Francúzska cibuľová polievka, známa aj ako soupe à l’oignon, sa radí medzi tradičné francúzske pokrmy. Ide o bohatú, jemnú a aromatickú polievku, ktorá býva hlavným jedlom na mnohých francúzskych večerách.
Tu je recept na francúzsku cibuľovú polievku:
Potrebujete (pre 4 porcie):
– 4 cibule
– 2 lyžice masla
– 1 lyžicu múky
– 4 šálky hovädzieho vývaru
– 1/2 šálky suchého bieleho vína
– 4 plátky bagety
– 1 strúčik cesnaku
– 2 šálky strúhaného gruyére syra
– soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
Recept: Francúzska polievka
Postup:
1. Cibuľu olúpeme a krájame na tenké krúžky.
2. V hrnci roztopíme maslo a pridáme nasekanú cibuľu. Pražíme ju na strednom plameni, až kým nie je zlatohnedá a jemná (trvá to asi 15 – 20 minút).
3. Pridávame múku a miešame 1 – 2 minúty, aby sa cibuľa obalila hrubou vrstvou múky.
4. Postupne nalievame hovädzí vývar a víno. Nechávame polievku variť 15 – 20 minút, aby sa chute dôkladne spojili.
5. Medzitým si pripravíme grilovanú bagetu – plátky bagety grilujeme, potrieme ich strúčikom cesnaku a zasypeme strúhaným syrom.
6. Keď je polievka hotová, dochutíme ju soľou a korením podľa chuti.
7. Polievku prelejeme do misiek a na vrch pridáme grilovanú bagetu.
8. Podávame ešte teplé.
Toto je iba základný recept na francúzsku cibuľovú polievku. Môžete ju obohatiť aj o ďalšie ingrediencie, napríklad čerstvé bylinky alebo restovanú cibuľu.