Ak máte záujem o vytvorenie polievky z hlivy, ktorá by sa podobala na držkovú variantu, môžete sa inšpirovať nasledujúcim receptom:
Ingrediencie:
- 500 g hlivy
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica masla alebo oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a čerstvo mletý čierny korenie podľa vkusu
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- petržlenová vňať na posypanie
Polievka z hlivy ako držková
Príprava:
- Očistite hlivy a nakrájajte na tenké plátky.
- V hrnci rozohrejte maslo alebo olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte nakrájanú hlivu a orestujte ju niekoľko minút.
- Pridajte mletú sladkú papriku a rasce. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozpučili.
- Do hrnca dajte nakrájanú mrkvu a zemiaky. Zamiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varte.
- Keď sa uvarí, znížte teplotu a nechajte polievku na slabšom ohni variť, kým sa zelenina nezmäkne.
- Pomocou mixéra vmiešajte polievku, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.
- Pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Servírujte horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento recept vám umožní pripraviť polievku z hlivy, ktorá sa blíži k držkovej verzii. Môžete si užiť jej bohatú chuť a krémovú konzistenciu. Dobrú chuť!
2ň
Polievka z hlivy ako držková je pokrm, ktorý osloví fanúšikov tradičných slovenských chutí a dodáva jedinečný nádych. Hlíva ustricová, známa svojou jemnosťou a prospešnosťou, predstavuje skvelú voľbu pre tých, ktorí uprednostňujú zdravšie variácie tradičných receptov. V tomto článku sa dozviete o originálnom recepte, ktorý vás určite zaujme.
Ingrediencie
Na prípravu polievky z hlivy ako držkovej, budete potrebovať:
- 300 g hlivy ustricovej
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Príprava
1. Najskôr si pripravte všetky ingrediencie. Hlívu ustricovú umyte a nakrájajte na menšie kusy.
2. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte drobno. Mrkvu a zemiak očistite a nakrájajte na kocky.
3. V hrnci rozohrejte olej a orestujte v ňom cibuľu s cesnakom, kým nezosklovatie.
4. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiak, restujte približne 5 minút.
5. Potom pridajte hlívu a krátko orestujte, následne zalejte zeleninovým vývarom.
6. Polievku varte na strednom ohni asi 20 minút, dokým sa zelenina nezmäkne.
7. Po odstavení zo sporáka dochuťte soľou a korením a pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Polievka z hlivy ako držková je lahodným a zdravým pokrmom, ktorý poteší vašich blízkych!