Na prípravu pôstnej kapustnej polievky budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 1/2 šálky kyslej kapusty, odkvapkaná a umytá
- 2 šálky sušených húb, prehydratovaných a nakrájaných
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 šálka kyslej smotany (nepovinné)
- čerstvá petržlenová vňať, nasekaná na ozdobu
Pôstna kapustná polievka
Pokyny na prípravu:
- Na veľkom hrnci rozohrejte rastlinný olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, restujte ich, kým nebudú sklovité.
- Do hrnca pridajte kyslú kapustu a sušené huby. Dôkladne premiešajte a nechajte variť niekoľko minút, aby sa chute prepojili.
- Do hrnca nalejte zeleninový vývar a vodu. Takisto pridajte bobkový list, sušený tymián a papriku. Podľa vlastnje chuti osoľte a okoreňte.
- Povarte polievku, potom znížte teplotu a varte približne 30 minút, aby sa chute dôkladne spojili.
- Ochutnajte a ak je potrebné, upravte dochutenie.
- Ak máte záujem, do polievky pridajte kyslú smotanu pre krémovejšiu textúru.
- Servírujte teplú pôstnu kapustnú polievku, ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť pri príprave a užívaní si tradičnej slovenskej pôstnej kapustnej polievky!
2) Pôstna kapustnica
Pôstna kapustná polievka je obľúbený pokrm, ktorý si naši predkovia pripravovali pre jej bohatú chuť a zdravé prísady. Tento recept je autentický a naozaj chutný! Ak sa chystáte na pôst, tento pokrm je skvelým doplnkom vášho jedálnička.
Prísady potrebné na pôstnu kapustnú polievku
Na prípravu pôstnej kapustnej polievky budete potrebovať:
– 500 g kyslej kapusty
– 2 zemiaky
– 1 cibuľu
– 2 mrkvy
– 100 g sušených húb
– 1 liter vody
– 2 lyžice rastlinného oleja
– soľ, korenie, bobkový list a rascu podľa chuti.
Priebeh prípravy
Na začiatku si namočte sušené huby na približne 30 minút. Následne ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte olej a osmažte nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte nakrájané huby, mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky. Nechajte ich chvíľu restovať s cibuľou.
Do hrnca vložte kyslú kapustu, vodu a všetky ostatné prísady vrátane soli, korenia a bobkového listu. Po premiešaní varte pokrm na miernom ohni minimálne 40 minút. Na konci dochuťte rascou a ak je kapustnica príliš kyslá, prípadne pridajte trošku cukru. Podávajte teplé a vychutnajte si chuť tejto obľúbenej polievky!
Vyzera to chutne, urcite to vyskusam!
Toto je skvely recept na Pôstnu kapustnicu, vdaka za tip!
Pôstna kapustnica je tradícia v našej rodine, tento recept vyzerá byť veľmi dobrý.
Kapustnica podľa tohto receptu bola naozaj výborná. Ďakujem za tip.
Vďaka za návod. Pôstna kapustnica je moja obľúbená.
Tento recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam.
Recept vyzerá super, takýto tradície sa musia udržať.
Tento recept na pôstnu kapustnicu je skvelý! Všetky ingrediencie sú super a ja ich mám rád. Určite ho vyskúšam počas pôstu, aby som mal niečo chutné a zdravé. Ďakujem za zdieľanie!
Wow, táto kapustnica vyzerá fantasticky! Milujem kyslú kapustu a som rád, že sa dá pripraviť aj v pôstnom variante. Určite ju spravím podľa vášho návodu a teším sa na tú chuť!
Mňam, mňam! Pôstna kapustnica je tradičný pokrm, ktorý má svoje čaro. Tento recept je jednoduchý a verím, že bude veľmi chutný. Už sa neviem dočkať, kedy si ho pripravím doma!
Skvelý recept! Pôstna kapustnica je moja obľúbená polievka. Zbožňujem kombináciu chutí z kyslej kapusty a húb. Vďaka za tipy na prípravu, určite to vyskúšam s rodinou.
Tento recept je presne to, čo potrebujem! Pôstna kapustnica je veľmi zdravá a chutná. Rada varím pre rodinu a verím, že im tento pokrm bude chutiť. Ďakujem za inšpiráciu!