Pôstna kapustová polievka je klasickým pokrmom, ktorý sa často podáva počas duchovného obdobia. Je pripravovaná z jednoduchých ingrediencií, predovšetkým z kyslej kapusty, zemiakov, cibule a korenín. Tu je jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 1/2 hlavy kyslej kapusty
- 2 väčšie zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja rastlinného pôvodu
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- voda na polievanie
Pôstna kapustová polievka
Návod:
- Kyslú kapustu umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na tenké prúžky.
- Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobné kocky.
- Na panvici rozohrejte maslo spolu s olejom a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridajte mletú sladkú papriku a mletú červenú papriku a dobre premiešajte.
- Pridajte nakrájanú kyslú kapustu a zemiaky a krátko ich osmažte.
- Zalejte všetko vodou a priveďte do varu. Varte na miernom ohni, kým nezmäknú zemiaky a kapusta.
- Podľa potreby pridajte soľ a korenie podľa vlastného vkusu.
- Polievku môžete podávať s kúskami chleba alebo s kyslou smotanou.
Prajem dobrú chuť!
2) Pôstna kapustová polievka
Prísady:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredné zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 paprika (môže byť aj chilli pre milovníkov štipľavejších jedál)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 ČL mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- Korenie (napr. rasca, tymián) podľa vkusu
- Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Očistite a nakrájajte cibuľu na hrubo.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
- Mrkvu nakrájajte na kolieska alebo malé kocky.
- Papriku nakrájajte na prúžky a cesnak nasekajte nadrobno.
-
Smaženie:
- V hrnci zahrejte rastlinný olej na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju do zlata.
- Potom pridajte mrkvu a papriku a smažte ich ešte niekoľko minút.
-
Varíme polievku:
- K restovanej zelenine pridajte nakrájané zemiaky, kyslú kapustu a cesnak. Dobre premiešajte.
- Pridajte zeleninový vývar alebo vodu, bobkové listy, mletú papriku, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 20-30 minút, kým sú zemiaky mäkké.
-
Dochutenie:
- Na konci varenia ochutnajte polievku a podľa potreby ochuťte. Pridajte korenie a bylinky podľa chuti.
- Pre milovníkov štipľavých chutí je možné pridať aj trochu chilli.
-
Servírovanie:
- Pred podávaním ochutnajte polievku a ak potrebujete, dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúcu, posypanú čerstvo nasekaným petržlenom, ak je k dispozícii.
Tipy:
- Túto polievku je možné obohatiť aj o iné druhy zeleniny, ako sú paradajky či strukoviny.
- Na zahustenie môžete pridať aj trošku ryže alebo pohánky.
Prajem dobrú chuť!