Francúzske zemiaky v trochu inom prevedení, prispôsobené našim chutiam. Pridajte sa k nám a pripravte si toto úžasné a lahodné jedlo. Je to takmer božské. Toto jedlo určite ohúri vášho manžela. Odporúčame vyskúšať náš recept.
Originálne francúzske zemiaky
Ak máte radi zemiaky a túžite po niečom novom a chutnom, pravé francúzske zemiaky sú ideálnou voľbou. Toto jedlo je naozaj vynikajúce a určite si ho zamilujete.
Složky:
- 1 kg zemiakov
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyte a ošúpajte. Nakrájajte ich na hrubé mesiačiky.
- V hrnci so studenou osolenou vodou varíme zemiaky približne 5 minút, kým nebudú mäkké.
- Po uvarení zemiaky scedíme a dôkladne osušíme.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nasekaný cesnak. Orestujte cesnak do zlatista, aby sa uvoľnila jeho chuť.
- Pridajte zemiaky na panvicu a opekajte ich zo všetkých strán, kým nebudú zlato-hnedé a krehké. Podľa potreby môžete pridať aj ďalší olej.
- Akonáhle sú zemiaky hotové a chrumkavé, ochuťte ich soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávajte ihneď po upečení, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vychutnajte si pravé francúzske zemiaky ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, prípadne ich môžete mať ako samostatný delikát. Teším sa, že ich vyskúšate, a prajem vám dobrú chuť!
2) Pravé francúzske zemiaky
Ingrediencie:
- 1 kg mladých zemiakov
- 200 g slaniny (môže byť aj údená)
- 2 cibule
- 200 g syra (napríklad Eidam alebo Gruyère)
- 200 ml smotany na varenie
- 3 vajcia
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvý petržlen na ozdobenie
- olej na pečenie
Postup:
-
Príprava zemiakov:
- Dôkladne umyte zemiaky a varte ich v osolenej vode asi 15-20 minút, kým nie sú polomäkké. Potom ich sceďte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kolieska.
-
Príprava slaniny a cibule:
- Na panvici rozohrejte trochu oleja. Orestujte na ňom nasekanú slaninu, kým nezíska zlatohnedú farbu a chrumkavosť. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezmäkne a nezozlatnie.
-
Príprava syrovej zmesi:
- V miske zmiešajte smotanu, vajcia, soľ, korenie a nastrúhaný syr. Dôkladne premiešajte.
-
Zostavovanie jedla:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Zemiaky rozložte do zapekacej misy v jednej vrstve. Na ne položte orestovanú slaninu s cibuľou a potom všetko zalejte smotanovo-syrovou zmesou.
-
Pečenie:
- Zemiaky pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým nie je zmes zlato-hnedá a zapečená.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte zemiaky chvíľu vychladnúť a posypte ich nasekaným čerstvým petržlenom. Môžete ich podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Dobrú chuť!