Kyslá kapusta: tradičný recept alebo recepty z kyslej kapusty.
Prísady:
- 1 hlava kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice mletej papriky
- soľ podľa chuti
- 1 lyžica cukru
- 4 bobkové listy
- 10 klinčekov
Recepty z kyslej kapusty
Postup:
- Kyslú kapustu si necháme poriadne odkvapkať, aby bola menej kyslá. Môžeme ju aj rukou jemne vymiesiť.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno.
- Na panvici s olejom orestujeme cibuľku a cesnak, až kým nezhnednú.
- Pridáme mletú papriku a krátko ju orestujeme.
- Do hrnca dáme orestovanú cibuľu, cesnak a papriku. Pridáme kyslú kapustu, ktorú sme si predtým odkvapnuli.
- Premiešame dohromady a pridáme soľ podľa chuti, cukor, bobkové listy a klinčeky.
- Variť na miernom ohni, občas premiešame, až kým kapusta nezmäkne a šťava sa chytí. To môže trvať približne 1,5 hodiny.
Tento klasický recept na kyslú kapustu je skvelou prílohou k mnohým tradičným slovenským jedlám. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g slovenských klobás (napr. klobásy rôznych druhov)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice slnečnicového oleja
- 1 čajová lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 200 ml vody alebo vývaru
Postup:
-
Príprava surovín: Cibuľu a cesnak si nakrájame na jemno. Kyslú kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou, ak je príliš kyslá, a necháme dobre odkvapkať.
-
Smaženie cibule: Na panvici alebo v hlbšom hrnci zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednej teplote, kým nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie cesnaku a klobás: K osmaženej cibuli pridáme nakrájaný cesnak a klobásy pokrájané na kolieska. Smažíme spolu, aby sa klobásy pekne zľahka opečili.
-
Pridanie kapusty: Do hrnca pridáme kyslú kapustu, rascu a bobkový list. Dobre premiešame a necháme krátko zaliať.
-
Dusenie: Následne pridáme vodu alebo vývar, ochutíme soľou a čiernym korením. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým sa všetky chutí dobre prepoja.
-
Podávanie: Po uplynutí doby dusenia skontrolujeme, či je kapusta mäkká a ak je potrebné, dochutíme ešte podľa vlastnej chuti. Podávame s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.
Recept na kyslú kapustnicu
Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty
- 2 zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 1 mrkva
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 g údeného mäsa (provešený bôčik, klobása)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- 1,5-2 l vody alebo vývaru
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a cesnak nakrájame na malé kúsky. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky.
-
Smaženie cibule: Na veľkom hrnci zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme do zlatista, potom pridáme mrkvu a cesnak a ešte chvíľu smažíme.
-
Pridanie údeného mäsa: Do zmesi pridáme pokrájané údené mäso a krátko orestujeme.
-
Pridanie kapusty: Následne pridáme kyslú kapustu, zemiaky, bobkový list a rascu. Dobre premiešame.
-
Polievka: Do hrnca pridáme vodu alebo vývar. Privedieme do varu, následne znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 40-50 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.
-
Dochutenie: Pred podávaním dochutíme soľou a korením. Kapustnicu podávame horúcu, najlepšie s čerstvým chlebom alebo chlebovými krutónmi.
Dobrú chuť!
Ahojte, milí priatelia! Chcela by som sa s vami podeliť o to, ako veľmi mám rada kyslú kapustu. Je to nielen tradičné slovenské jedlo, ale aj skvelý spôsob, ako sa stravovať zdravo. Keď som prvýkrát skúsila kyslú kapustu, bola som prekvapená jej chuťou! Určite odporúčam variť ju s klobáskami, pretože ich kombinácia je naozaj fantastická. Samozrejme, nevynechajte ani cibuľu a cesnak – dodajú jedlu tú pravú chuť. Často ju pripravujem na rodinné oslavy a všetci sú z nej nadšení! Vždy ma teší vidieť úsmevy na tvárach mojich blízkych, keď si pochutnávajú na mojej kapustnici. A čo je najlepšie? Je to jednoduché a rýchle jedlo! Ak máte radi tradičné recepty, určite by ste mali vyskúšať tento recept na kyslú kapustu. Takže neváhajte a pustite sa do varenia! Dobrú chuť!
Zdravím všetkých milovníkov dobrého jedla! Kyslá kapusta je skutočne pokladom slovenskej kuchyne. Keď som bol dieťa, moja babička mi vždy hovorila o tom, aké výnimočné sú tieto jednoduché ingrediencie. Dnes už viem prečo! Príprava kyslej kapusty je rýchla a jej chuť je neopísateľná. Milujem ju s klobásou – tá chuť sa proste spojí tak dokonale! Nezabudol som tiež na tip od mojej mamičky: pridajte trošku cukru do receptu; skutočne to vyváži kyslosť kapusty a dodá tomu špeciálny nádych. Každý by mal aspoň raz za čas pripraviť toto chutné jedlo doma a užiť si túto tradíciu so svojou rodinou. Myslím si, že prídete aj na nové variácie týchto receptov; aj tak je obrovská zábava skúšať niečo nové! Prajem vám krásny deň plný chutného jedla!
Ahojte všetci! Chcem sa s vami podeliť o svoje nadšenie pre kyslú kapustu! Je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál, pretože má tak bohatú chuť a vôňu. Rád experimentujem s rôznymi receptami; niekedy pridávam aj jablká alebo trochu smotany pre extra krémovosť – musíte to skúsiť! Zistil som tiež, že ak pridáte trochu čierneho korenia alebo rascu počas varenia, dostanete ďalší rozmer chuti. Moji priatelia vždy chvália moje kulinárske schopnosti práve pri tomto recepte a ja som hrdý na to, že môžem pokračovať v tejto tradícii aj vo svojich vlastných variáciách. Kyslá kapusta má tiež veľa zdravotných výhod – je plná vitamínov a probiotík; takže nielenže chutí skvele, ale pomáha nám aj udržiavať zdravie. Odporúčam vám pripraviť si tento pokrm dnes večer; určite budete spokojní!