Cestoviny s artičokami sú výbornou voľbou pre milovníkov tohto originálneho a chutného jedla. Ako slovenský variant pripravy vám ponúkam nasledujúci recept:
Suroviny:
- 250 g cestovín (doporučujem fusilli alebo penne)
- 4 artičoky (čerstvé alebo z konzervy)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- parmezán na posypanie
Cestoviny s artičokami
Postup:
- Artičoky ošúpeme a zbavíme ich hrubších vnútorných listov, kým neostanú iba mäkké a svetlozelené časti. Potom ich nakrájame na menšie kúsky.
- V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale, kým nebudú al dente, teda mierne tuhé.
- Zatiaľ čo sa cestoviny varia, v hrnci na stredne silnom ohni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujeme ich do zmäknutia, asi 3-4 minúty.
- Pridáme nakrájané artičoky do panvice a orestujeme ich spolu s cibuľou a cesnakom ďalších 5-7 minút. Artičoky by mali zmäknúť a jemne sa opražiť.
- Odstavíme panvicu od ohňa a pridáme uvarané cestoviny. Dôkladne ich premiešame s artičokami, cibuľou a cesnakom, aby sa všetko spojilo.
- Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.
- Cestoviny s artičokami podávame teplé. Na záver ich môžeme posypať strúhaným parmezánom na pridanú chuť.
Tento recept na cestoviny s artičokami vás určite poteší jeho bohatou a lahodnou kombináciou chutí. Ak máte radi artičoky, určite si túto jednoduchú a zdravú pochúťku vyskúšajte. Dobrú chuť!