Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky Recept z roku 1963! Opäť som nahliadla do babkiného receptáru a hľadala som tradičné jedná, ktoré sa časom upravili.

Keď som začal prvýkrat variť recept, tak som na internete našla desiatky preeptov, ktoré už peršli úpravou a nie sú to tie tradičné recepty. Preto ten rceptár od babky.
Ukážme si teda ako sa varil pravý borsč v roku 1963 a aké sú rozdiely oproti novým receptom.
Poviem vám, ten tradičný je lepší.

 

Boršč

K pravému a poctivému voršču budeme potrebovať tieto potraviny:

  • 120 g hovädzieho mäsa
  • 80 g bravčového mäsa
  • 200 g špikových kostí
  • 30 g masti alebo oleja
  • 40 g koreňovej zeleniny
  • 10 g cibule
  • 10 k rajčiakového pretlaku
  • 40 g cvikly
  • 60 g hlávkovej kapusty
  • 100 ml kyslej smotany
  • 10 g kladkej múky
  • voda
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list
  • sladka paprika

 

Pravý boršč od babičky

Pravý boršč od babičky
Pravý boršč od babičky

Tento recept je síce dlhý ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií ale verte mi lepší boršč ste nejedli.
Ako prvé si umyjeme hovädzie mäso, bravčove mäso, špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Na miernom plameni začneme variť pod pokrievkou.

Až po jednej hodine varenie pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľku, očistenú zeleninu ktorú som si očistili a pokrájali na reazance. To všetko necháme variť pokým sa nám mäso a zelenina neuvarí.

 

Bravčové mäso sa nám uvarí skôr ako to hovädzie, tak ho nazabudnite počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. A to perto aby sa vám nerozvarilo. Pár minút predtým než sa nám vyarí hovädzie mäso, tak pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papritku ktorú sme si popražili v horucej masti.

Keď je kapusta mäkká tak kosti vyberieme a pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance. Následne po uvarení mäsa ho celé pokrájame na drobné kocky (bravčové a hovädzie) a môžeme späť pridať do hrnca.

K zahusteniu použijeme kyslú smotanu ktorú rozmiešame spolu s múkou a povaríme a dáme do hrnca kde ju ešte trocha povaríme. Na konci polievku trocha okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.

 

Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a v skutku je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podaril a chutil naozaj tak ako od babičky. Nezabudnite na konci články ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.

Môžete si pozrieť aj prípravú pravého Bršču od skutočnej Ruskej občanky. Nižšie si taktiež môžete vytlačiť recept. Pravý boršč od babičky video recept.

Recepty CVR - Boršč

Pravý boršč od babičky

Tento recept je síce dlhý, ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií, ale verte mi, lepší boršč ste nejedli.

Ingrediencie:

  • 120 g hovädzieho mäsa
  • 80 g bravčového mäsa
  • 200 g špikových kostí
  • 30 g masti alebo oleja
  • 40 g koreňovej zeleniny
  • 10 g cibule
  • 10 k rajčiakového pretlaku
  • 40 g cvikly
  • 60 g hlávkovej kapusty
  • 100 ml kyslej smotany
  • 10 g hladkej múky
  • voda
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list
  • sladká paprika

Postup:

  1. Najprv si umyjeme hovädzie mäso, bravčové mäso a špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Variť ich začneme na miernom plameni pod pokrievkou.
  2. Po jednej hodine pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu a očistenú zeleninu, ktorú sme nakrájali na rezance. Všetko necháme variť, kým sa mäso a zelenina neuvarí.
  3. Bravčové mäso sa uvarí skôr než hovädzie, takže ho počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. Dávame si pozor, aby sa nám neprevarilo. Pár minút predtým, než sa hovädzie mäso uvarí, pridáme do hrnca pokrájanú kapustu, rajčiakový pretlak a praženú červenú papriku.
  4. Keď je kapusta mäkká, vyberieme špikové kosti a pridáme osobitne uvarenú cviklu, ktorú sme rovnako nakrájali na rezance. Potom nakrájame všetko mäso (bravčové aj hovädzie) na drobné kocky a pridáme späť do hrnca.
  5. Na zahustenie boršču rozmiešame kyslú smotanu s hladkou múkou a povaríme ju. Potom ju pridáme do hrnca a ešte chvíľu povaríme. Na konci polievku trochu okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.

Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a skutočne je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podarí a bude chutiť tak, ako od babičky. Nezabudnite na konci článku ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *