Francúzska cibuľová polievka, známa aj ako soupe à l’oignon, patrí medzi klasické francúzske recepty. Je to bohatá, vláčna a voňavá polievka, ktorá je hlavným jedlom mnohých francúzskych večerí.

Tu je recept na francúzsku cibuľovú polievku:

Potrebujete (pre 4 porcie):
– 4 cibule
– 2 lyžice masla
– 1 lyžicu múky
– 4 šálky hovädzieho vývaru
– 1/2 šálky suchého bielého vína
– 4 plátky bagety
– 1 strúčik cesnaku
– 2 šálky strúhaného gruyére syra
– soľ a korenie podľa chuti

 

Recept: Francúzska polievka

Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké krúžky.
2. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. Opražíme ju na strednej teplote, kým nie je zlatistá a mäkká (trvá to zhruba 15 – 20 minút).
3. Pridáme múku a miešame 1 – 2 minúty, aby sa cibuľa obalila múkou.
4. Postupne prilievame hovädzí vývar a víno. Necháme polievku variť 15 – 20 minút, aby sa chutné arómy premiešali.
5. Medzitým si pripravíme grilovanú bagetu – plátky bagety opečieme na grile, potrieme ich strúčikom cesnaku a posypeme strúhaným syrom.
6. Keď je polievka hotová, pridáme soľ a korenie podľa chuti.
7. Polievku nalejeme do misky a na vrch podsypeme grilovanou bagetou.
8. Podávame ešte horúcu.

Toto je len základný recept na francúzsku cibuľovú polievku. Môžete ju obohatiť aj o ďalšie ingrediencie, ako napríklad čerstvé bylinky alebo Ohnište z grilovanej cibule.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *