Pôstna kapustová polievka

Pôstna kapustová polievka je tradičným jedlom, ktoré sa často konzumuje počas pôstneho obdobia. Je vyrobená z jednoduchých surovín, hlavne z kyslej kapusty, zemiakov, cibule a korenia. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 1/2 hlavy kyslej kapusty
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • voda na zalevanie

 

Pôstna kapustová polievka

Postup:

  1. Kyslú kapustu opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na jemné prúžky.
  2. Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo a olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezačnú mäknúť.
  4. Pridajte mletú sladkú papriku a mletú červenú papriku a premiešajte.
  5. Pridajte nakrájanú kyslú kapustu a zemiaky a krátko ich orestujte.
  6. Zalejte všetko vodou a privediete k varu. Varte na miernom ohni, kým zemiaky a kapusta nezmäknú.
  7. Ak je potrebné, pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
  8. Polievku môžete podávať s kúskami chleba alebo s kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 paprika (môže byť aj chilli, ak máte radi pikantné)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
  • 2-3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • Korenie (napr. rasca, tymián) podľa chuti
  • Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľne)

Postup:

  1. Predpríprava zeleniny:

    • Očistite a nakrájajte cibuľu na jemno.
    • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
    • Mrkvu nakrájajte na kolieska alebo malé kocky.
    • Papriku nakrájajte na prúžky, a cesnak nasekajte na jemno.
  2. Smaženie:

    • V hrnci rozohrejte rastlinný olej na strednej teplote.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dozlatista.
    • Potom pridajte mrkvu a papriku, a smažte ich ešte niekoľko minút.
  3. Varíme polievku:

    • K restovanej zelenine pridajte nakrájané zemiaky, kyslú kapustu a cesnak. Premiešajte.
    • Pridajte vegetariánsky vývar alebo vodu, bobkové listy, mletú papriku, soľ a korenie.
    • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 20-30 minút, kým sú zemiaky mäkké.
  4. Dochutiť:

    • Na konci varenia môžete polievku ochutiť podľa vlastného gusta. Pridajte korenie a bylinky podľa chuti.
    • Ak máte radi ostrejšie, môžete pridať aj trošku chilli.
  5. Servírovanie:

    • Polievku pred podávaním ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
    • Podávajte horúcu, posypanú čerstvým nasekaným petržlenom, ak máte.

Tipy:

  • Túto polievku môžete obohatiť aj o iné druhy zeleniny, ako sú paradajky, alebo strukoviny.
  • Na zahustenie môžete pridať aj trošku rýže alebo pohánky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Kiko píše:

    Za mňa pecka recept. Len tak ďalej pokračujte.

  2. Dajanka píše:

    Plne súhlasím s komentárom vyššie.
    Skvelá prácička. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *