Tu je recept na tradičnú polievku ucha:
Suroviny:
- 500 gramov ryby (napr. treska, platýs, losos), nakrájané na kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na malé kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na plátky
- 1 koreňovú zeleru, nakrájanú na plátky
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička sušeného červeného korenia
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlen na ozdobenie
Polievka ucha
Postup:
- V hrnci s vodou varíme rybu asi 10 minút, kým nebude mäkká. Potom ju vyberieme z vody a necháme vychladnúť.
- Na panvici opražíme cibuľu do zlatista, pridáme cesnak a orestujeme spolu ešte pár minút.
- V hrnci, kde sme varili rybu, varíme vodu a do varúcej vody pridáme zemiaky, mrkvu, zeler a opraženú cibuľu s cesnakom. Pridáme aj paradajkový pretlak, korenie a bobkový list. Necháme všetko variť asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zatiaľ čo sa zelenina varí, rybu odoberieme od kosti a pokrájame na menšie kúsky.
- Po 15-20 minútach pridáme do polievky rybu a necháme variť ešte ďalších 5-10 minút.
- Polievku ochutíme soľou a korením podľa chuti. Pred servírovaním môžeme posypať čerstvým nasekaným petržlenom.
Dobrú chuť!