenia občas premiešajte a v prípade potreby dolejte trochu vývaru, aby zmes nebola príliš hustá. Nakoniec vmažte paradajkovú pastu a nechajte ešte chvíľu povariť.
4. Zatiaľ čo sa omáčka dopráva, uvarte špagety v opravenej osolenej vode podľa návodu na obale. Odceďte ich a nechajte trochu tekutiny z varenia.
5. Zmiešajte omáčku so špagetami a nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. V prípade potreby rozmiestnite omáčku trochou tekutiny z varenia špagiet.
6. Podávajte posypané strúhaným parmezánom a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2) Bolónske špagety s mletým mäsom
Toto je skvelý recept na lahodné boloňské špagety s mletým mäsom. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:
Potrebujete:
- 400 g hovädzieho mäsa (mletého)
- 1 veľká cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 mrkvu (jemne nakrájaná)
- 1 stonka zeleru (jemne nakrájaná)
- 1 pohár paradajkového pretlaku (400 g)
- 2 lyžice paradajkového koncentrátu
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžičku sušeného oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 400 g špagiet
- strúhaný syr na posypanie (opcionálne)
Postup:
- Na rozohriatej panvici orestujte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler, kým nezmäknú.
- Pridajte mleté mäso a varte ho, kým nebude dobre prepečené.
- Pridajte paradajkový pretlak, paradajkový koncentrát, hovädzí vývar, oregano, soľ a korenie. Varte na miernom ohni asi 20 minút, aby sa chute spojili.
- V hrnci uvaríme špagety podľa návodu na obale do al dente (škrupinkaté). Odcedíme ich.
- Podávajte špagety so štedrou porciou boloňskej omáčky. Posypte strúhaným syrom, ak si žiadate.
- Dobrú chuť!
Tento recept určite poteší vaše chuťové poháriky. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich osobných preferencií a pridať ďalšie ingrediencie, ako napríklad bylinky alebo zeleninu.
Talianská kuchyňa ako sa patrí.
Dnes síce pripravujem niečo iné ale aj toto vyzerá skvele.