Polievka z bielej fazule

Ak máte záujem o recept na polievku z bielej fazule, tu je jednoduchý a chutný recept:

Ingrediencie:

  • 250 g bielej fazule
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 stredné zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 paradajka, nakrájaná na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 liter zeleninovej vývary
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

 

Polievka z bielej fazule

Postup:

  1. Fazuľu predvaríme. Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a necháme ju cez noc odstáť.
  2. Nasledujúci deň fazuľu prepláchneme a vložíme do hrnca s čerstvou studenou vodou. Dusíme ju približne 45 – 60 minút alebo kým nebude mäkká.
  3. Na panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme cibuľu a cesnak dozlatista.
  4. Do hrnca s fazuľou pridáme orestovanú cibuľu a cesnak, nakrájané mrkvy, zemiaky a paradajky. Pridáme aj sušený tymián.
  5. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Následne znížime teplotu a necháme polievku pomaly vrieť 30 – 40 minút alebo kým sa zelenina zmäkne.
  6. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobou.

Dúfam, že si vychutnáte túto výbornú polievku z bielej fazule!

 

Polievka z bielej fazule

 

2) Polievka z bielej fazule

Potrebujeme:

  • 2 plechovky bielej fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 šálky zeleninovej alebo kuracej vývaru
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ½ šálky kyslej smotany

Postup:
1. Na panvici na ohni si rozpálime olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a dusíme, kým nebude sklovitá.
2. Pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme spolu asi 2 minúty, kým sa nezačne cesnak jemne zlatiť.
3. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky mrkvu a zemiak a papriku rozstrieľame na pásy a pridáme k cibuľke s cesnakom. Opekáme spolu 5-10 minút, kým zelenina začne jemne mäknúť.
4. Do hrnca pridáme fazuľu a zeleninu a zalejeme vývarom. Neskôr pridáme tymian, soľ a korenie. Necháme všetko variť na miernom ohni približne 20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu a fazuľu na hladký krém.
6. Na záver pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Podávame teplú s čerstvým chlebom a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule z konzervy

3) Polievka z bielej fazule z konzervy

Potrebujeme:

  • 2 plechovky bielej fazule (v slanom náleve)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 šálky zeleninovej alebo kuracej vývaru
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. Na panvici na ohni si rozpálime olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a dusíme, kým nebude sklovitá.
2. Pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme spolu asi 2 minúty, kým sa nezačne cesnak jemne zlatiť.
3. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky mrkvu a zemiak a papriku rozstrieľame na pásy a pridáme k cibuľke s cesnakom. Opekáme spolu 5-10 minút, kým zelenina začne jemne mäknúť.
4. Do hrnca pridáme fazuľu a zeleninu a zalejeme vývarom. Neskôr pridáme tymian, soľ a korenie. Necháme všetko variť na miernom ohni približne 20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu a fazuľu na hladký krém.
6. Na záver pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Podávame teplú s čerstvým chlebom a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule na kyslo

4) Polievka z bielej fazule na kyslo

Potrebujeme:

  • 2 plechovky bielej fazule (400 gramov každá)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 6 zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 šálky zeleninového alebo kuracej vývaru
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  •  soľ a korenie podľa chuti
  • – ½ šálky kyslej smotany

Postup:
1. Na panvici na ohni si rozpálime olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a dusíme, kým nebude sklovitá.
2. Pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme spolu asi 2 minúty, kým sa nezačne cesnak jemne zlatiť.
3. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky mrkvu a zemiak a papriku rozstrieľame na pásy a pridáme k cibuľke s cesnakom. Opekáme spolu 5-10 minút, kým zelenina začne jemne mäknúť.
4. Do hrnca pridáme fazuľu z konzervy (vyplachtenú z nálevu) a zeleninu a pridáme vývar. Neskôr pridáme tymian, soľ a korenie. Necháme všetko variť na miernom ohni približne 20 minút, kým nebude zelenina úplne mäkká.
5. Pomocou mixéra rozmixujeme zeleninu a fazuľu na hladký krém.
6. Na záver pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame. Podávame teplú s čerstvým chlebom a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule so zeleninou

5) Polievka z bielej fazule so zeleninou

Potrebujeme:

  • 1 plechovka bielej fazule alebo 1 hrnček varených bielej fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 2 zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. Na panvici si rozpálime olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a čakáme, kým sa orestuje a zomäkne.
2. Potom pridáme jemne nakrájaný zeler a mrkvu a smažíme asi 5 minút na miernom ohni, kým zelenina mierne nezmäkne.
3. Zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine. Smažíme ďalších 3-4 minúty.
4. Červenú papriku nakrájame na malé kocky a pridáme k zelenine spolu s drceným cesnakom. Opečieme ďalšiu minútu.
5. Do hrnca pridáme fazuľu, zeleninu a vývar a necháme variť na miernom ohni asi 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Na záver okoreníme soľou a korením podľa chuti.
7. Podávame teplú s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule so smotanou

