Podebradské bravčové stehno recept je stáročný recept, ktorý pripravovala už moja babička. Stále sa u nás z generácie na generáciu dedí a ja sa s ním rada podelím. Pripravila som jednoduchý recept, ktorý zvládne každý a verím, že vám pôjde od ruky. 🙂
Ingrediencie, ktoré som použila:
- 1 kg bravčového stehna
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- 500 ml zeleninového vývaru
Recept na Podebradské bravčové stehno
Postup prípravy:
- Bravčové stehno dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte. Stačí utierkou alebo len odkvapkať. Následne ho ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ja používam írsku soľ.
- Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na malé kocky. Cesnačik môžete aj na plátky.
- Na hlbšej pánvi zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte ju, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte na drobno nakrájaný cesnak, mletú sladkú a červenú papriku. Všetko dôkladne premiešajte. Môžete nechať aj odležať v chladničke cez noc a sem tam premiešať.
- Na panvicu vložte (marinované – môže nemusí) bravčové stehno a opečte ho z každej strany do hneda alebo zlatista.
- Následne som dala do panvice zeleninový vývar (ideálne ak máte domáci) a znížila som teplotu na minimum. Nechajte bravčové stehno dusiť asi 60-80 minút, kým nezmäkne.
- Po uvarení nechajte mäso chvíľu odpočívať pred podávaním.
- Bravčové stehno servírujte s dusenou zeleninou a pečenými zemiakmi. Alebo všetkého dobrého čo vám chutí najlepšie.
Prajem vám dobrú chuť! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa pýtať.
2) Podebradské bravčové stehno recept
Použila som – Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna (bez kosti)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 4 cibuľky
- 4 bobkové listy
- 5 guličiek čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice horčice (jemnej)
- 1-2 polievkové lyžice medu (PL)
- 100 ml sójovej omáčky (môže ale aj nemusí byť)
- 200 ml vody
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- Rôzna zelenina na prílohu (mrkva, zemiaky, kapusta)
Postup prípravy:
-
Začínam mäsom: Bravčové stehno poriadne umyte a osušte. Potom ho osoľte a okoreňte čiernym korením. Dobre premasírujte aby sa soľ a koreniny dostali do vnútra.
-
Marináda: Do misky som dala: horčicu, med, sójovú omáčku, nasekaný cesnak a štipku mletej papriky. To úplne stačí, fajnšmekry si dajú čo chcú.. Touto zmesou potrite stehno z každej strany a nechajte marinovať minimálne 1 hodinu, najlepšie cez noc v chladničke. Ak v chladničke tak sem tam premiešať.
-
Smaženie: Na panvíc rozohrejte olej, tuk, sádlo.. to je jedno čo. Marinované stehno osmažte na oleji z každej strany do zlato-hneda. Alebo podľa toho ako vám vyhovuje. Takto zaručíte šťavnatosť mäsa.
-
Dusenie: Po opražení vyberte mäsko a dajte ho do hrnca. Na panvici, kde ste mäso opražili, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nie je zlatistá. Následne pridajte bobkový list, korenie a vodu. Túto zmes prilievajte k mäsu v hrnci.
-
Varíme: Varte do bodu varu, potom znížte teplotu na minimum. Zakryte a duste približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
-
Ďalej: Po dovarení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s dusenou zeleninou a zemiakmi alebo knedľou. Už čo vám chutí.
Tipy ktoré som ja použila k príprave:
- Pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie jedlá, je možné pridať aj trochu chilli alebo pálivej papriky do marinády.
- Nezabudnite ochutnať omáčku a v prípade potreby dosoliť alebo pridať ďalšie korenie podľa vlastnej chuti.
Prajem dobrú chuť!