Pirohy plnené kuracím mäsom a hubami predstavujú výbornú alternatívu pre všetkých, ktorí milujú tradičnú slovenskú gastronómiu. Tu je nenáročný recept:
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho mäsa, nasekaného na drobné kúsky
- 200 g húb, nakrájaných na malé kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 2 lyžice oleja
- 500 g pohánkovej múky
- 2 vajcia
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Pirohy s kuracím mäsom a hubami
Návod na prípravu:
- Na panvici zahrievajte olej a osmažte cibuľu a cesnak, až kým nezískajú zlatistý odtieň.
- Pridajte kúsky kuracieho mäsa a huby a restujte ich, kým mäso nie je úplne uvarené.
- Na cesto zmiešajte múku, vajcia, soľ a vodu a dôkladne premiešajte, kým nesformujete hladké cesto.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku okolo 2 – 3 mm a pomocou pohára vykrojte krúžky.
- Do stredu každého krúžku dajte lyžicu plnky z mäsa a húb.
- Opatrne prehnite cesto na polovicu a stlačte okraje, aby ste uzavreli plnku.
- V hrnci s osolenou vriacou vodou varte pirohy približne 5 až 7 minút, kým sa nezačnú vynárať na povrch.
- Po uvarení ich sceďte a podávajte s kyslou smotanou alebo omáčkou podľa preferencie.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Pirohy s kuracím mäsom a hubami
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 ml vody
- Štipka soli
Na náplň:
- 400 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehenné)
- 200 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- Petržlen (nepovinné)
Návod:
-
Príprava cesta:
- Do misy preosejte hladkú múku a pridajte štipku soli.
- Vmiešajte vajce a postupne prilievajte vodu, kým nezískate elastické cesto.
- Zakryte cesto utierkou a nechajte odpočívať približne 30 minút.
-
Príprava náplne:
- Kuracie mäso umyte, nasekajte na drobné kocky a okořeňte podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridajte kuracie kúsky a opekajte, kým nie sú zlatohnedé a dobre prepečené.
- Pridajte nakrájané huby a pretlačený cesnak. Restujte, kým sa huby nezredukujú a chute sa nespoja.
- Podľa chuti posypte nasekaným petržlenom. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
-
Tvorba pirohov:
- Cesto rozdeľte na menšie časti a vyvaľkajte na tenké pláty.
- Pomocou pohára alebo formy vykrojte krúžky.
- Do stredu každého krúžku umiestnite lyžicu náplne a pevne stlačte okraje, aby ste pirohy uzavreli.
-
Varíme pirohy:
- V hrnci priveďte osolenú vodu do varu.
- Pirohy opatrne vložte do vriacej vody a varte asi 5-7 minút, kým na povrchu nevyplávajú.
- Po uvarení ich vyberte z vody a nechajte odkvapkať.
-
Podávanie:
- Pirohy môžete podávať s kyslou smotanou, alebo ich osmažiť v panvici s trochou masla, aby získali chrumkavú textúru.
- Ozdobte ich čerstvými bylinkami podľa chuti.
Prajem vám dobrú chuť!