Pravý boršč od babičky Recept z roku 1963! Opäť som nahliadla do babkiného receptáru a hľadala som tradičné jedná, ktoré sa časom upravili.
Keď som začal prvýkrat variť recept, tak som na internete našla desiatky preeptov, ktoré už peršli úpravou a nie sú to tie tradičné recepty. Preto ten rceptár od babky.
Ukážme si teda ako sa varil pravý borsč v roku 1963 a aké sú rozdiely oproti novým receptom.
Poviem vám, ten tradičný je lepší.
Boršč
K pravému a poctivému voršču budeme potrebovať tieto potraviny:
- 120 g hovädzieho mäsa
- 80 g bravčového mäsa
- 200 g špikových kostí
- 30 g masti alebo oleja
- 40 g koreňovej zeleniny
- 10 g cibule
- 10 k rajčiakového pretlaku
- 40 g cvikly
- 60 g hlávkovej kapusty
- 100 ml kyslej smotany
- 10 g kladkej múky
- voda
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
- sladka paprika
Pravý boršč od babičky
Pravý boršč od babičky
Tento recept je síce dlhý ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií ale verte mi lepší boršč ste nejedli.
Ako prvé si umyjeme hovädzie mäso, bravčove mäso, špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Na miernom plameni začneme variť pod pokrievkou.
Až po jednej hodine varenie pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľku, očistenú zeleninu ktorú som si očistili a pokrájali na reazance. To všetko necháme variť pokým sa nám mäso a zelenina neuvarí.
Bravčové mäso sa nám uvarí skôr ako to hovädzie, tak ho nazabudnite počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. A to perto aby sa vám nerozvarilo. Pár minút predtým než sa nám vyarí hovädzie mäso, tak pridáme kapustu pokrájanú na rezance, rajčiakový pretlak a červenú papritku ktorú sme si popražili v horucej masti.
Keď je kapusta mäkká tak kosti vyberieme a pridáme osobitne uvarenú cviklu pokrájanú na rezance. Následne po uvarení mäsa ho celé pokrájame na drobné kocky (bravčové a hovädzie) a môžeme späť pridať do hrnca.
K zahusteniu použijeme kyslú smotanu ktorú rozmiešame spolu s múkou a povaríme a dáme do hrnca kde ju ešte trocha povaríme. Na konci polievku trocha okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.
Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a v skutku je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podaril a chutil naozaj tak ako od babičky. Nezabudnite na konci články ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.
Pravý boršč od babičky
Tento recept je síce dlhý, ale nie je zložitý. Potrebujeme k nemu veľa ingrediencií, ale verte mi, lepší boršč ste nejedli.
Ingrediencie:
- 120 g hovädzieho mäsa
- 80 g bravčového mäsa
- 200 g špikových kostí
- 30 g masti alebo oleja
- 40 g koreňovej zeleniny
- 10 g cibule
- 10 k rajčiakového pretlaku
- 40 g cvikly
- 60 g hlávkovej kapusty
- 100 ml kyslej smotany
- 10 g hladkej múky
- voda
- soľ
- nové korenie
- bobkový list
- sladká paprika
Postup:
- Najprv si umyjeme hovädzie mäso, bravčové mäso a špikové kosti a dáme ich do hrnca s chladnou vodou. Variť ich začneme na miernom plameni pod pokrievkou.
- Po jednej hodine pridáme kuchynskú soľ, nové korenie, bobkový list, pokrájanú cibuľu a očistenú zeleninu, ktorú sme nakrájali na rezance. Všetko necháme variť, kým sa mäso a zelenina neuvarí.
- Bravčové mäso sa uvarí skôr než hovädzie, takže ho počas varenia kontrolovať a vybrať skôr. Dávame si pozor, aby sa nám neprevarilo. Pár minút predtým, než sa hovädzie mäso uvarí, pridáme do hrnca pokrájanú kapustu, rajčiakový pretlak a praženú červenú papriku.
- Keď je kapusta mäkká, vyberieme špikové kosti a pridáme osobitne uvarenú cviklu, ktorú sme rovnako nakrájali na rezance. Potom nakrájame všetko mäso (bravčové aj hovädzie) na drobné kocky a pridáme späť do hrnca.
- Na zahustenie boršču rozmiešame kyslú smotanu s hladkou múkou a povaríme ju. Potom ju pridáme do hrnca a ešte chvíľu povaríme. Na konci polievku trochu okyslíme octom a zjemníme kuchynským cukrom.
Sami vidíte, že tento recept nie je nejaký náročný a skutočne je veľmi chutný. Verím, že sa vám tento recept podarí a bude chutiť tak, ako od babičky. Nezabudnite na konci článku ohodnotiť tento recept. Ďakujeme.