Recept na tzatziki

Recept na tzatziki.

Tzatziki

Zloženie:

  • 1 stredne veľká uhorka
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti

 

Postup na prípravu tzatziki

Pokyny:

  1. Odstráňte semienka z uhorky a nastrúhajte ju na jemno. K strúhanej uhorke pridajte soľ a nechajte ju aspoň 10 minút odstáť. Následne ju dôkladne vyžmýkajte, aby ste zbavili prebytočných tekutín.
  2. V miske skombinujte grécky jogurt, pretlačený cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
  3. Pridajte nastrúhanú uhorku a nasekaný kôpor do jogurtovej zmesi. Ochutnajte a upravte chuť soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
  4. Je odporúčané nechať tzatziki chladnúť v chladničke minimálne 30 minút, aby sa chute prepojili.
  5. Pred servírovaním môžete tzatziki ozdobiť pár kvapkami olivového oleja a trochou posypaného kôpru.
  6. Tzatziki servírujte ako prílohu k pečenému mäsu (napríklad grilovanému kurčaťu alebo suflé) alebo ku čerstvej zelenine. Môžete ho tiež podávať s chlebom alebo ako nátierku na plátky bagety.

Tento tzatziki je osviežujúci a plný arómy čerstvých bylín a cesnaku, pričom vám ponúkne pravú grécku chuťovú skúsenosť!

Recept na tzatziki-2

Kuracie prsia s bazalkou

Kuracie prsia s bazalkou

Čítať viac »

2) Recept na tzatziki

Tzatziki predstavuje lahodný a osviežujúci jogurtový dip, ktorý má svoje korene v gréckej gastronómii. Tento postup je podrobný a naučíte sa, ako si vyrobiť túto pochúťku z jednoduchých surovín. Je ideálny na letné grilovanie alebo ako predjedlo na zdieľanie s priateľmi.

Ingrediencie na pripravenie tzatziki

Na výrobu tzatziki budete potrebovať tieto suroviny:

  • 1 veľký grécky jogurt (400g)
  • 1 veľká uhorka
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa vlastnej chuti)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky čerstvého kôpru (môžete použiť aj sušený)
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • 2-3 kvapky citrónovej šťavy (voliteľné)

Postup výroby tzatziki

Príprava tzatziki je rýchla a jednoduchá, takže si môžete vychutnať tento tradičný dip už za pár minút:

  1. Očistite uhorku a nastrúhajte ju na jemnom strúhadle. Následne ju vložte do utierky a vytlačte prebytočnú tekutinu.
  2. V miske skombinujte grécký jogurt, nastrúhanú uhorku, pretlačený cesnak, olivový olej a kôpor. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili.
  3. Dochutnite podľa potreby soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou, ak ju využívate.

Servírujte tzatziki s pita chlebom, čerstvou zeleninou alebo ako prílohu k grilovanému jedlu. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Alexandra86 píše:

    Tzatziki je skvelá príloha k letnému grilovaniu, vďaka jednoduchým ingredienciám je aj rýchla na prípravu.

  2. Masaryk Gizela píše:

    Tzatziki je môj obľúbený jogurtový dip, tento recept sa mi veľmi páči a určite ho vyskúšam.

  3. Florian Sklenka píše:

    Recept na tzatziki je skvelý, jasne a zrozumiteľne napísaný, ďakujem zaň!