Pizza slimáky z kysnutého cesta tak ako ma ho doma najlepšie naučili pripraviť.
Ingrediencie:
- 500 g kysnutého cesta na pizzu
- 100 g salámy (napríklad šunkovej)
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo mozzarella)
- 2 lyžice kečupu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Pizza slimáky z kysnutého cesta
Postup:
- Predohrejte rúru na 200 °C a pripravte plech s pečiacim papierom.
- Rozvaľte kysnuté cesto na tenký obdĺžnik, približne 30 x 40 cm.
- Na rozvaľané cesto rozotrite tenkú vrstvu kečupu, aby pokryla celú plochu.
- Na kečup rovnomerne rozložte nakrájané kolieska salámy.
- Posypte nasekaným sušeným oreganom a nastrúhaným syrom.
- Jemne osolte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Potom opatrne zrolujte cesto od kratšieho konca, aby vznikol valček.
- Valček nakrájajte na tenké plátky, asi 2 cm široké.
- Nakrájané plátky slimákov preveďte na plech, potrite ich olivovým olejom a nechajte chvíľku odpočívať, aby cesto ešte trochu vykynulo.
- Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým slimáky nezačnú zlatnúť a nebudú chrumkavé.
- Po upečení nechajte slimáky chvíľu vychladnúť a podávajte teplé. Môžete ich dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Vychutnajte si tieto chutné pizza slimáky ako predjedlo, desiatu alebo ako prílohu k večeri. Dobrú chuť!
2) Pizza slimáky z kysnutého cesta
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 50 ml olivového oleja
- 1 vajce
Na náplň:
- 200 g paradajkovej omáčky (pizzovej)
- 150 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo eidam)
- 100 g salámy alebo šunky (nakrájané na kocky)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo iných byliniek podľa chuti)
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 50 g olív (voliteľné)
- 50 g papriky (voliteľné, nakrájané na kocky)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor a sušené droždie. Necháme stáť 10 minút, kým sa nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a pridáme soľ. V strede vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme pripravené droždie,
- Olivový olej a vajce.
- Všetky prísady dôkladne skombinujeme a spracujeme na hladké cesto, ktoré by sa malo uvoľňovať od stien misky.
- Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší.
-
Príprava náplne:
- Po vykysnutí cesta ho rozvaľkáme na pomúčenom povrchu do obdĺžnikového tvaru, hrubého asi 0,5 cm.
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Na rozvaľkané cesto opatrne nanesieme paradajkovú omáčku, posypeme strúhaným syrom, nakrájanou salámou alebo šunkou, bylinkami, korením, olívami a paprikou.
-
Tvorba slimákov:
- Cesto zrolujeme do pevného valca po dlhšej strane.
- Ostrým nožom valec nakrájame na približne 2-3 cm hrubé plátky.
- Plátky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi nimi necháme dostatočnú vzdialenosť.
-
Pečenie:
- Plech s pizza slimákmi umiestnime do predhriatej rúry a pečieme 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Po upečení necháme slimáky chvíľu vychladnúť, potom ich môžeme podávať.
Podávanie:
Pizza slimáky sú skvelou pochúťkou na oslavu, alebo len tak na rýchle zahryznutie. Môžete ich podávať s ďalšou paradajkovou omáčkou na namáčanie.
Prajem dobrú chuť!