Pôstna kapustová polievka

 

Pôstna kapustová polievka je klasickým pokrmom, ktorý sa často podáva počas duchovného obdobia. Je pripravovaná z jednoduchých ingrediencií, predovšetkým z kyslej kapusty, zemiakov, cibule a korenín. Tu je jednoduchý návod:

Ingrediencie:

  • 1/2 hlavy kyslej kapusty
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica oleja rastlinného pôvodu
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • voda na polievanie

 

Pôstna kapustová polievka

Návod:

  1. Kyslú kapustu umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobné kocky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olejom a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  4. Pridajte mletú sladkú papriku a mletú červenú papriku a dobre premiešajte.
  5. Pridajte nakrájanú kyslú kapustu a zemiaky a krátko ich osmažte.
  6. Zalejte všetko vodou a priveďte do varu. Varte na miernom ohni, kým nezmäknú zemiaky a kapusta.
  7. Podľa potreby pridajte soľ a korenie podľa vlastného vkusu.
  8. Polievku môžete podávať s kúskami chleba alebo s kyslou smotanou.

Prajem dobrú chuť!

Pôstna kapustová polievka-2

2) Pôstna kapustová polievka

Prísady:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 paprika (môže byť aj chilli pre milovníkov štipľavejších jedál)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • Korenie (napr. rasca, tymián) podľa vkusu
  • Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava zeleniny:

    Penne con Gorgonzola recept

    Penne con Gorgonzola recept

    Čítať viac »

    • Očistite a nakrájajte cibuľu na hrubo.
    • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
    • Mrkvu nakrájajte na kolieska alebo malé kocky.
    • Papriku nakrájajte na prúžky a cesnak nasekajte nadrobno.
  2. Smaženie:

    • V hrnci zahrejte rastlinný olej na strednej teplote.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju do zlata.
    • Potom pridajte mrkvu a papriku a smažte ich ešte niekoľko minút.
  3. Varíme polievku:

    • K restovanej zelenine pridajte nakrájané zemiaky, kyslú kapustu a cesnak. Dobre premiešajte.
    • Pridajte zeleninový vývar alebo vodu, bobkové listy, mletú papriku, soľ a korenie.
    • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 20-30 minút, kým sú zemiaky mäkké.
  4. Dochutenie:

    • Na konci varenia ochutnajte polievku a podľa potreby ochuťte. Pridajte korenie a bylinky podľa chuti.
    • Pre milovníkov štipľavých chutí je možné pridať aj trochu chilli.
  5. Servírovanie:

    • Pred podávaním ochutnajte polievku a ak potrebujete, dochuťte soľou a korením.
    • Podávajte horúcu, posypanú čerstvo nasekaným petržlenom, ak je k dispozícii.

Tipy:

  • Túto polievku je možné obohatiť aj o iné druhy zeleniny, ako sú paradajky či strukoviny.
  • Na zahustenie môžete pridať aj trošku ryže alebo pohánky.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Kiko píše:

    Za mňa pecka recept. Len tak ďalej pokračujte.

  2. Dajanka píše:

    Plne súhlasím s komentárom vyššie.
    Skvelá prácička. 😀