Ríbezľový rôsol

Samotný recept na ríbezľový rôsol môže mať niekoľko variácií, takže vám poskytnem základný recept v slovenskom jazyku. Tu je:

Suroviny:

  • 250 g kyslej smotany alebo tvarohu
  • 100 g jemne nasekaných ríbezlí
  • 1 malá cibuľka, jemne nasekaná
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Ríbezľový rôsol

Postup:

  1. V miske zmiešajte kyslú smotanu alebo tvaroh so soľou a korením podľa chuti.
  2. Pridajte jemne nasekané ríbezle a cibuľku do zmesi.
  3. Všetko dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a vytvorili jednotnú nátierku.
  4. Ríbezľový rôsol je teraz pripravený na servírovanie. Podávajte ho s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Tento recept je len základnou štruktúrou a môžete ho prispôsobiť podľa svojich preferencií. Ak máte radi viac pikantnú chuť, môžete pridať viac korenia. Osladite ho pridaním trochy medu, ak preferujete sladšiu chuť. V kreatívnom procese variácie sú nekonečné. Dobrú chuť!

 

 

2)

Suroviny:

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 balenie želírovacieho cukru (pomer 2:1)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

  1. Príprava ríbezlí: Ríbezle dôkladne umyte a odstráňte stopky. Môžete ich rozdrviť vidličkou alebo ich jemne pomačkávať, aby sa uvoľnila šťava.

  2. Varíme ríbezle: V hrnci zmiešajte ríbezle s vodou a priveďte do varu. Potom varte na miernom ohni približne 10-15 minút, aby sa ríbezle rozvarili a uvoľnili šťavu.

  3. Precedenie: Po varení preceďte obsah hrnca cez jemné sitko alebo plátno do iného hrnca, aby ste získali číru ríbezľovú šťavu.

  4. Príprava na zahustenie: K získanej ríbezľovej šťave pridajte citrónovú šťavu a balenie želírovacieho cukru. Dobre premiešajte.

  5. Varíme rôsol: Priveďte ríbezľovú zmes znovu do varu a pridajte cukor. Počas varenia niekoľkokrát premiešajte a varte na miernom ohni asi 5-10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nezačne hustnúť.

  6. Testovanie hustoty: Ak si nie ste istí, či je rôsol hotový, môžete urobiť test: Na tanierik dajte kvapku zmesi a nechajte ju chvíľu vychladnúť. Potom skontrolujte, či sa vytvorila požadovaná konzistencia.

  7. Plnenie pohárov: Ríbezľový rôsol nalejte do sterilizovaných pohárov. Zatvorte viečka a otočte poháre hore dnom na približne 5 minút, aby sa zabezpečilo tesnenie.

  8. Skladovanie: Nechajte poháre vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí ich môžete skladovať na chladnom a tmavom mieste.

Tip: Ríbezľový rôsol je skvelý na nátierky, do dezertov alebo ako prísada do nápojov. Môžete ho podávať aj s jogurtom alebo tvarohom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Radosť123 píše:

    Tento recept na ríbezľový rôsol je skvelý! Ríbezle sú úžasné a ja ich milujem. Určite vyskúšam pridať trošku medu, aby to bolo ešte lepšie. Ďakujem za super tip! Dobrú chuť všetkým!

  2. MackoPuf píše:

    Wow, ríbezľový rôsol znie fantasticky! Mám rád jednoduché recepty, a tento je presne to, čo potrebujem. Už sa teším, ako si ho pripravím na víkend. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!

  3. JankaK. píše:

    Tento recept na ríbezľový rôsol ma nadchol! Ríbezle sú skvelé a určite skúsim aj rôzne variácie. Osladiť ho medom znie úžasne! Ďakujem za inšpiráciu a prajem veľa šťastia pri varení!

  4. Kocurik_99 píše:

    Perfektný recept! Ríbezle sú jedným z mojich obľúbených ovocí a toto je úplne nový spôsob, ako ich využiť. Teším sa na to, ako si pripravím ríbezľový rôsol. Dobrú chuť všetkým kuchárom!

  5. Srdiečko55 píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na ríbezľový rôsol! Je jednoduchý a chutný. Určite ho vyskúšam s rodinou. Teším sa na to, ako si ho spoločne vychutnáme pri raňajkách!

  6. Bublinka24 píše:

    Tento ríbezľový rôsol vyzerá výborne! Mám rada ovocné nátierky a určite skúsim tento recept doma. Možnosť pridať med je skvelý nápad, veľmi sa teším na výsledok!

  7. _Petrik_01 píše:

    Skvelý recept na ríbezľový rôsol! Ríbezle sú zdravé a lahodné. Vyskúšam aj so sladkým variantom s medom. Tento tip mi veľmi pomôže pri pečení s deťmi.

  8. __Zelenac__ píše:

    ‘Ríbezlový rôsol’ znie tak lákavo! Cítim sa inšpirovaný týmto receptom a už mám plán pripraviť ho do školy ako desiatu pre deti. Verím, že budú nadšení!

  9. _Loris_77 píše:

    ‘Dobrú chuť!’ Toto je presne ten typ receptu, ktorý hľadám – jednoduchý a chutný! Nielenže mám rád ríbezle, ale aj samotný proces varenia ma baví.

  10. __FruityMix__ píše:

    ‘Skvelý základný recept!’ Môžem si ho prispôsobiť podľa seba a experimentovať s prísadami – to je super! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam so svojou rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *