Tu je recept na kyslú fazuľovú polievku s klobásou:
Suroviny:
- 300 g sušených fazúľ (alebo 500 g fazúľ zo sklenenej nádoby)
- 200 g klobásy (najlepšie hrubá údená klobása)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
- 1 mrkva, ošúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 paprika, očistená a nakrájaná na kocky
- 2 pomaranče, šťava a strúhanka z kôry
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať
Kyslá fazuľová polievka s klobásou
Postup:
- Ak používate sušené fazuľky, namočte ich cez noc do vody. Potom ich opláchnite a varte v slanej vode, kým sa nestanú mäkké.
- V hrnci rozpálte olej a pridajte na kocky nakrájanú klobásu. Opekajte ju, kým nezíska zlatohnedú farbu.
- Pridajte cibuľu a cesnak a opražte, kým sa nezjemnia.
- Pridajte mrkvu a papriku a pokračujte v pečení, až kým sa zelenina stane mäkkou.
- Pridajte mletú papriku a paradajkový pretlak a varíme ešte 2-3 minúty.
- Pridajte nakrájané zemiaky a varené fazule.
- Zalejte všetko vodou tak, aby bolo všetko pokryté, pridajte šťavu z pomarančov a kôru. Počkajte, kým začne variť.
- Znížte teplotu a nechajte polievku variť, kým sa zemiaky úplne neuvária.
- Ak chcete, môžete polievku dochutiť soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dobrú chuť!