6) Polievka z bielej fazule so smotanou

Potrebujeme:

  • 1 plechovka bielej fazule alebo 1 hrnček varených bielej fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1. V hrnci si rozpálime olivový olej a pridáme orestovanú cibuľu. Smažíme ju asi 2-3 minúty až kým zomäkne.
2. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler a smažíme ďalších 5 minút, kým nezmäknú.
3. Prisypeme kovovou lyžicou rozdrvený cesnak a zmes opečieme ešte 1-2 minúty.
4. Pridáme fazuľu a dusíme ju so zeleninou asi 5 minút.
5. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme zovrieť a dusíme asi 10 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Polievku rozmixujeme mixérom alebo ponorným mixérom do hladka.
7. Vlejeme smotanu a varte ju na strednom ohni ďalších 5 minút, kým dôjde k spojeniu chutí.
8. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
9. Podávame teplú s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule s párkom

7) Polievka z bielej fazule s párkom

Potrebujeme:

  • 1 plechovku bielej fazule alebo 1 hrnček varených bielej fazule
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paradajku
  • 3 párky
  • 1 liter vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. V hrnci si rozpálime olivový olej a pridáme kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme ju asi 2-3 minúty až kým zomäkne.
2. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, paradajku a párky a smažíme ďalších 5 minút, kým nezmäknú.
3. Prisypeme kovovou lyžicou rozdrvený cesnak a zmes opečieme ešte 1-2 minúty.
4. Pridáme fazuľu a dusíme ju s ostatnou zeleninou asi 5 minút.
5. Zalejeme vývarom a necháme zovrieť a dusíme asi 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Polievku rozmixujeme mixérom alebo ponorným mixérom do hladka.
7. Vlejeme smotanu a varte ju na strednom ohni, pokiaľ dôjde k spojeniu chutí.
8. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
9. Podávame s kúskami pečiva alebo krekrov. Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule s údeným mäsom

8) Polievka z bielej fazule s údeným mäsom

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky varených bielej fazule
  • 400g údeného mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 liter vývaru zeleninového alebo hovädzieho
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:
1. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kocky.
2. Rozhrejeme olivový olej v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak dozlatista.
3. Pridáme mrkvu a zemiaky a smažíme ešte 3 minúty.
4. Do hrnca dáme varené biele fazule, údené mäso a vývar.
5. Dusíme asi 20-25 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
6. Polievku rozmixujeme mixérom do hladka.
7. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
8. Obsah hrnca necháme chvíľu prevrieť a servírujeme v misách.

Dobrú chuť!

 

Polievka z bielej fazule s klobásou

9) Polievka z bielej fazule s klobásou

Polievka z bielej fazule s klobasou je chutná a sýta. Je to taká polievka, ktorú si obľúbia nielen tí, ktorí preferujú jednoduchšiu kuchyňu, ale aj tí, ktorí majú radi trochu viac zmesi chutí a korenia. Táto polievka vyžaduje trochu viac času a úsilia, ale stojí to za to. Tu je návod, ako pripraviť túto vynikajúcu polievku.

Potrebujeme:

  • 500 g bielej fazule
  • 400 g mletej klobásy
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 2 litery vody
  • soľ a korenie
  • bylinky, ako je tymián, rozmarín a bobkový list

Postup:
1. Namočíme biele fazule cez noc. Ak nemáme čas, môžeme použiť normálnu fazuľu alebo mrazené biele fazule. V takom prípade pred varením ich opláchneme a použijeme.

2. Osušíme fazule a dáme ich do hrnca. Zalejeme 2 litrami vody a varíme asi 2 hodiny. Polievu odmesujeme a kontrolujeme, či je dostatočne podmäkčená.

3. Očistíme zeleninu a nakrájame ju na malé kocky. Cibuľu pokrájame na drobné kocky, cesnak nasekáme na malé kúsky.

4. Na olívovom oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme mrkvu a zemiaky a dusíme pod pokrievkou na nízkej teplote asi 15 minút.

5. Pridáme paradajkový pretlak a spolu s dusenou zeleninou pridáme do hrnca s fazuľou.

6. V panvici orestujeme mletú klobásu a pridáme ju do polievky.

7. Polievku dochutíme soľou, korením a bylinkami. Podľa preferencie môžeme pridať viac korenia ako tymian, rozmarín a bobkový list.

8. Varíme ešte ďalších 15 minút, aby sa chute spojili. Fazuľová polievka potom dobre zohrejeme a podávame.

Táto polievka má výbornú chuť a je pomerne lacná a jednoduchá na prípravu. Je to plnohodnotné jedlo, ktoré môže byť večerou alebo obedovým menu. Jej výhodou je, že nás zasytí a poskytne potrebné nutričné hodnoty. Na zahriatie tela v chladných dňoch je polievka z bielej fazule s klobasou ideálnou voľbou.

