Ingrediencie:
– 1 kg paradajok
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 1 zelerový koreň
– 1 lyžička olivového oleja
– 1 lyžička múky
– 1 lyžička cukru
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 liter kuracieho vývaru
– 1 polievková lyžica čerstvého bazalkového lístia
Paradajková polievka – Talianska
Postup:
1. Ošúpané paradajky nakrájame na menšie kúsky.
2. Nadrobno nasekáme cibuľu a cesnak.
3. Očistenú mrkvu a zeler nakrájame na malé kocky.
4. Do hrnca nalejeme olivový olej a zahrejeme na strednej teplote.
5. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme do zlata.
6. Mrkvu a zeler prisypeme a orestujeme ich niekoľko minút.
7. Následne primiešame múku a cukor a dôkladne premiešame.
8. Postupne vmiešavame nakrájané paradajky a restujeme, až kým nezmäknú.
9. Zalejeme kuracím vývarom a necháme variť cca 20 minút.
10. Po 20 minútach odstavíme polievku z ohňa a necháme ju vychladnúť.
11. Pomocou mixéra polievku rozmixujeme do hladkej podoby.
12. Vraciame ju späť do hrnca a znova zahrejeme.
13. Osolíme a ochutíme čiernym korením podľa preferencií.
14. Na záver pridáme čerstvé bazalkové lístie a necháme prevrieť.
15. Podávame teplú paradajkovú polievku s čerstvým chlebom alebo krutónmi.