Podebradské bravčové stehno recept

 

Podebradské bravčové stehno recept je stáročný recept, ktorý pripravovala už moja babička. Stále sa u nás z generácie na generáciu dedí a ja sa s ním rada podelím. Pripravila som jednoduchý recept, ktorý zvládne každý a verím, že vám pôjde od ruky. 🙂

Ingrediencie, ktoré som použila:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
  • 500 ml zeleninového vývaru

Recept na Podebradské bravčové stehno

Postup prípravy:

  1. Bravčové stehno dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte. Stačí utierkou alebo len odkvapkať. Následne ho ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ja používam írsku soľ. 
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na malé kocky. Cesnačik môžete aj na plátky. 
  3. Na hlbšej pánvi zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte ju, kým nezíska zlatistú farbu.
  4. Pridajte na drobno nakrájaný cesnak, mletú sladkú a červenú papriku. Všetko dôkladne premiešajte. Môžete nechať aj odležať v chladničke cez noc a sem tam premiešať.
  5. Na panvicu vložte (marinované – môže nemusí) bravčové stehno a opečte ho z každej strany do hneda alebo zlatista.
  6. Následne som dala do panvice zeleninový vývar (ideálne ak máte domáci) a znížila som teplotu na minimum. Nechajte bravčové stehno dusiť asi 60-80 minút, kým nezmäkne.
  7. Po uvarení nechajte mäso chvíľu odpočívať pred podávaním.
  8. Bravčové stehno servírujte s dusenou zeleninou a pečenými zemiakmi. Alebo všetkého dobrého čo vám chutí najlepšie. 

Prajem vám dobrú chuť! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa pýtať.

 

Podebradské bravčové stehno recept - 2

2) Podebradské bravčové stehno recept

Použila som – Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna (bez kosti)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 4 cibuľky
  • 4 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice horčice (jemnej)
  • 1-2 polievkové lyžice medu (PL)
  • 100 ml sójovej omáčky (môže ale aj nemusí byť)
  • 200 ml vody
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Rôzna zelenina na prílohu (mrkva, zemiaky, kapusta)

Postup prípravy:

Chili polievka

Chili polievka

Čítať viac »

  1. Začínam mäsom: Bravčové stehno poriadne umyte a osušte. Potom ho osoľte a okoreňte čiernym korením. Dobre premasírujte aby sa soľ a koreniny dostali do vnútra.

  2. Marináda: Do misky som dala: horčicu, med, sójovú omáčku, nasekaný cesnak a štipku mletej papriky. To úplne stačí, fajnšmekry si dajú čo chcú.. Touto zmesou potrite stehno z každej strany a nechajte marinovať minimálne 1 hodinu, najlepšie cez noc v chladničke. Ak v chladničke tak sem tam premiešať.

  3. Smaženie: Na panvíc rozohrejte olej, tuk, sádlo.. to je jedno čo. Marinované stehno osmažte na oleji z každej strany do zlato-hneda. Alebo podľa toho ako vám vyhovuje. Takto zaručíte šťavnatosť mäsa.

  4. Dusenie: Po opražení vyberte mäsko a dajte ho do hrnca. Na panvici, kde ste mäso opražili, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nie je zlatistá. Následne pridajte bobkový list, korenie a vodu. Túto zmes prilievajte k mäsu v hrnci.

  5. Varíme: Varte do bodu varu, potom znížte teplotu na minimum. Zakryte a duste približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.

  6. Ďalej: Po dovarení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s dusenou zeleninou a zemiakmi alebo knedľou. Už čo vám chutí. 

Tipy ktoré som ja použila k príprave:

  • Pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie jedlá, je možné pridať aj trochu chilli alebo pálivej papriky do marinády.
  • Nezabudnite ochutnať omáčku a v prípade potreby dosoliť alebo pridať ďalšie korenie podľa vlastnej chuti.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

55 Komentárov

  1. Pita píše:

    Podebradské bravčové stehno recept je vážne skvelý.

  2. Maňa píše:

    Tento recept na podebradské bravčové stehno vyzerá skvele! Už sa teším, ako ho pripravím na nedeľný obed.