 

Polievka z bielej fazule na sladko

10) Polievka z bielej fazule na sladko

Polievka z bielej fazule na sladko je skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú radi korenistú, ale sladkú chuť. Táto polievka je skutočne výnimočná a dokonale kombinuje bielu fazuľu s medom, korením a zeleninou. Tu sú potrebné zložky a postup, ako pripraviť túto vynikajúcu polievku:

Potrebujeme:

  • 500 g bielej fazule
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 2 lyžice medu
  • 1 l vody
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu škorice
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžicu kurkumy
  • 2 lyžice zázvoru
  • 1 lyžicu kari

Postup:
1. Namočíme biele fazule cez noc, alebo použijeme mrazené biele fazule.

2. V hrnci rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme, kým sa cibuľa nezačne prehrievať.

3. Pridáme koreniny – škoricu, mletú papriku, kurkumu, zázvor a kari. Dobre premiešame, kým sa korenie nezačne voniať. Počkáme ešte chvíľu, kým sa korenie nezačne usádzať.

4. Pridáme nasekané mrkvy a dolejeme vodu. Potom všetko necháme variť asi 30 minút, alebo kým sa mrkva nezmäkne.

5. Do hrnca pridáme fazule a med. Premiešame a varíme asi 15 minút.

6. Polievku dochutíme soľou a korením podľa potreby. Môžeme pridať viac medu, ak preferujeme sladšiu chuť, alebo viac korenia, ak chceme silnejšie korenenú chuť.

7. Keď sa fazule uvaria, rozmixujeme polievku do hladka pomocou mixéra. Ak chceme, aby polievka bola viac krémová, môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany.

8. Podávame teplú polievku s kúskami chleba alebo chrupavými zemiakovými plackami.

Táto polievka je jednoduchá a rýchla na prípravu, a predovšetkým vynikajúca. Je to skvelé jedlo na zahriatie v zimných mesiacoch, ale aj v lete, keď chceme niečo sladké a korenisté. Môžeme si užiť toľko chutí v jednom tanieri a výhodou pri príprave je, že táto polievka nevyžaduje toľko času ako tradičné fazuľové polievky. Vyskúšajte túto originálnu a chutnú polievku z bielej fazule na sladko.

 

Polievka z bielej fazule - nutričné hodnoty

Polievka z bielej fazule – nutričné hodnoty

Polievka z bielej fazule je skvelý zdroj živín a má pomerne nízky obsah tuku. Nutričné hodnoty môžu závisieť od spôsobu prípravy a prípadných pridaných ingrediencií, ako napríklad klobásy alebo smotany. Tu sú všeobecné nutričné hodnoty polievky z bielej fazule na 100 g:

Kalórie: 110
– Tuky: 0,5 g
– Sacharidy: 20 g
– Vláknina: 7 g
– Bielkoviny: 7 g
– Železo: 21% RDA
– Horčík: 10% RDA
– Vitamín C: 15% RDA
– Vitamín B6: 10% RDA

Biele fazule sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie svalov a regeneráciu tkaniva. Takže je vhodná najme pre tých ťo cvičia. Čo sa týka vlákniny, tá prispieva k udržaniu zdravia tráviaceho systému a tiež pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Čo ocení hádam každý. Vitamín C a horčík sú dôležité pre imunitný systém a zdravie kostí, zatiaľ čo železo poskytuje podporu pre tvorbu červených krviniek.

Je dôležité si uvedomiť, že pridané ingrediencie, ako napríklad klobása, môžu zvýšiť obsah tuku a kalórií v polievke. Preto je dôležité brať do úvahy pridalie ingrediencie a množstvo porcie pri určovaní nutričných hodnôt. Taktiež dbajte na to aby ste polievu pripravili na čo najmenšom objeme oleja.

Celkovo má polievka z bielej fazule vynikajúce nutričné hodnoty a je to dobrá voľba ako súčasť dobrého životného štýlu. Môžete si ju vychutnať samú ako hlavné jedlo alebo ju kombinovať so zeleninovými prílohami a plneným pečivom pre pestrú a zdravú stravu.

 

 

Toto je recept na tradičnú slovenskú polievku s bielou fazuľou:

Suroviny:
– 250 g sušenej bielej fazule
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
– soľ a korenie podľa chuti
– 1 l zeleninového vývaru

 

+ recept – Polievka z bielej fazule

Postup:
1. Fazuľu pred použitím namočíme do vody na 8 hodín alebo cez noc.
2. Namočenú fazuľu scedíme a dáme variť do hrnca s vodou. Varíme ju na miernom ohni asi 1 hodinu, kým sa fazuľa zmäkne.
3. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame najemno. Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
4. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju dozlatista.
5. Potom pridáme mletú sladkú papriku a rascu. Zamiešame a necháme opanierovanú miestnosťou namiesto otvoreného ohňa.
6. Do hrnca s varenej fazuľou pridáme cibuľovú zmes, nakrájanú mrkvu a zemiaky. Dolijeme zeleninový vývar a varíme ďalších 20 – 30 minút, kým sú zelenina a fazuľa mäkké.
7. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
8. Podávame polievku teplú s čerstvou pažítkou a kôprom.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *