Recept 1: Kuracie prsia na smotane s bylinkami a hruškou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 250 ml smotany na varenie
- 2 zrelé hrušky, nakrájané na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 cibuľa, nakrájaná na polovice a potom na tenké plátky
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička muškátového orieška
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo pažítka) na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Na začiatku dôkladne umyjeme kuracie prsia a osušíme ich pomocou papierovej utierky. Následne ich ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Necháme mäso marinovať približne 15 minút, aby sa chute spojili.
- Smaženie základu: Na veľkej panvici na strednom ohni rozpustíme maslo. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, až kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistý nádych (približne 5-7 minút). Tento krok dodá pokrmu skvelú aromatickú základňu.
- Pridanie hrušiek: Potom pridáme na plátky pokrájané hrušky a krátko ich restujeme, kým nezmäknú (asi 3-4 minúty). Hrušky prinesú do jedla osviežujúcu sladkosť a ich kombinácia s kuracím mäsom je celkom originálna.
- Smaženie kuracieho mäsa: Do pánvice pridáme kuracie prsia a opiekame ich z oboch strán, až kým nebudú zlatohnedé a dobre prepečené (asi 6-7 minút z každej strany). Ak je potrebné, môžeme pokrievku dať na panvicu, aby sa mäso uvarilo rovnomerne.
- Príprava smotanovej omáčky: Keď sú kuracie prsia hotové, pridáme do panvice smotanu na varenie a sušený tymián. Všetko dôkladne premiešame a varíme na nízkej teplote, kým omáčka nezhustne (okolo 5 minút). Omáčka by mala mať krémovú a bohatú konzistenciu.
- Podávanie: Kuracie prsia servírujeme na tanier a prelejeme ich smotanovou omáčkou s hruškami a bylinkami. Ozdobíme čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.
- Tip na prílohu: Odporúčame podávať so zemiakmi varené v osolenej vode alebo ryžou, ktoré skvele doplnia túto jedinečnú chuť.
Recept 2: Kuracie prsia na smotane so šampiňónmi a špenátom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 200 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 150 g čerstvého špenátu
- 250 ml smotany na varenie
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
- 40 g masla
- 1 čajová lyžička sušených byliniek (napr. oregano)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Rovnako ako v predchádzajúcom recepte, najprv umyjeme a osušíme kuracie prsia, ktoré následne dochutíme soľou a čiernym korením.
- Smaženie šampiňónov a cibule: Na panvici rozohrejeme maslo a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Restujeme ju 3-4 minúty, kým nezmäkne, a potom pridáme šampiňóny. Pokračujeme v smažení, až kým šampiňóny nezískajú zlatistý odtieň (približne 5-6 minút).
- Pridanie kuracieho mäsa a cesnaku: K osmaženým šampiňónom a cibuľu vložíme kuracie prsia a nasekaný cesnak. Dobre premiešame a opekáme, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu (asi 6-7 minút na každej strane).
- Pridanie špenátu a smotany: Keď je kuracie mäso hotové, pridáme čerstvý špenát a necháme ho zvädnúť. Potom pridáme smotanu a sušené bylinky. Dobre premiešame a varíme na nízkej teplote, kým omáčka nezíska krémovú konzistenciu a zahustí sa (približne 5-10 minút).
- Servírovanie: Hotové jedlo podávame teplé a môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou.
- Tip na prílohu: Môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo celozrnnými cestovinami, ktoré sa skvele dopĺňajú s týmto krémovým pokrmom.
Tieto dva recepty na kuracie prsia na smotane sú jedinečné a kombinujú chutné ingrediencie, ktoré vytvárajú skvelý zážitok pri jedle. Nech už si zvolíte ktorúkoľvek variantu, určite potešíte svojich blízkych a priateľov!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 250 ml smotany na varenie
– soľ, korenie, olej
Recept kuracie prsia na smotane
Postup:
1. Kuracie prsia dôkladne opláchneme a nakrájame na plátky.
2. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Vložíme kuracie prsia a opekáme ich zo všetkých strán, až kým sa nezafarbia do zlatista.
4. Následne pridáme smotanu na varenie a necháme povariť zhruba 10 minút.
5. Podľa chuti ochutíme soľou a korením.
6. Servírujeme s ryžou alebo cestovinami.
Dobrú chuť!