Kuracie stehná na perinke sú jednoduché a chutné jedlo, ktoré si určite obľúbite. Táto klasická slovenská špecialita je ideálna na prípravu obedov alebo večerí pre celú rodinu.
Lahodná kombinácia mäkkého kurčaťa a chrumkavej perinky vám zaručene umožní vychutnať si prvotriedny gurmánsky zážitok. Navyše, príprava tohto jedla je rýchla a nenáročná. Tak poďme na to!
Recept na kuracie stehná na perinke:
Suroviny:
– 8 kuracích stehien (alebo podľa počtu porcií)
– 2 väčšie cibule
– 2 mrkvy
– 1 koreňová petržlenová vňať
– soľ
– mleté čierne korenie
– olej na vyprážanie
– múka na obalenie
Postup:
1. Očistené a umyté kuracie stehná osoľte a opečte na panvici alebo v hlbšom hrnci na oleji zo všetkých strán dozlatista.
2. Očistenú a nahrubo nasekanú cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať pridajte k opraženým kuracím stehnám. Podlejte menším množstvom vody (približne 1 šálka), prikryte a duste 30-40 minút.
3. Zatiaľ čo sa kuracie stehná dusia, pripravte si perinku. V mise zmiešajte múku so štipkou soli a naštvrtenú šálku vody. Vymiesime cesto, ktoré by nemalo byť príliš husté ani príliš redené.
4. Po uplynutí doby dusenia vyberte kuracie stehná z hrnca a nechajte ich krátko odpočinúť. Do výpeku z hrnca vmiešajte cesto na perinku a dôkladne premiešajte. Nechajte povariť na miernom ohni približne 10 minút za občasného miešania, kým sa perinka nezačne oddeľovať od stien hrnca.
5. Kuracie stehná vložte späť do hrnca na perinku a prikryte pokrievkou. Nechajte ešte krátko podusiť, aby perinka prischla na mäse.
6. Podávajte kuracie stehná na perinke s čerstvou zelenou oblohou a domácim chrenom či džemom podľa chuti. Výbornou prílohou sú zemiaky alebo domáca knedľa.
Táto voňavá a sýta špecialita vám istotne prinesie lahodnú chuť pravej slovenskej kuchyne. Žiadne zložité postupy, len jednoduché a kvalitné suroviny. Pochutínskou je nesporne i samotná perinka, vďaka ktorej bude mäso šťavnaté a krémovo mäkké. Pochváľte sa rodine alebo priateľom týmto tradičným a osvedčeným receptom!
2) Kuracie stehná na perinke
Potrebujeme:
– 4 kuracie stehná
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ, korenie, mletá paprika
– 200 ml vývaru
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica sladkej smotany
– petržlen na ozdobu
Postup:
1. Kuracie stehná očistíme a osolíme.
2. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom kuracie stehná z oboch strán, aby získali zlatú farbu.
3. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme ich spolu orestovať.
4. Potom pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom.
5. Kuracie stehná dusíme pod pokrievkou asi 30 minút, prípadne prilievame vývar podľa potreby.
6. Keď je mäso mäkké, zahustíme omáčku hladkou múkou rozmiešanou so smotanou a necháme chvíľu prevrieť.
7. Podávame s duseným zemiakovým pyré a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Ako to myslíš s tou perinkou?
Ďakujem pekne. Mima
Asi tá omáčka no najkôr sa to robí inak.
Dáva sa pod mäso zemiak. Teda podstrúhané zemiaky.