Pôstna kapustová polievka je tradičným jedlom, ktoré sa často konzumuje počas pôstneho obdobia. Je vyrobená z jednoduchých surovín, hlavne z kyslej kapusty, zemiakov, cibule a korenia. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1/2 hlavy kyslej kapusty
- 2 väčšie zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- voda na zalevanie
Pôstna kapustová polievka
Postup:
- Kyslú kapustu opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na jemné prúžky.
- Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Na panvici rozohrejte maslo a olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezačnú mäknúť.
- Pridajte mletú sladkú papriku a mletú červenú papriku a premiešajte.
- Pridajte nakrájanú kyslú kapustu a zemiaky a krátko ich orestujte.
- Zalejte všetko vodou a privediete k varu. Varte na miernom ohni, kým zemiaky a kapusta nezmäknú.
- Ak je potrebné, pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
- Polievku môžete podávať s kúskami chleba alebo s kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredné zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 paprika (môže byť aj chilli, ak máte radi pikantné)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 ČL mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Korenie (napr. rasca, tymián) podľa chuti
- Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľne)
Postup:
-
Predpríprava zeleniny:
- Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
- Mrkvu nakrájajte na kolieska alebo malé kocky.
- Papriku nakrájajte na prúžky, a cesnak nasekajte na jemno.
-
Smaženie:
- V hrnci rozohrejte rastlinný olej na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dozlatista.
- Potom pridajte mrkvu a papriku, a smažte ich ešte niekoľko minút.
-
Varíme polievku:
- K restovanej zelenine pridajte nakrájané zemiaky, kyslú kapustu a cesnak. Premiešajte.
- Pridajte vegetariánsky vývar alebo vodu, bobkové listy, mletú papriku, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 20-30 minút, kým sú zemiaky mäkké.
-
Dochutiť:
- Na konci varenia môžete polievku ochutiť podľa vlastného gusta. Pridajte korenie a bylinky podľa chuti.
- Ak máte radi ostrejšie, môžete pridať aj trošku chilli.
-
Servírovanie:
- Polievku pred podávaním ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúcu, posypanú čerstvým nasekaným petržlenom, ak máte.
Tipy:
- Túto polievku môžete obohatiť aj o iné druhy zeleniny, ako sú paradajky, alebo strukoviny.
- Na zahustenie môžete pridať aj trošku rýže alebo pohánky.
Dobrú chuť!
Za mňa pecka recept. Len tak ďalej pokračujte.
Plne súhlasím s komentárom vyššie.
Skvelá prácička. 😀