Kyslá kapusta: tradičný recept či kulinárske možnosti s kyslou kapustou.
Ingrediencie:
- 1 hlava kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice mletej papriky
- soľ na dochutenie
- 1 lyžica cukru
- 4 bobkové listy
- 10 klinčekov
Kulinárske možnosti s kyslou kapustou
Pokyn:
- Kyslú kapustu si dôkladne odkvapkáme, aby bola menej kyslá, alebo ju môžeme jemne vymiesiť rukou.
- Nachystanú cibuľu spolu s cesnakom nasekáme najemno.
- Na panvici s olejom orestujeme cibuľu s cesnakom, dokým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridáme mletú papriku a krátko ju opražíme.
- Do hrnca vkladáme opraženú cibuľu, cesnak a papriku, následne pridávame kyslú kapustu, ktorú sme si predtým odkvapnuli.
- Premiešame a dochutíme soľou, cukrom, bobkovými listami a klinčekmi.
- Pripravujeme na miernom ohni, občas zamiešame, až kým kapusta nezmäkne a šťava sa nezhustí, čo môže trvať približne 1,5 hodiny.
Tento tradičný recept na kyslú kapustu je výbornou prílohou k mnohým klasickým slovenským jedlám. Prajeme dobrú chuť!
2) Recepty z kyslej kapusty
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g slovenských klobás (napr. rôzne druhy klobás)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 bobkový list
- 200 ml vody alebo vývaru
Pokyn:
-
Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kusy. Kyslú kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou, ak je príliš kyslá, a necháme dôkladne odkvapkať.
-
Smaženie cibule: V panvici alebo hlbšom hrnci zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednej teplote, až kým nezíska zlatistý odtieň.
-
Pridanie cesnaku a klobás: K osmaženej cibuli pridáme nasekaný cesnak a klobásy nakrájané na kolieska. Spolu pražíme, aby sa klobásy zľahka opečili.
-
Pridanie kapusty: Do hrnca vmiešame kyslú kapustu, rascu a bobkový list. Dobre premiešame a necháme na chvíľu zaliať.
-
Dusenie: Potom pridáme vodu alebo vývar, dochutíme soľou a čiernym korením. Zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 30-40 minút, aby sa všetky chute skvele prepojili.
-
Podávanie: Po uplynutí doby dusenia skontrolujeme, či je kapusta mäkká a pri potreby dochutíme podľa vlastnej chuti. Servírujeme s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.
Recept na kyslú kapustnicu
Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty
- 2 zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 1…
- mrkva
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 g údeného mäsa (napríklad bôčik, klobása)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1,5-2 l vody alebo vývaru
Pokyny:
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a cesnak nakrájame na malé kusy. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
-
Smaženie cibule: V veľkom hrnci zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju do zlatožltej farby, potom pridáme mrkvu a cesnak a smažíme ešte niekoľko minút.
-
Pridanie údeného mäsa: K zmesiam pridáme pokrájané údené mäso a krátko ho zapečieme.
-
Pridanie kapusty: Nasleduje pridanie kyslej kapusty, zemiakov, bobkového listu a rasce. Dobre premiešame.
-
Polievka: Do hrnca vlijeme vodu alebo vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 40-50 minút, kým všetky zložky nezmäknú.
-
Dochutenie: Pred servírovaním dochutíme soľou a korením. Kapustnicu podávame horúcu, najlepšie s čerstvým pečivom alebo chlebovými krutónmi.
Prajem dobrú chuť!
Ahojte, milí priatelia! Chcela by som sa s vami podeliť o to, ako veľmi mám rada kyslú kapustu. Je to nielen tradičné slovenské jedlo, ale aj skvelý spôsob, ako sa stravovať zdravo. Keď som prvýkrát skúsila kyslú kapustu, bola som prekvapená jej chuťou! Určite odporúčam variť ju s klobáskami, pretože ich kombinácia je naozaj fantastická. Samozrejme, nevynechajte ani cibuľu a cesnak – dodajú jedlu tú pravú chuť. Často ju pripravujem na rodinné oslavy a všetci sú z nej nadšení! Vždy ma teší vidieť úsmevy na tvárach mojich blízkych, keď si pochutnávajú na mojej kapustnici. A čo je najlepšie? Je to jednoduché a rýchle jedlo! Ak máte radi tradičné recepty, určite by ste mali vyskúšať tento recept na kyslú kapustu. Takže neváhajte a pustite sa do varenia! Dobrú chuť!
Zdravím všetkých milovníkov dobrého jedla! Kyslá kapusta je skutočne pokladom slovenskej kuchyne. Keď som bol dieťa, moja babička mi vždy hovorila o tom, aké výnimočné sú tieto jednoduché ingrediencie. Dnes už viem prečo! Príprava kyslej kapusty je rýchla a jej chuť je neopísateľná. Milujem ju s klobásou – tá chuť sa proste spojí tak dokonale! Nezabudol som tiež na tip od mojej mamičky: pridajte trošku cukru do receptu; skutočne to vyváži kyslosť kapusty a dodá tomu špeciálny nádych. Každý by mal aspoň raz za čas pripraviť toto chutné jedlo doma a užiť si túto tradíciu so svojou rodinou. Myslím si, že prídete aj na nové variácie týchto receptov; aj tak je obrovská zábava skúšať niečo nové! Prajem vám krásny deň plný chutného jedla!
Ahojte všetci! Chcem sa s vami podeliť o svoje nadšenie pre kyslú kapustu! Je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál, pretože má tak bohatú chuť a vôňu. Rád experimentujem s rôznymi receptami; niekedy pridávam aj jablká alebo trochu smotany pre extra krémovosť – musíte to skúsiť! Zistil som tiež, že ak pridáte trochu čierneho korenia alebo rascu počas varenia, dostanete ďalší rozmer chuti. Moji priatelia vždy chvália moje kulinárske schopnosti práve pri tomto recepte a ja som hrdý na to, že môžem pokračovať v tejto tradícii aj vo svojich vlastných variáciách. Kyslá kapusta má tiež veľa zdravotných výhod – je plná vitamínov a probiotík; takže nielenže chutí skvele, ale pomáha nám aj udržiavať zdravie. Odporúčam vám pripraviť si tento pokrm dnes večer; určite budete spokojní!