Pesto z medvedieho cesnaku recept

Zdravé chutné a prospešné z veľa dôvodou. Aj takto by sa dala jednoducho opísať pochúťka zvaná medvedí cesnak. Nejde skutone o cesnak, ale o bylinu ktorá ma jeho výraznú chuť. Má veľa benefitov pre naše telo. A to od pritizápalových účnikov, krvný tlak, zmierňuje horúčku, zlepšuje imunitu, zlepšuje prietok krvy a v neposlednom rade má detoxikačné vlastnosti.

10 minútová príprava a pesto je na svete.
Potrebujeme:

  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml olivový olej ( na zaliatie) nemusí byť 100 ml
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

 

Pesto z medvedieho cesnaku

  1. Listôčky medvedieho cenaku som si očistila od stoniek. Potom som ich umyla pod tečúcou vodou a usušila.
  2. Do miexéru som si dala listky medvedieho censaku a olivový olej.  Na chuť môžete pridať štipku solia  trocha mletého čierneho korenia. Dobre to rozmixujte na čo najmenšie časti. Ideálne ak vám vyjde pasta.
  3. Takéto pesto dáme so sklenej nádoby, ktorúmôžeme uzavrieť. Ja ho zhora ešte zalejem olejom aby sa k nemu nedostalo veľa vzduchu. Skladujte v chladičke. Vydrží 3 až 4 mesiace.

Dobrú chuť.

 

 

Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku recept

Trvanlivé pesto z medvedieho cesnaku (raw - živá strava)

Pesto z medvedieho cesnaku recept

Pesto z medvedieho cesnaku je chutná a originálna verzia klasického pestá. Tu je jednoduchý recept:

Potrebujeme:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku (približne 100 g)
  • 50 g piniových orechov
  • 50 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Medvedí cesnak očistíme a umyjeme. Ideálne ho nasušíme pred použitím, aby sme zabránili nadmernému vlhkosti v pestách.
  2. Piniové orechy osmažíme na suchej panvici, kým nezhnednú a nevônia. Odložíme ich stranou a necháme vychladnúť.
  3. V mixéri, kuchynskom robote alebo s ručným mixérom zblendujeme medvedí cesnak, opražené piniové orechy, strúhaný syr, olivový olej a citrónovú šťavu, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
  4. Ochutnáme a pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Premiešame.
  5. Pesto preložíme do sklenenej nádoby a uložíme do chladničky, kde si uchová svoju chuť až 1 týždeň.

Tip na podávanie:

Pesto z medvedieho cesnaku je skvelé ako prísada do cestovín, zemiakov, ako dip pre zeleninu, alebo dokonca ako náplň do sendvičov či plátok pečiva. Skúste ho aj ako chuťovú prílohu k mäsu alebo jednoducho natrite načechraným pečivom. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *