Rýchly jablkový koláč bez vajec z pár ingrediencií..
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké jablká
- 250 g hladkej múky
- 150 g trstinového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
- 1 čajová lyžička škorice
- 100 ml rastlinného oleja (napríklad slnečnicového)
- 200 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového alebo sójového)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- strúhanka alebo múka na vysypanie formy
Postup:
- Príprava jabĺk: Jablká olúpeme, odstránime jadrinc a nakrájame na tenké plátky. Môžeme ich posypať trochou škorice a cukru, aby mali lepšiu chuť. Odložíme bokom.
- Príprava cesta: V miske zmiešame hladkú múku, prášok do pečiva, trstinový cukor, škoricu a soľ. Rovnako dobre premiešame suché prísady, aby sa ingrediencie pekne spojili.
- Pridanie tekutých prísad: Do suchých prísad pridáme rastlinný olej, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto. Cesto by malo byť jemné a nie príliš husté. Ak je to potrebné, môžeme pridať trochu viac rastlinného mlieka.
- Príprava formy: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na pečenie (ideálne oválnu alebo obdĺžnikovú) vyložíme papierom na pečenie alebo ju vysypeme strúhankou či múkou.
- Spojenie jabĺk s cestom: Následne do cesta opatrne vmiešame nakrájané jablká. Nemusíme byť príliš precízni, stačí, ak sa jablká rozložia rovnomerne v ceste.
- Pečenie: Cesto s jablkami nalejeme do pripravenej formy a uhladíme povrch. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo pokým koláč nie je zlatistý a na povrchu sa nevytvorí malé prasklinky. Skontrolujeme ho špajdlou, ak vychádza suchá, koláč je hotový.
- Chladenie a podávanie: Po upečení necháme koláč vychladnúť vo forme približne 10 minút, potom ho prenesieme na mriežku, aby úplne vychladol. Podávame samostatne alebo s trochou práškového cukru posypaného na povrchu.
Tipy:
- Môžete pridať hrozienka alebo orechy podľa chuti.
- Jablká môžeme nahradiť aj iným ovocím, ako sú hrušky alebo čerešne.
2) Rýchly čokoládový koláč bez vajec
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 150 g trstinového cukru
- 50 g kakaa v prášku
- 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1 šálka rastlinného mlieka (napríklad ovseného)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky vody
- štipka soli
- čokoládové kúsky alebo orechy (voliteľné)
Postup:
- Príprava rúry: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na pečenie (napríklad okrúhlu alebo obdĺžnikovú) vyložíme papierom na pečenie.
- Miešanie suchých prísad: V miske zmiešame hladkú múku, kakao, trstinový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Dobre premiešame, aby sa všetky prísady spojili.
- Pridanie tekutých prísad: V inej miske zmiešame rastlinný olej, rastlinné mlieko, vodu a vanilkový extrakt. Tekutinu nalejeme do suchej zmesi a pomocou metličky alebo lyžice dôkladne premiešame dohladka.
- Voľiteľné prísady: Ak máte radi čokoládu, do cesta vmiešajte čokoládové kúsky alebo nasekané orechy. Tieto prísady dodajú koláču extra chuť a textúru.
- Pečenie: Cesto nalejeme do pripravenej formy a uhladíme povrch. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút. Opäť skontrolujeme špajdlou, či je koláč pečený, a ak vychádza suchá, môžeme ho vybrať z rúry.
- Chladenie a podávanie: Po upečení necháme koláč chladnúť vo forme približne 10-15 minút, potom ho opatrne prenesieme na mriežku, aby mohol úplne vychladnúť. Podávame s ovocím, šľahačkou alebo práškovým cukrom na vrchu.
Tipy:
- Tento koláč môžete podávať aj s vanilkovou zmrzlinou na horúce dni.
- Namiesto kakaa môžete použiť aj karobový prášok pre iný chuťový zážitok.
3) Rýchly kokosový koláč bez vajec
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g trstinového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
- 100 ml rastlinného oleja
- 300 ml rastlinného mlieka (kokosového alebo mandľového)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- ďalší kokos na posypanie
Postup:
- Príprava rúry: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie alebo ju jemne vymastíme olejom a posypeme múkou.
- Miešanie suchých prísad: V miske zmiešame hladkú múku, trstinový cukor, strúhaný kokos, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
- Pridanie tekutých prísad: Do suchých prísad pridáme rastlinný olej, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Dobre zamiešame, až kým nestvoríme hladké cesto.
- Pečenie: Cesto nalejeme do pripravenej formy a uhladíme povrch. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka a špajdľa zasunutá do koláča nevyjde čistá.
- Chladenie a posypanie: Po upečení necháme koláč vychladnúť. Ak chceme, môžeme ho posypať ďalším strúhaným kokosom. Podávame nakrájaný na kocky alebo kusy.
Tipy:
- Tento koláč môžete doplniť o kúsky ananásu alebo iného ovocia pre osviežujúci twist.
- Skvele sa hodí aj na oslavy alebo ako dezert po nedeľnom obede.
Záver
Tieto tri rýchle koláče bez vajec sú skvelou voľbou pre každého, kto hľadá jednoduché a chutné recepty vhodné na pečenie. Vďaka rôznorodosti použitých ingrediencií si každý môže nájsť ten svoj obľúbený! Prajem dobrú chuť!
Veľmi sa mi páčil tento článok! Je super, ako autor vysvetlil zložitú tému tak jednoducho. Určite sa s týmto obsahom znovu podelím so svojimi priateľmi. Takéto príspevky by mali byť častejšie! Ďakujem za skvelú prácu.
Čítanie tohto článku mi naozaj spríjemnilo deň! Informácie sú veľmi užitočné a jasne podané. Ráda by som videla viac takýchto pozitívnych príspevkov v budúcnosti. Držte sa a pokračujte v tejto skvelej práci!
Tento článok ma naozaj zaujal, pretože sa zaoberá dôležitými otázkami. Autor sa snaží osvetliť veci, čo je super! Všetkým odporúčam prečítať si ho, určite nezostanete sklamaní. Veľká pochvala za kvalitný obsah!
Tento článok je naozaj skvelý! Páči sa mi, ako jasne vysvetľuje tému a motivuje čitateľov. Určite si to prečítam znova a odporučím aj svojim priateľom. Takéto pozitívne príspevky sú presne to, čo potrebujeme!