1. Kuracie prsia plnené ovocím s omáčkou z bieleho vína
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g sušených marhúľ
- 100 g sušených sliviek
- 1 cibuľa
- 200 ml bieleho vína
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Príprava náplne: Sušené marhule a slivky nasekáme na malé kocky. Na panvici rozohrejeme jednu lyžicu olivového oleja a pridáme nasekanú cibuľu. Orestujeme do zlatista a pridáme nasekané ovocie. Po niekoľkých minútach zmes odstavíme.
- Plnenie kuracích pŕs: Kuracie prsia opatrne rozrežeme na plátky, ale necháme ich pripevnené z jednej strany. Posolíme a okoreníme. Na každé prso položíme lyžicu ovocnej zmesi a opatrne zavrieme. Zviažeme kuchynským povrázkom, aby sa náplň pri pečení nestratila.
- Pečenie: Na panvici rozohrejeme zvyšok olivového oleja a kuracie prsia z oboch strán opečieme, kým nezískajú zlatú farbu. Následne pridáme biele víno a necháme zredukovať, kým omáčka nezhustne. Kuracie prsia preložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 20 minút.
- Podávanie: Po upečení necháme kuracie prsia chvíľu odpočinúť, potom odstránime povrázok a nakrájame na plátky. Podávame s omáčkou zo zredukĺovaného vína a ozdobíme čerstvým tymiánom.
2. Kuracie prsia s korenistým marockým omáčkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 400 g nakrájaných paradajok (z plechovky)
- 1 plechovka garbanzov (cícer)
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup:
- Príprava omáčky: Na panvici zahrejeme olivový olej a pridáme nasekanú cibuľu. Restujeme, až kým nezozlatne, a potom pridáme nasekaný cesnak, rascu, škoricu a kurkumu. Restujeme ešte asi minútu.
- Pridanie kuracieho mäsa: Kuracie prsia posolíme a okoreníme, potom ich pridáme do panvice. Opečieme ich z oboch strán, kým nezíska zlatú farbu.
- Pridanie paradajok: Pridáme nakrájané paradajky a cícer, všetko dobre premiešame, a privedieme do varu. Znížime teplotu a necháme variť asi 30 minút, kým sa kuracie mäso dobre prepečie.
- Podávanie: Servírujeme horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Táto kuracie jedlo je skvelé podávať s kuskusom alebo čerstvým chlebom, ktorý vstrebáva túto chutnú omáčku.
3. Kuracie prsia s jogurtovo-bylinkovou marinádou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- Čerstvé bylinky na ozdobenie
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešame jogurt, nasekaný cesnak, sušenú bazalku, oregano, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Túto marinádu poriadne premiešame.
- Marinovanie: Kuracie prsia vložíme do misky s marinádou a dobre ich obalíme. Krytie fóliou necháme marinovať v chladničke minimálne 1 hodinu (najlepšie cez noc).
- Grilovanie alebo pečenie: Po marinovaní rozohrejeme gril alebo panvicu s olivovým olejom. Kuracie prsia grilujeme z oboch strán, kým nie sú kompletné a zlatisté, približne 6-8 minút na každej strane.
- Podávanie: Podávame s čerstvými bylinkami a prílohami podľa preferencií – skvelé sú pečené zemiaky alebo zeleninový šalát.
Každý z týchto receptov ponúka niečo jedinečné a lahodné. Experimentujte s lahodnými prísadami a nechajte sa inšpirovať rôznymi chuťami, ktoré kuracie prsia môžu ponúknuť!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– soľ, korenie, paprika, cesnakové granule a olivový olej
Recept na kuracie prsia
Postup:
1. Kuracie prsia opláchneme a osušíme utierkou.
2. Natrieme ich olivovým olejom a potrieme soľou, korením, paprikou a cesnakovými granulami.
3. Necháme marinovať aspoň 30 minút.
4. Kuracie prsia dáme na rozohriatu panvicu s trochou oleja a pečieme z oboch strán, kým nebudú pevne uvarené a zlatisté.
5. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!