Polievka hubová na kyslo

 

Ak máte záujem o prípravu hubovej polievky na kyslo, budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 500 g čerstvých alebo zmrazených húb (napr. žampiones, hlivy, hríby)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice octu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kôprová vňať

 

Polievka hubová na kyslo

Príprava:

  1. Húbky umyte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. Na panvici rozpálte maslo a orestujte cibuľu do zlata. Pridajte cesnak a huby a dusite ich niekoľko minút, kým sa nezmäknú.
  3. Posypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka spojila s maslom a vytvorila zápražku.
  4. Postupne pridávajte zeleninový vývar, nepretržite miešajte, aby sa zápražka rozpustila a vývar bol hladký.
  5. Pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte. Znížte teplotu a nechajte polievku variť 10 – 15 minút, aby sa chute spojili.
  6. Na koniec pridajte ocot, soľ a korenie podľa chuti. Ak je polievka príliš kyslá, pridajte trochu cukru.
  7. Servírujte horúcu polievku s kôprovou vňaťou na ozdobenie.

Prajem vám dobrú chuť!

Polievka hubová na kyslo-2

2) Polievka hubová na kyslo

Hubová polievka na kyslo je typické slovenské jedlo, ktoré sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a aromatickými zložkami. Túto polievku si obľúbia nielen nadšenci húb, ale aj tí, ktorí hľadajú niečo jedinečné a chutné. V nasledujúcom recepte vás naučíme, ako si pripraviť túto chutnú polievku.

Krémová žihľavová polievka

Krémová žihľavová polievka

Čítať viac »

Zložky na hubovú polievku

Aby ste si urobili lahodnú hubovú polievku na kyslo, budete potrebovať nasledovné zložky:

  • 300 g čerstvých húb (najlepšie hríbov alebo šampiňónov)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 300 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice octu (podľa chuti)
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Sprievodca prípravou polievky

Najprv si pripravte všetky zložky. Húby umyte a nakrájajte na plátky. Cibuľu olúpte a nakrájajte na drobno. Mrkvu a zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky. V hrnci na strednom ohni rozpálte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým nezjemní. Potom pridajte mrkvu a zemiaky a krátko povarte.

Po niekoľkých minútach pridajte nakrájané huby a poduste ich spolu s ostatnými zložkami. Následne zalejeme zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť asi 20 minút, alebo kým nie sú všetky zložky mäkké. Na záver pridajte kyslú smotanu a ocot, dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte. Servírujte teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Toto je vynikajúci spôsob, ako si vychutnať tradičnú slovenskú kuchyňu s moderným prístupom. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Richard Fialova píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite ho vyskúšam, pretože milujem hubovú polievku.

  2. Polakova Paulina píše:

    Vďaka za recept, veľmi som sa tešila, že som sa naučila variť slovenské jedlo. Už sa teším na to, že ho ochutnám.