  3. jija píše:

    Milujem toto jedlo! Keď ho varím, vždy pridávam aj nejaké bylinky, aby som zvýraznil chuť.

  4. Lily píše:

    Dala som si bravčové stehno v reštaurácii a bolo fantastické. Určite vyskúšam tento recept doma!

  5. Marko píše:

    Vďaka za recept! Nikdy ma nenapadlo pridať hořčicu, ale určite to vyskúšam. Znie to zaujímavo

  6. evka píše:

    Podebradské bravčové stehno je klasika. Môžete ho podávať so všetkým možným, ja osobne mám rada knedle.

  7. Anezka Tomecek píše:

    Recept znie skvele, rozhodne ho vyskúšam! Myslím si, že bude veľmi chutný.

  8. Malikova Klaudia píše:

    Tento recept je super jednoduchý a zdá sa byť veľmi chutný! Určite ho vyskúšam.

  9. Anonym píše:

    Post seems very interesting and I would like to prepare it. The steps mentioned are easy to follow and the ingredients are available.

  10. Dobroslava Popovicova píše:

    Mňa tento recept veľmi zaujal. Láka ma skúsit a verím, že bude chutný.

  11. Eklapka píše:

    Recept znie skvele, určite ho vyskúšam.

  12. Zaneta Ringlociova píše:

    Mňam, toto znie naozaj chutne! Už sa neviem dočkať, kým si recept vyskúšam.

  13. Karol75 píše:

    Tento recept je presne podľa mojej chuti. Mäsové jedlá sú moje obľúbené!

  14. Branislava Lintner píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept na Podebradské bravčové stehno! Určite ho vyskúšam, znie veľmi chutne.

  15. Kovac Aurelia píše:

    Tento recept vyzerá skvelo, určite ho vyskúšam. Rada varím a nové recepty sú vždy vítané.

  16. Anonym píše:

    Recept je super, mám rada keď sú takto detailne popísané postupy, tak sa nemôžem nič pokaziť. Určite vyskúšam.

  17. Oslejova Mikulas píše:

    Naozaj skvelý recept, určite vyskúšam!

  18. Tmiklosko píše:

    Tento recept je úžasný, chutilo nám skvele!

  19. Fanderle píše:

    Vyskúšal som tento recept a bol úžasný, určite ho budem variť opäť!

  20. Bondrisova píše:

    Recept znie super, ďakujem za inšpiráciu!

  21. Fvesely píše:

    Skvelý recept, pečiem ho už druhýkrát a chutí skvele!

  22. Jaroslava46 píše:

    Tento recept je úžasný, všetko pekne vysvetlené a jednoduché na prípravu.

  23. Elena Tatar píše:

    Vyzera to super! Skusim tento recept o vikendu, dakujem!

  24. Jaroslav88 píše:

    Dakujem za skvely recept! Tesim sa, az ho vyskusam.

  25. Albin Jancova píše:

    Tento recept si urcite vyskusam. Velmi dobre vysvetlene.

  26. Polakova Tomas píše:

    Vyzera to super, urcite vyskusam!

  27. Juraj27 píše:

    Tento recept si musim urcite vyskusat, dakujem za inspiraciu!

  28. Oslejova Aurelia píše:

    Neviem sa dockat, kedy si to skusim!

  29. Juliana Zima píše:

    Tento recept znie fantasticky, urcite vyskusam.

  30. Ctibor88 píše:

    Dakujem za super recept, uz sa neviem dockat kedy si ho vyskusam!

  31. Molnarova Petra píše:

    Recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam!

  32. Zoja48 píše:

    Mňam, tento recept znie naozaj chutne!

  33. Urban27 píše:

    Vyzera to super! Urobím to na obed zajtra, už sa teším!

  34. Osvehla píše:

    Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Určite si ho vyskúšam.

  35. Thotova píše:

    Vyzera to super, určite to vyskúšam! Mňam!

  36. Kapustova Jela píše:

    Tento recept sa mi veľmi páči. Rada experimentujem v kuchyni a tento recept sa zdá byť zaujímavý.

  37. Lea Murcova píše:

    Recept na Podebradské bravčové stehno je super, veľmi sa teším, že ho vyskúšam.

  38. Plch Nina píše:

    Tento recept na Podebradské bravčové stehno vyzerá skvelo, veľmi ľahko pochopiteľný postup.

  39. Sulc Albina píše:

    Toto stehno bude moja nasledujúca večera! Veľmi rada varím nové recepty a tento znie úžasne.

  40. Zofia35 píše:

    Recept znie super, určite vyskúšam! 🙂

  41. Hermina Popovicova píše:

    Ďakujem za skvelý tip, neviem sa dočkať, kedy si recept vyskúšam!

  42. Adamec Rudolf píše:

    Táto jednoduchá receptúra je presne to, čo som potreboval. Ďakujem!

  43. Musil Irena píše:

    Recept znie skvelo, musím ho určite vyskúšať! Môj manžel miluje dobré bravčové stehno.

  44. Anabela73 píše:

    Tento recept mi pripomína maminu kuchyňu, už sa teším na výsledok! Ďakujem za recept.

  45. Gabriel Ondrejkova píše:

    Tento recept vyzerá veľmi chutne a zdá sa byť aj pre mňa ako začiatočníka jednoduchý na prípravu. Teším sa na vyskúšanie!

  46. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na Podebradské bravčové stehno vyzerá skvele! Pripravila som ho podľa návodu a všetci doma si veľmi pochvaľovali. Mäso bolo krásne šťavnaté a plné chuti. Určite ho pripravím znova, možno aj s nejakými vlastnými úpravami!

  47. Slniečko píše:

    Wow, tento recept je fantastický! Mám rád jednoduché jedlá, ktoré sú chutné a rýchlo pripravené. Včera som skúsil tento recept a bol som prekvapený, ako dobre to dopadlo. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo!

  48. JasnéNebe píše:

    Tento recept na bravčové stehno ma úplne nadchol! Je to presne ten typ jedla, ktorý si užijeme s rodinou. Všetko išlo hladko a výsledok bol naozaj vynikajúci. Určite ho zaradím do svojho pravidelného varenia. Dobrú chuť všetkým!

  49. MackoPuf píše:

    Super recept! Ja osobne milujem variť a tento návod bol veľmi jasný a jednoduchý. Mäso bolo dokonale mäkké a omáčka bola úžasná. Podávala som to so zemiakmi a moja rodina bola nadšená. Ďakujem za skvelý tip!

  50. Kvetinka22 píše:

    Toto bravčové stehno je môj nový obľúbený recept! Je tak jednoduché to pripraviť, že by to zvládol aj začiatočník v kuchyni. Chutí výborne s dusenou zeleninou. Už sa teším, až ho urobím opäť na rodinnej oslave!

  51. Zlatko1 píše:

    Vynikajúci recept! Všetky ingrediencie sa krásne spojili a výsledok bol fantastický! S manželkou sme si pochutili na tomto jedle počas víkendu. Budeme určite skúšať ďalšie varianty tohto receptu aj v budúcnosti.

  52. _Cukor_83_ píše:

    Práve som sa pustil do prípravy tohoto jedla podľa vášho návodu a už teraz cítim tú úžasnú vôňu! Neviem sa dočkať, až budem môcť ochutnať hotové stehno. Veľká vďaka za tento skvelý tip!

  53. #Chrumky# píše:

    ‚Podebradské bravčové stehno‘ znie tak lákavo! A keď som si prečítal celý postup, hneď som vedel, že to musím vyskúšať. Som veľmi rád za takéto jednoduché recepty – je to ideálne na večeru pre rodinu.

  54. !MňamMňam! píše:

    ‚Dobrú chuť‘ nie je len fráza – ja už teraz viem, že toto jedlo bude chutné! Zbožňujem kombináciu cesnaku s mletou paprikou a cibuľou, ktorá dáva mäsu takú príjemnú chuť. Teším sa na výsledok!

  55. @Bublinky@ píše:

    ‚Podebradské bravčové stehno‘ je jednoducho úžasný recept pre každého domáceho kuchára! Cítila som sa ako profesionálka pri varení tohto pokrmu a výsledok bol fantastický – všichni chceli ešte pridať porciu navyše.