Originálny boršč od babičky Recept z roku 1963! Opäť som nahliadla do babkiného receptára a hľadala som tradičné jedlo, ktoré sa v priebehu rokov pozmenilo.
Keď som sa prvýkrát pustila do varenia podľa receptu, na internete som objavila množstvo receptov, ktoré prešli úpravou a už nie sú týmito tradičnými. Preto ten receptár od babičky.
Ukážme si teda, ako sa pripravoval pravý boršč v roku 1963 a aké sú rozdiely v porovnaní s novšími receptami.
Musím povedať, že ten tradičný je o dosť lepší.
Boršč
K naozaj poctivému boršču budeme potrebovať tieto suroviny:
- 120 g hovädzieho mäsa
- 80 g bravčového mäsa
- 200 g špikových kostí
- 30 g masti alebo oleja
- 40 g koreňovej zeleniny
- 10 g cibule
- 10 g rajčiakového pretlaku
- 40 g cvikly
- 60 g hlávkovej kapusty
- 100 ml kyslej smotany
- 10 g hladkej múky
- voda
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
- sladká paprika
Originálny boršč od babičky
Originálny boršč od babičky
Tento recept je síce obsiahly, ale nie je zložitý. Na prípravu potrebujeme množstvo ingrediencií, ale verte mi, lepší boršč ste určite neochutnali.
Najprv si umyjeme hovädzie mäso, bravčové mäso a špikové kosti, ktoré vložíme do hrnca so studenou vodou. Na miernom ohni začneme variť pod pokrievkou.
Až po jednej hodine varenia pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, nakrájanú cibuľu a očistenú zeleninu, ktorú sme si pripravili a nakrájali na rezance. To všetko varíme, kým sa mäso a zelenina dobre nezmäknú.
Bravčové mäso sa uvarí skôr než hovädzie, preto ho nezabudnite kontrolovať a vybrať skôr, aby sa nerozvarilo. Pár minút predtým, než sa dovarí hovädzie mäso, pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a papriku, ktorú sme si opražili v horúcej masti.
Ako prvé vyberieme kosti, keď je kapusta mäkká, a pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance. Následne po uvarení mäsa ho nakrájame na malé kocky (bravčové a hovädzie) a môžeme sa vrátiť do hrnca.
K zahusteniu použijeme kyslú smotanu, ktorú rozmiešame s múkou, povaríme a následne pridáme do hrnca, kde ju ešte trochu povaríme. Na záver polievku trocha okyslíme octom a osladíme cukrom.
Vidíte sami, že tento recept nie je nijako zložitý a v skutočnosti je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podaril a chutil rovnako dobre ako od babičky. Nezabudnite na konci článku ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.
Originálny boršč od babičky
Tento recept je síce dlhý, ale nie je zložitý. Na prípravu potrebujeme množstvo ingrediencií, ale verte mi, lepší boršč ste ešte neochutnali.
Ingrediencie:
- 120 g hovädzieho mäsa
- 80 g bravčového mäsa
- 200 g špikových kostí
- 30 g masti alebo oleja
- 40 g koreňovej zeleniny
- 10 g cibule
- 10 g rajčiakového pretlaku
- 40 g cvikly
- 60 g hlávkovej kapusty
- 100 ml kyslej smotany
- 10 g hladkej múky
- voda
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
- sladká paprika
Postup:
- Na začiatku dôkladne umyjeme hovädzie a bravčové mäso spolu so špikovými kosťami a umiestnime ich do hrnca s chladnou vodou. Varenie začneme na miernom ohni pod pokrievkou.
- Po uplynutí jednej hodiny pridáme do vývaru kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, na kocky nakrájanú cibuľu a očistenú zeleninu, ktorú sme rozporcovali na rezance. Všetko varíme, až kým sa mäso a zelenina dobre neuvarí.
- Bravčové mäso je uvarené skôr ako hovädzie, takže ho kontrolujeme a vyberieme skôr. Dávame si pozor, aby sa nám neprevarilo. Pár minút pred dokončením hovädzieho mäsa pridáme do hrnca kapustu, rajčiakový pretlak a praženú červenú papriku.
- Keď je kapusta dostatočne mäkká, vyberieme špikové kosti a pridáme osobitne uvarenú cviklu, ktorú sme tiež nakrájali na rezance. Následne nakrájame všetko mäso (bravčové aj hovädzie) na malé kocky a vrátime ich späť do hrnca.
- Na zahustenie boršču rozmiešame kyslú smotanu s hladkou múkou a povaríme. Potom ju pridáme do hrnca a necháme ešte chvíľu variť. Na záver polievku osviežime octom a dochutíme kuchynským cukrom.
Vidíte sami, že tento recept nie je nijako náročný a naozaj je veľmi chutný. Verím, že sa vám podarí a výsledok bude taký, ako od babičky. Nezabudnite na konci článku ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.
2) Pravý boršč od babičky
Pravý boršč patrí medzi tradičné jedlo, ktoré mnohí považujú za ukrajinské, avšak jeho história je hlboká v strednej a východnej Európe. Každá rodina vlastní svoj vlastný recept, no dnes sa s vami podelíme o autentický recept na boršč od babičky, ktorý sa odovzdáva z pokolenia na pokolenie.
Ingrediencie na pravý boršč
Na prípravu tohto výnimočného jedla potrebujete nasledujúce suroviny:
– 500 g hovädzieho mäsa (s kosťou)
– 3 stredne veľké červené repy
– 2 mrkvy
– 1 zeler
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 200 g kyslej kapusty
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– soľ, korenie, bobkový lístok, kôpor a smotana na podávanie.
Postup na prípravu pravého boršča
Začnite tým, že hovädzie mäso uvaríte vo veľkom hrnci v osolenej vode. Po 1-2 hodinách, keď je mäso jemné, ho vyberte a nakrájajte na kocky. Do vývaru pridajte nakrájanú cibuľu a zeler, a varte ešte 10 minút. Medzitým si na panvici osmahnete na strúhadle nastrúhanú červenú repu, mrkvu a paradajkový pretlak. Po asi 5 minútach pridajte k vývaru.
Pridajte nakrájané zemiaky a kyslú kapustu. Nezabudnite dochutiť soľou, korením a bobkovým lístkom. Všetko nechajte variť ešte asi 30 minút, kým sa zelenina nezmäkne. Na konci pridajte nakrájané mäso (áno, aj s kosťami) a niekoľko minút povarte na miernom ohni.
Podávajte horúci boršč s čerstvým kôprom a lyžicou smotany. Tento pravý boršč od babičky vás očarí svojou chuťou a teplom, aké máloktoré jedlo dokáže ponúknuť.