Tu nájdete recept na bravčovú panenku:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej panenky
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1 červená cibuľa nakrájaná na polkruhy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Recept na bravčovú panenku
Postup prípravy:
- Osolte a opepřete panenku z oboch strán.
- Na panvicu nalejte olej a pridajte cesnak s cibuľou. Osmažte ich do zlatista.
- Vložte panenku a na vysokej teplote ju opečte zo všetkých strán, až kým nie je zlatohnedá.
- Teplotu znížte a pokryte bublaním varte 20-25 minút, kým nebude mäso úplne prepečené a šťavnaté.
- Po upečení nechajte meso pred krájaním odpočinúť približne 10 minút.
- Panenku nakrájajte na plátky a podávajte s vašimi obľúbenými prílohami.
Dobrú chuť!
2) Recept na bravčovú panenku
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej panenky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička medu
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu (alebo ½ čajovej lyžičky sušeného)
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 200 ml bieleho vína (voliteľné)
- Zelenina na prílohu (napr. mrkva, brokolica, zemiaky)
Postup prípravy:
-
Príprava panenky: Bravčovú panenku dôkladne umyte a osušte pomocou papierového utierky. Nakrájajte ju na plátky s hrúbkou približne 2–3 cm.
-
Marinovanie: V mise spojte olivový olej, horčicu, med, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, rozmarín a tymián. Túto zmes dôkladne vmasírujte do panenky a nechajte marinovať minimálne 30 minút (ideálne 1–2 hodiny v chladničke).
-
Príprava zeleniny: Ak plánujete použiť zeleninu, umyte ju a nakrájajte na menšie kúsky. Môžete ju variť alebo piecť spolu s panenkou.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Panenku umiestnite do pekáča a ak sa rozhodnete pridať víno, nalejte ho do pekáča okolo panenky. Pečte asi 25–30 minút, kým nie je mäso prepečené a získa zlatohnedý odtieň. Odporúčaná vnútorná teplota bravčovej panenky je 70–75 °C.
-
Dokončenie: Po pečení nechajte panenku pár minút odpočívať zakrytú alobalom, aby sa šťavy rozložili.
-
Podávanie: Nakrájajte panenku na plátky a podávajte s vašou vybranou zeleninou. Môžete pridať aj omáčku podľa chuti.
Tipy:
- Ak chcete, môžete panenku pred pečením získať chrumkavú kôrku tak, že ju na krátko osmažíte na panvici.
- K bravčovej panenke sa skvele hodí aj jablková omáčka alebo šalát z redkvičiek.
Dobrú chuť!
Tento recept na bravčovú panenku je jednoducho skvelý! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Mám rád jedlá, ktoré sú šťavnaté a chutné, a tento recept vyzerá presne tak. Mám doma všetky suroviny, takže si ho pripravím hneď zajtra na obed. Určite to bude delikatesa, ktorá poteší celú rodinu. Osobne si myslím, že marinovanie je kľúčové pre dosiahnutie tej najlepšej chuti a šťavnatosti mäsa. Teším sa aj na to, ako sa tá zmes cesnaku a cibule krásne prepečie a naplní kuchyňu nádhernou vôňou! Pridám aj nejakú zeleninu ako prílohu, myslím si, že mrkva a brokolica by sa k tomu hodili perfektne. Veľmi ma teší, že recept obsahuje aj víno, ktoré dodá panenke ešte lepšiu chuť! Dúfam len, že nebudem musieť čakať príliš dlho na to dobré jedlo! Všetkým odporúčam vyskúšať tento recept – určite nezostanete sklamaní!
Kocúr123, úplne s tebou súhlasím! Tento recept vyzerá fantasticky. Ja som bravčovú panenku nikdy nerobila takto podrobne popísanú a už sa teším na výsledok. Znie to veľmi chutne a určite si to obľúbim ja aj moja rodina. A máš pravdu, tá vôňa cesnaku s cibuľou je niečo úžasné! Urobím si k tomu aj jablkovú omáčku podľa tvojich rád – to by malo byť perfektné spojenie chuti. Som zvedavá na tú marinádu; med musí dodať mäsu niečo extra dobré! Snažím sa variť zdravo a tento recept mi sedí do mojich plánov. Určite potom napíšem o tom svoje skúsenosti!