Zdravé chutné a prospešné z veľa dôvodou. Aj takto by sa dala jednoducho opísať pochúťka zvaná medvedí cesnak. Nejde skutone o cesnak, ale o bylinu ktorá ma jeho výraznú chuť. Má veľa benefitov pre naše telo. A to od pritizápalových účnikov, krvný tlak, zmierňuje horúčku, zlepšuje imunitu, zlepšuje prietok krvy a v neposlednom rade má detoxikačné vlastnosti.
10 minútová príprava a pesto je na svete.
Potrebujeme:
- 300 g medvedieho cesnaku
- 100 ml olivový olej ( na zaliatie) nemusí byť 100 ml
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Pesto z medvedieho cesnaku
- Listôčky medvedieho cenaku som si očistila od stoniek. Potom som ich umyla pod tečúcou vodou a usušila.
- Do miexéru som si dala listky medvedieho censaku a olivový olej. Na chuť môžete pridať štipku solia trocha mletého čierneho korenia. Dobre to rozmixujte na čo najmenšie časti. Ideálne ak vám vyjde pasta.
- Takéto pesto dáme so sklenej nádoby, ktorúmôžeme uzavrieť. Ja ho zhora ešte zalejem olejom aby sa k nemu nedostalo veľa vzduchu. Skladujte v chladičke. Vydrží 3 až 4 mesiace.
Dobrú chuť.
Pesto z medvedieho cesnaku recept
Pesto z medvedieho cesnaku je chutná a originálna verzia klasického pestá. Tu je jednoduchý recept:
Potrebujeme:
- 2 hrste medvedieho cesnaku (približne 100 g)
- 50 g piniových orechov
- 50 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- šťava z polovice citróna
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Medvedí cesnak očistíme a umyjeme. Ideálne ho nasušíme pred použitím, aby sme zabránili nadmernému vlhkosti v pestách.
- Piniové orechy osmažíme na suchej panvici, kým nezhnednú a nevônia. Odložíme ich stranou a necháme vychladnúť.
- V mixéri, kuchynskom robote alebo s ručným mixérom zblendujeme medvedí cesnak, opražené piniové orechy, strúhaný syr, olivový olej a citrónovú šťavu, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
- Ochutnáme a pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Premiešame.
- Pesto preložíme do sklenenej nádoby a uložíme do chladničky, kde si uchová svoju chuť až 1 týždeň.
Tip na podávanie:
Pesto z medvedieho cesnaku je skvelé ako prísada do cestovín, zemiakov, ako dip pre zeleninu, alebo dokonca ako náplň do sendvičov či plátok pečiva. Skúste ho aj ako chuťovú prílohu k mäsu alebo jednoducho natrite načechraným pečivom. Dobrú chuť!