1. Kuracie prsia na prírodno s bylinkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného tymiánu
- 100 ml smotany na varenie
Postup:
- Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici zahrejeme olivový olej, pridáme nakrájané kuracie prsia a opražíme ich z oboch strán do zlatista.
- Do panvice pridáme nasekaný cesnak a krátko ho opražíme.
- Zalejeme kuracím vývarom a dusíme pod pokrievkou 15 minút.
- Po 15 minútach pridáme smotanu a bylinky, varíme ešte ďalších 5 minút.
- Podávame spolu s ryžou alebo zemiakmi.
2. Kuracie prsia na prírodno so zeleninovým pyré
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 100 g brokolice
- 50 ml mlieka
- 30 g masla
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme a okoreníme.
- Na panvici zahrejeme olej a prsia opekáme do zlatista.
- Medzitým si uvaríme mrkvu, zemiak a brokolicu do mäkka.
- Uvarenú zeleninu scedíme, pridáme maslo a mlieko, potom rozmixujeme na jemné pyré.
- Kuracie prsia servírujeme s zeleninovým pyré na tanieri.
3. Kuracie prsia na prírodno v citrusovej marináde
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 pomaranče
- 1 citrón
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 lyžička medu
Postup:
- Zo šťavy pomarančov a citrónov vytlačíme šťavu, ktorú zmiešame s olivovým olejom, soľou, korením a medom.
- Kuracie prsia marinujeme v tejto zmesi minimálne 30 minút.
- Po marinovaní prsia opražíme na panvici do zlatista.
- Servírujeme ich s ryžou alebo čerstvou zeleninou.
4. Kuracie prsia na prírodno so sezamom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice sezamového oleja
- 3 lyžice sezamových semienok
- Soľ a čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- Zelené bylinky na posypanie (napr. koriander alebo pažítka)
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, posolíme a okoreníme.
- Na panvici rozohrejeme sezamový olej a pridáme nakrájané prsia. Opečieme do zlatista.
- O 10 minút neskôr pridáme nasekaný cesnak a sezamové semienka, ešte 5 minút restujeme.
- Po dokončení posypeme čerstvými bylinkami a servírujeme so šalátom alebo ryžou.
5. Kuracie prsia na prírodno s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2 lyžice kari prášku
- Soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Na panvici opražíme na oleji nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom.
- Pridáme kari prášok a restujeme.
- Pridáme osolené a okorenené kuracie prsia a opečieme ich z oboch strán.
- Zalejeme kokosovým mliekom a varíme pod pokrievkou 15 až 20 minút.
- Servírujeme s basmati ryžou alebo naanom.
6. Kuracie prsia na prírodno s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 400 g krájaných paradajok (konzervovaných)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
Postup:
- Na panvici opražíme cibuľu na olivovom oleji.
- Pridáme krájané paradajky a ochutíme soľou, korením a oreganom.
- Kuracie prsia pridáme do omáčky a varíme, kým nie sú hotové.
- Servírujeme s obľúbenou prílohou, ako je ryža alebo cestoviny.
7. Kuracie prsia na prírodno so špenátom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g parmezánu (na posypanie)
Postup:
- Na panvici osmažíme nasekaný cesnak na olivovom oleji.
- Pridáme osolené a okorenené kuracie prsia a opražíme ich z každej strany.
- Po 10 minútach pridáme umytý špenát a dusíme, až kým nezmäkne.
- Servírujeme s nastrúhaným parmezánom na vrchu.
8. Kuracie prsia na prírodno so zeleninovým mixom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 2 mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájané kuracie prsia a opečieme ich do zlatista.
- Po 5 minútach pridáme nakrájanú zeleninu (cuketu, papriku a mrkvu) a dusíme ďalších 15 minút.
- Servírujeme so zemiakmi alebo ryžou.
Záver
Kuracie prsia na prírodno predstavujú vynikajúcu základňu pre množstvo variácií, ktoré si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií a dostupných ingrediencií.
Každý z uvedených receptov ponúka unikátnu kombináciu chutí a zdravých surovín. Dúfam, že vás inšpirujú k kulinárskym experimentom a že si ich obľúbite rovnako ako ja. S týmito receptami pripravíte rýchlu, chutnú a výživnú večeru pre celú rodinu, nielen v priebehu týždňa, ale aj na špeciálne príležitosti. Prajem dobrú chuť!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– soľ
– cesnak
– mleté čierne korenie
– olivový olej
– bylinky podľa chuti (napr. rozmarín, tymián)
Recept – Kuracie prsia na prírodno
Postup:
1. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky.
2. V miske zmiešame soľ, mleté čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinky.
3. Plátky kuracích pŕs potrieme zmesou soľou, cesnakom, korením a bylinkami.
4. Na panvici rozohrejeme olej a prsia na ňom opečieme z oboch strán dozlatista.
5. Hotové prsia servírujeme s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!