Ak máte záujem o prípravu hubovej polievky na kyslo, budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g čerstvých alebo zmrazených húb (napr. žampiones, hlivy, hríby)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice octu
- soľ a korenie podľa chuti
- kôprová vňať
Polievka hubová na kyslo
Príprava:
- Húbky umyte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Na panvici rozpálte maslo a orestujte cibuľu do zlata. Pridajte cesnak a huby a dusite ich niekoľko minút, kým sa nezmäknú.
- Posypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka spojila s maslom a vytvorila zápražku.
- Postupne pridávajte zeleninový vývar, nepretržite miešajte, aby sa zápražka rozpustila a vývar bol hladký.
- Pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte. Znížte teplotu a nechajte polievku variť 10 – 15 minút, aby sa chute spojili.
- Na koniec pridajte ocot, soľ a korenie podľa chuti. Ak je polievka príliš kyslá, pridajte trochu cukru.
- Servírujte horúcu polievku s kôprovou vňaťou na ozdobenie.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Polievka hubová na kyslo
Hubová polievka na kyslo je typické slovenské jedlo, ktoré sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a aromatickými zložkami. Túto polievku si obľúbia nielen nadšenci húb, ale aj tí, ktorí hľadajú niečo jedinečné a chutné. V nasledujúcom recepte vás naučíme, ako si pripraviť túto chutnú polievku.
Zložky na hubovú polievku
Aby ste si urobili lahodnú hubovú polievku na kyslo, budete potrebovať nasledovné zložky:
- 300 g čerstvých húb (najlepšie hríbov alebo šampiňónov)
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 300 ml kyslej smotany
- 2 lyžice octu (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Sprievodca prípravou polievky
Najprv si pripravte všetky zložky. Húby umyte a nakrájajte na plátky. Cibuľu olúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu a zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V hrnci na strednom ohni rozpálte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým nezjemní. Potom pridajte mrkvu a zemiaky a krátko povarte.
Po niekoľkých minútach pridajte nakrájané huby a poduste ich spolu s ostatnými zložkami. Následne zalejeme zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť asi 20 minút, alebo kým nie sú všetky zložky mäkké. Na záver pridajte kyslú smotanu a ocot, dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte. Servírujte teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Toto je vynikajúci spôsob, ako si vychutnať tradičnú slovenskú kuchyňu s moderným prístupom. Prajeme vám dobrú chuť!