Plnený králik po domácky

 

Domáca verzia plneného králika.

Ingrediencie:

  • 1 celistvý králik (asi 1,5 kg)
  • 200 g mletej bravčovej salámy
  • 200 g mletej bravčovej šunky
  • 1 väčšia cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1/2 šálky vývaru (prípadne vody)
  • 2 bobkové listy
  • 2 stonky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu

 

Domáci plnený králik

Pokyny:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. V mixéri zmiešajte mletú bravčovú salámu, mletú šunku, cibuľu, cesnak, vajce a strúhanku, kým nezískate homogénnu zmes. Osolte a okoreňte podľa vlastného uváženia.
  3. Králika dôkladne umyte a osušte, vnútro osolte a okoreňte. Následne ho naplňte pripravenou zmesou.
  4. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom a opečte plneného králika zo všetkých strán dozlatista.
  5. Do veľkej nádoby nalejte vývar alebo vodu. Umiestnite plneného králika do pekáča a pridajte bobkové listy, tymián a rozmarín.
  6. Pekáč s plneným králikom prikryte a vložte do predhriatej rúry. Pečte zhruba 1,5 hodiny, počas pečenia občas polievajte vývarom zo dna nádoby.
  7. Po upečení nechajte králika chvíľu odpočívať. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte s prílohou podľa vašich preferencií, napríklad s dusenou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.

Čas na prípravu: asi 2 hodiny
Porcie: 4

Dobrú chuť!

Plnený králik po domácky-2

2) Plnený králik po domácky

Plnený králik predstavuje jedno z tých jedál, ktoré majú schopnosť zaujať každého. Nezáleží na tom, či ho pripravujete na rodinnú oslavu alebo len tak pre víkendovú večeru, tento pokrm určite vniesie do vašej kuchyne skutočnú domácu atmosféru. V nasledujúcich odstavcoch nájdete jednoduchý recept, ktorého zvládnutie vám nebude robiť problém.

Výborná zeleninová polievka

Výborná zeleninová polievka

Čítať viac »

Ingrediencie na plneného králika

Na prípravu plneného králika budete potrebovať:

  • 1 králik (o váhe približne 1,5 kg)
  • 200 g mletého mäsa (bravčového alebo hovädzieho)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka nasekaných byliniek (petržlen, majoránka)
  • soľ a korenie podľa vlastného uváženia
  • olej na opekanie
  • vývar na podlievanie

Postup prípravy

1. Na začiatku sa pustite do náplne. Na panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.

2. V miske spojte osmaženú cibuľu s mletým mäsom, navlhčenými pečivami v mlieku a nasekanými bylinkami. Ochutnajte soľou a korením.

3. Králika dôkladne umyte a osušte. Následne ho naplňte pripravenou plnkou a okraje uzavrite špáradlom.

4. Plneného králika vložte do pekáča a podliaty vývarom pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Občas polievajte vývarom, aby ostal králik šťavnatý.

5. Po upečení nechajte chvíľu odpočívať pred krájaním. K plnenému králikovi sa skvele hodí zemiaková kaša alebo čerstvý chlieb.

Zhrnutie

Domáci plnený králik je skvelým pokrmom, ktorý povzbudí vašu kreativitu v kuchyni. Nezabudnite sa podeliť s týmto receptom so svojimi priateľmi, pretože lahodná chuť si zaslúži byť zdieľaná. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Avatar of Zkosikova Zkosikova píše:

    Plnený králik je výborný, len sa mi zdá, že príprava je dosť náročná.

  2. Avatar of Kbalogova Kbalogova píše:

    Skúsim tento recept, možno aj môj vyberavý manžel ho zje.