plnené oriešky vianočné

Plnené vianočné orechy sú tradičným slovenským sladkým jedlom, ktoré sa zvyknú pripravovať v období sviatkov. Ich unikátna forma a chutná náplň ich robia obľúbenou pochúťkou. Pozrime sa na presný návod, ktorý vás krok za krokom zavedie celým procesom prípravy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g masla (pri izbovej teplote)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balenia prášku na pečenie
  • 1 vanilkový cukor

Na náplň:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla (pri izbovej teplote)
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 1 polievková lyžica rumu (nepovinné)

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 50 g masla

Postup

1. Príprava cesta
  1. Kombinácia ingrediencií: V miske dôkladne spojiť hladkú múku, mleté orechy, prášok na pečenie a vanilkový cukor. Dobre premiešať.
  2. Pridanie masla a cukru: Do zmesi pridať maslo a práškový cukor. Pomocou mixéra alebo rúk spracovať cesto, až kým nie je hladké.
  3. Začlenenie vajíčka: K cestu pridať vajce a opäť dôkladne zamiešať, aby sa všetky zložky prepojili.
  4. Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte oddýchnuť v chladničke minimálne 30 minút.
2. Príprava náplne
  1. Kombinovanie surovín: V miske spojte mleté orechy, práškový cukor, žĺtky, kakao.a maslo. Dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli jednotnú plnku. Ak máte záujem, môžete pridať rum na zvýraznenie chuti.
3. Tvarovanie orieškov
  1. Predohrev rúry: Prehrievajte rúru na 180 °C a pripravte plech pokrytý papierom na pečenie.
  2. Formovanie: Z odpočinutého cesta odtrhnite malé časti a vytvarujte guľôčky. Potom ich stlačte do formičiek na oriešky (môžete použiť aj formy vo forme orechov určené na pečenie).
  3. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, kým oriešky nezískajú zlatohnedý vzhľad. Po uplynutí času ich nechajte vychladnúť.
4. Naplnenie orieškov
  1. Naplnenie: Keď sú oriešky vychladnuté, opatrne ich vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou náplňou a spojte obe polovice dokopy.
5. Príprava polevy
  1. Roztápanie čokolády: Horkú čokoládu rozpusťte buď na vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke, pričom pridajte maslo. Dôkladne premiešajte, aby poleva bola hladká.
  2. Aplikácia polevy: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády alebo ju pomocou lyžice rovnomerne rozotrite na vrch orieškov.
  3. Chladenie: Nechajte polevu schnúť pri izbovej teplote alebo ich vložte do chladničky na niekoľko minút.
6. Servírovanie
  1. Podávanie: Plnené vianočné oriešky môžete servírovať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.

Záver

Plnené vianočné oriešky predstavujú tradičné slovenské pečivo, ktoré často zdobí sviatočné stoly. Ich chrumkavá konzistencia a vynikajúca náplň ich robia obľúbenou lahôdkou, ktorú si zamiluje celá rodina. Pozrite sa na podrobný recept, ktorý vás krok za krokom prevedie procesom prípravy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g jemnej múky
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 100 g masla
  • (pri izbovej teplote)
  • 100 g cukru v prášku
  • 1 kus vajca
  • 1/2 balíčka prášku na pečenie
  • 1 vrecúško vanilkového cukru

Na náplň:

  • 200 g rozdrvených vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g masla (pri izbovej teplote)
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 1 polievková lyžica rumu (voliteľné)

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 50 g masla

Postup

1. Príprava cesta
  1. Zmiešajte prísady: V mise dôkladne skombinujte hladkú múku, rozdrvené orechy, prášok na pečenie a vanilkový cukor. Starostlivo premiešajte, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.
  2. Pridajte maslo a cukor: Do zmesi pridajte maslo a cukor v prášku. Cesto spracovávajte buď mixérom, alebo ručne, až kým nezíska hladkú a homogénnu štruktúru.
  3. Pridanie vajca: Do zmesi vložte vajce a znovu dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevným a lepšie sa s ním bude manipulovať.
2. Príprava náplne
  1. Prosím, zmiešajte ingrediencie: V miske spojte rozdrvené orechy, práškový cukor, žĺtky, kakao a maslo. Dôkladne premiešajte, až kým nevznikne homogénna náplň. Na dochutenie môžete pridať rum.
  2. Ochutnajte náplň: Pred plnením orechov si preverte chuť plnky a upravte sladkosť podľa svojich preferencií. V prípade hustej plnky môžete pridať trošku mlieka.
3. Formovanie orechov
  1. Predhriatie rúry: Nastavte rúru na…na teplotu 180 °C. Pripravte si plech pokrytý papierom na pečenie.
  2. Tvorba tvaru: Z odpočinutého cesta vyberte menšie kusy a vytvarujte z nich guľaté kôstky. Potom ich vložte do formičiek na oriešky (možno taktiež využiť formy na pečenie v tvare orechov).
  3. Pečenie: V predhriatej rúre pečte približne 10-12 minút, až oriešky nadobudnú zlatistožltý odtieň. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
4. Naplnenie orieškov
  1. Naplnanie: Keď oriešky vychladnú, opatrne ich vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou plnkou a spojte obidve polovice dokopy. Ak chcete, môžete použiť zdobiaci sáčok pre presnejšie nanesenie plnky.
5. Príprava polevy
  1. Roztopenie čokolády: Horkú čokoládu a maslo roztopte buď vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnnej rúre. Dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli hladkú a lesklú konzistenciu polevy.
  2. Nanesenie polevy: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády, alebo ju lyžicou opatrne rozotrite na povrch orieškov.
  3. Chladenie: Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote, alebo ich dajte do chladničky na niekoľko minút.
6. Servírovanie
  1. Podávanie: Plnené vianočné oriešky sú výborným dezertom na sviatočný stôl. Skvele vynikajú ako sladká pochúťka alebo pri šálkach čaju či kávy.
  2. Ozdoba: Ak máte záujem, môžete oriešky ozdobiť nasekanými orechmi alebo ich pred podávaním posypať práškovým cukrom.

Záver

Plnené vianočné oriešky sú chutný a reprezentatívny dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Aj keď je príprava o niečo náročnejšia, výsledok určite stojí za vynaložené úsilie. Užite si čas pečenia a nech sú vaše Vianoce plné radosti a lahodných chvíľ! Tieto oriešky sa stanú neoddeliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií a určite si ich zamilujete.

Krúpová polievka s klobásou

Krúpová polievka s klobásou

Čítať viac »

3) Plnené vianočné oriešky s jogurtom

Plnené vianočné oriešky s jogurtovou plnkou sú skvelou alternatívou tradičných receptov. Tieto oriešky sú jemné, chutné a obsahujú osviežujúcu jogurtovú plnku, ktorá dodáva dezertu jedinečnú chuť. Pozrime sa na podrobný recept!

Ingrediencie

<span

Lievance zo zvyškov ryže

Lievance zo zvyškov ryže

Čítať viac »

Na cesto:

  • 250 g jemnej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g masla (pri izbovej teplote)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balenia prášku na pečenie
  • 1 balíček vanilínového cukru

Na jogurtovú plnku:

Šošovicová polievka s klobásou smotanou

Šošovicová polievka s klobásou smotanou

Čítať viac »

  • 200 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla (pri izbovej teplote)
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička želatíny (nepovinné, na zahustenie plnky)

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 50 g masla

Pokyny

1. Príprava cesta
  1. Skombinujte prísady: V miske spojte jemnú múku, mleté orechy, prášok na pečenie a vanilínový cukor. Dôkladne zamiešajte, aby sa zložky dôkladne prepojili.
  2. Pridajte maslo a cukor: Do suchej zmesi vmiešajte maslo a práškový cukor. Pomocou mixéra alebo ručne spracujte cesto, kým nevznikne hladká a homogénna hmota.
  3. Vmiešajte vajce: Do zmesi pridajte vajce a dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
  4. Nechajte odpočívať: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chladnúť v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom cesto získajú lepšiu konzistenciu a bude sa s ním ľahšie pracovať.
2. Príprava jogurtovej plnky
  1. Mixujte prísady: V miske zmiešajte biely jogurt, práškový cukor, maslo, vanilínový cukor a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte, až kým nezískate hladkú plnku.
  2. Pridajte želatínu: Ak máte záujem o hustejšiu plnku, pripravte želatínu podľa pokynov a vmiešajte ju do jogurtovej zmesi.

Dôkladne premiešajte.

3. Tvorba orieškov
  1. Predhriatie rúry: Nastavte rúru na 180 °C a pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.Formovanie: Z odpočinutého cesta oddeľte malé časti a tvarujte ich do guľôčok. Následne ich vtlačte do formičiek na oriešky (môžete využiť aj formy na pečenie so vzhľadom orechov).Pečenie: Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 10-12 minút, kým oriešky nezískajú zlatistý odtieň. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
    4. Plnenie orieškov

    Napĺňanie: Po vychladnutí orieškov ich opatrne vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou jogurtovou plnkou a spojte dve polovice dohromady.

    5. Príprava polevy

    Roztápanie čokolády: Horkú čokoládu spolu s maslom roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Dôkladne miešajte, aby bola poleva hladká a lesklá.

    Nanášanie polevy: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády, alebo ju pomocou lyžice rovnomerne rozotrite na vrch orieškov.

    Šošovicová polievka v tlakovom hrnci

    Šošovicová polievka v tlakovom hrnci

    Čítať viac »

    Chladenie: Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote, alebo ich dajte do chladničky na niekoľko minút.

    6. Servírovanie

    Podávanie: Plnené vianočné oriešky s jogurtom sú výbornou voľbou na sviatočný stôl. Môže sa podávať ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju alebo kávy.

    Ozdoba: Ak máte záujem, môžete oriešky dozdobiť nasekanými orechmi alebo ich posypať práškovým cukrom tesne pred podávaním.

    Záver

    Plnené vianočné oriešky s jogurtom predstavujú lahodný a osviežujúci dezert, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava nie je zložitá a výsledok je naozaj výnimočný. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce obohatené o radosť a chutné chvíle! Tieto oriešky sa zaručene stanú neodmysliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *