Ak máte záujem o prípravu plnenej kapusty s mletým mäsom, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 hlava kapusty
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kombinácia oboch)
- 1 cibuľa, najemno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
- 1 šálka paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky ryže, uvarenej podľa pokynov na obale
- Soľ a korenie podľa vlastných preferencií
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 šálky vývaru (môžete zvoliť hovädzí alebo zeleninový)
Plnená kapusta s mletým mäsom
Pokyny na prípravu:
- Kapustu ošúpeme a zbavíme vnútorného stredového kmeňa. Dôkladne ju umyjeme pod tečúcou vodou.
- Kapustu varíme vo vode so štipkou soli, až kým nie je polomäkká, zhruba 10-15 minút. Potom ju necháme odkvapkať.
- V hrnci rozohrejeme olej a pridáme cibuľu a cesnak. Restujeme, dokým nezíska zlatistú farbu.
- Do hrnca pridáme mleté mäso a smažíme, kým nie je zmäknuté. Počas pečenia pridáme soľ, korenie, mletú papriku a majoránku.
- Pridáme uvarenú ryžu a paradajkový pretlak. Dobre premiešame a zmes necháme variť ešte niekoľko minút.
- Vytvoríme plnku z mäsovej zmesi. Na každý list kapusty položíme lyžicu plnky a zrolujeme.
- V hrnci pripravíme omáčku: Hladkú múku opražíme na oleji a za stáleho miešania postupne zalejeme vývarom. Varíme do zhustnutia.
- Do vývaru opatrne ukladáme plnené kapustové rolky.
- Kapustu necháme variť v hrnci, kým nezmäkne, čo by malo trvať približne 1-2 hodiny.
- Hotovú plnenú kapustu môžeme servírovať s knedľou alebo chlebom. Prajeme dobrú chuť!
Tip: Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete do plnky zamiešať aj drvenú čili papričku.
2) Plnená kapusta s mletým mäsom
Plnená kapusta s mletým mäsom je obľúbené slovenské jedlo, ktoré si jednoducho obľúbite. Môžete ho podávať rôznymi spôsobmi, a tak sa hodí na slávnostný stôl aj na bežnú rodinnú večeru. V nasledujúcom texte sa dozviete, ako si pripraviť chutnú plnenú kapustu s mletým mäsom.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Na prípravu plnenej kapusty s mletým mäsom si zabezpečte nasledovné suroviny:
- 1 hlávka kyslej kapusty
- 500 g mletého mäsa (bravčového alebo hovädzieho)
- 100 g ryže
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- soľ, korenie a paprika podľa vkusu
- olej na vyprážanie
- vývar alebo paradajková omáčka na podliatie
Postup prípravy
1. Najprv si uvarte ryžu podľa pokynov na obale a nechajte ju vychladnúť.
2. Cibuľu a cesnak najemno nakrájajte a opražte na oleji, kým cesnak nezmäkne.
3. V miske zmiešajte mleté mäso s vychladnutou ryžou, opraženou cibuľou a cesnakom, vajcom a korením podľa chuti.
4. Z kyslej kapusty opatrne odoberajte jednotlivé listy a na každý položte lyžicu plnky. Zabalte ich a vytvorte zvitky.
5. Zvitky uložte do hrnca, zalejte buď vývarom alebo paradajkovou omáčkou a varte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny.
Plnená kapusta s mletým mäsom je dokončená a pripravená na servírovanie. Dúfame, že si tento recept obľúbite a užijete si každé sústo!