Pre prípravu provensálskej polievky budete potrebovať nasledujúce zložky:

– 2 veľké cibule, nakrájané na drobné kúsky
– 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
– 2 veľké zrelé paradajky, nakrájané na drobné kúsky
– 2 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
– 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná na kocky
– 1 zelená paprika, očistená a nakrájaná na kocky
– 1 malá cuketa, nakrájaná na kocky
– 1 lyžička mletej rasce
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 4 lyžice olivového oleja

 

Provensálska polievka

Postup:

1. V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.

2. Pridajte nakrájané paradajky a nechajte ich variť asi 5 minút, kým sa rozpadnú.

3. Pridajte zemiaky, mrkvu, papriku a cuketu. Orestujte ich približne 5 minút.

4. Nasypte do hrnca rasce a tymian. Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.

5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-25 minút, kým zelenina zmäkne.

6. Ak chcete hladkú polievku, použite mixér na rozmixovanie ingrediencií. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, nechajte polievku tak, ako je.

7. Podávajte teplú so čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Tento recept je dostatočný pre 4 porcie. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich chuťových preferencií pridávaním ďalších zeleninových ingrediencií, ako sú napríklad baklažán alebo fazuľa. Prijemnú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *