Plnené vianočné oriešky sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa často pripravuje počas vianočných sviatkov. Ich charakteristický tvar a lahodná plnka robia z týchto orieškov obľúbenú pochúťku. Poďme sa pozrieť na podrobný recept, ktorý vás prevedie celým procesom prípravy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica rumu (voliteľné)
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 50 g masla
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, mleté orechy, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Dobre premiešajte.
- Pridajte maslo a cukor: K suchým ingredienciám pridajte maslo a práškový cukor. Pomocou mixéra alebo rukou spracujte cesto, kým nebude hladké.
- Pridajte vajce: Do cesta pridajte vajce a opäť dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
2. Príprava plnky
- Zmiešajte ingrediencie: V miske zmiešajte mleté orechy, práškový cukor, žĺtky, kakao a maslo. Dobre premiešajte, aby sa vytvorila hladká plnka. Ak chcete, môžete pridať aj rum pre zvýraznenie chuti.
3. Tvarovanie orieškov
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a formujte ich do malých guľôčok. Potom ich vtlačte do formičiek na oriešky (môžete použiť aj formičky na pečenie v tvare orieškov).
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oriešky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
4. Plnenie orieškov
- Plnenie: Po vychladnutí orieškov ich opatrne vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou plnkou a spojte dve polovice dohromady.
5. Príprava polevy
- Roztopenie čokolády: Na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre roztopte horkú čokoládu spolu s maslom. Dobre premiešajte, aby bola poleva hladká.
- Naneste polevu: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády alebo ju pomocou lyžice rovnomerne rozotrite na vrch orieškov.
- Chladenie: Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote alebo ich dajte do chladničky na niekoľko minút.
6. Servírovanie
- Podávanie: Plnené vianočné oriešky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
Záver
Plnené vianočné oriešky sú lahodným a elegantným dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava je síce trošku náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov!
2) Plnené vianočné oriešky
Plnené vianočné oriešky sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa často objavuje na sviatočných stoloch. Ich krehké cesto a lahodná plnka robia z týchto orieškov obľúbenú pochúťku, ktorú si zamiluje celá rodina. Poďme sa pozrieť na podrobný recept, ktorý vás prevedie celým procesom prípravy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Na plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica rumu (voliteľné)
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 50 g masla
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, mleté orechy, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridajte maslo a cukor: K suchým ingredienciám pridajte maslo a práškový cukor. Pomocou mixéra alebo rukou spracujte cesto, kým nebude hladké a homogénne.
- Pridajte vajce: Do cesta pridajte vajce a opäť dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Príprava plnky
- Zmiešajte ingrediencie: V miske zmiešajte mleté orechy, práškový cukor, žĺtky, kakao a maslo. Dobre premiešajte, aby sa vytvorila hladká plnka. Ak chcete, môžete pridať aj rum pre zvýraznenie chuti.
- Ochutnajte plnku: Pred naplnením orieškov ochutnajte plnku a upravte sladkosť podľa vlastného vkusu. Ak je plnka príliš hustá, môžete pridať trochu mlieka.
3. Tvarovanie orieškov
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a formujte ich do malých guľôčok. Potom ich vtlačte do formičiek na oriešky (môžete použiť aj formičky na pečenie v tvare orieškov).
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oriešky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
4. Plnenie orieškov
- Plnenie: Po vychladnutí orieškov ich opatrne vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou plnkou a spojte dve polovice dohromady. Môžete použiť aj cukrárenský sáčok, aby ste plnku naniesli presne.
5. Príprava polevy
- Roztopenie čokolády: Na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre roztopte horkú čokoládu spolu s maslom. Dobre premiešajte, aby bola poleva hladká a lesklá.
- Naneste polevu: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády alebo ju pomocou lyžice rovnomerne rozotrite na vrch orieškov.
- Chladenie: Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote alebo ich dajte do chladničky na niekoľko minút.
6. Servírovanie
- Podávanie: Plnené vianočné oriešky môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
- Ozdoba: Ak chcete, môžete oriešky ozdobiť nasekanými orechmi alebo posypať práškovým cukrom pred podávaním.
Záver
Plnené vianočné oriešky sú lahodným a elegantným dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava je síce trošku náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto oriešky sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií a určite si ich zamilujete.
3) Plnené vianočné oriešky s jogurtom
Plnené vianočné oriešky s jogurtom sú skvelou alternatívou k tradičným receptom. Tieto oriešky sú krehké, lahodné a plnené osviežujúcou jogurtovou plnkou, ktorá dodáva dezertu jedinečnú chuť. Poďme sa pozrieť na podrobný recept!
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Na jogurtovú plnku:
- 200 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla (pokojnej teploty)
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička želatíny (voliteľné, na zpevnenie plnky)
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 50 g masla
Postup
1. Príprava cesta
- Zmiešajte suroviny: V miske zmiešajte hladkú múku, mleté orechy, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Dobre premiešajte.
- Pridajte maslo a cukor: K suchým ingredienciám pridajte maslo a práškový cukor. Pomocou mixéra alebo rukou spracujte cesto, kým nebude hladké a homogénne.
- Pridajte vajce: Do cesta pridajte vajce a opäť dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Chladenie: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto stane pevnejším a ľahšie sa s ním bude pracovať.
2. Príprava jogurtovej plnky
- Zmiešajte ingrediencie: V miske zmiešajte biely jogurt, práškový cukor, maslo, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa vytvorila hladká plnka.
- Pridajte želatínu: Ak chcete, aby plnka bola pevnejšia, pripravte želatínu podľa pokynov na obale a pridajte ju do jogurtovej zmesi. Dobre premiešajte.
3. Tvarovanie orieškov
- Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie.
- Tvarovanie: Z odpočinutého cesta odoberajte malé kúsky a formujte ich do malých guľôčok. Potom ich vtlačte do formičiek na oriešky (môžete použiť aj formičky na pečenie v tvare orieškov).
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 10-12 minút, kým oriešky nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
4. Plnenie orieškov
- Plnenie: Po vychladnutí orieškov ich opatrne vyberte z formičiek. Každý oriešok naplňte pripravenou jogurtovou plnkou a spojte dve polovice dohromady.
5. Príprava polevy
- Roztopenie čokolády: Na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre roztopte horkú čokoládu spolu s maslom. Dobre premiešajte, aby bola poleva hladká a lesklá.
- Naneste polevu: Každý naplnený oriešok ponorte do roztopenej čokolády alebo ju pomocou lyžice rovnomerne rozotrite na vrch orieškov.
- Chladenie: Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote alebo ich dajte do chladničky na niekoľko minút.
6. Servírovanie
- Podávanie: Plnené vianočné oriešky s jogurtom môžete podávať na sviatočnom stole. Sú skvelé ako dezert alebo ako sladká pochúťka k šálke čaju či kávy.
- Ozdoba: Ak chcete, môžete oriešky ozdobiť nasekanými orechmi alebo posypať práškovým cukrom pred podávaním.
Záver
Plnené vianočné oriešky s jogurtom sú lahodným a osviežujúcim dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je skutočne chutný. Užite si pečenie a nech sú vaše Vianoce plné radosti a chutných momentov! Tieto oriešky sa stanú neodmysliteľnou súčasťou vašich sviatočných tradícií.