rýchly koláč bez vajec

koláč je hotový.

  • Chladenie a servírovanie: Po upečení necháme koláč v forme vychladnúť približne 10 minút, potom ho opatrne prenesieme na mriežku, aby sa ochladil úplne. Môžeme ho podávať samostatne alebo s posypom práškového cukru na vrchu.

 

Tipy:

  • Podľa chuti môžete do cesta pridať hrozienka alebo orechy.
  • Ak chcete, ovocie, ako sú hrušky alebo čerešne, môže nahradiť jablká.

Rýchly čokoládový koláč bez vajec-2

2) Rýchly čokoládový koláč bez vajec

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 50 g kakaového prášku
  • 1 balenie prášku do pečiva (10 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1 šálka rastlinného mlieka (napríklad ovseného)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky vody
  • štipka soli
  • čokoládové kúsky alebo orechy (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava rúry: Rúru nastavíme na 180 °C. Forma na pečenie, napríklad okrúhla alebo obdĺžniková, sa vyloží papierom na pečenie.
  2. Miešanie suchých prísad: V miske skombinujeme hladkú múku, kakao, trstinový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Dôkladne premiešame, aby sa všetky zložky spojili.
  3. Pridanie tekutých prísad: V inej miske spojíme rastlinný olej, rastlinné mlieko, vodu a vanilkový extrakt. Tekutú zmes vlijeme do suchých prísad a pomocou metličky alebo lyžice dôkladne premiešame, až kým nebude cesto hladké.
  4. Voľiteľné prísady: Pre milovníkov čokolády je tu možnosť pridania čokoládových kúskov alebo nasekaných orechov do cesta, čím sa koláču dodá na chuti a textúre.
  5. Pečenie: Cesto prelejeme do pripravenej formy a vyhladíme povrch. Pečieme v predhriatej rúre asi 30-35 minút. Opäť skontrolujeme pomocou špajdle; ak vychádza suchá, je koláč pripravený.
  6. Chladenie a servírovanie: Po upečení ponecháme koláč vo forme na približne 10 minút na vychladnutí, potom ho opatrne prenesieme na mriežku, aby vychladol úplne. Môžeme ho podávať samotný alebo s jemným posypom práškového cukru na vrchu.

Tipy:

  • Podľa preferencií môžete do cesta pridať hrozienka alebo orechy.
  • Jablká je možné nahradiť aj iným druhom ovocia, ako sú hrušky alebo čerešne.

môžeme ho vybrať z pece.

  • Chladenie a servírovanie: Po upečení nechávame koláč chladnúť vo forme zhruba 10-15 minút, potom ho opatrne presunieme na drôtenú mriežku, aby mohol úplne vychladnúť. Servírujeme s ovocím, šľahačkou alebo na vrchu posypaný práškovým cukrom.

 

Luxusná papriková nátierka s cesnakom

Luxusná papriková nátierka s cesnakom

Čítať viac »

Tipy:

  • Tento koláč môžete skvele podávať aj so zmrzlinou s príchuťou vanilky počas horúcich dní.
  • Namesto kakaa môžete zvoliť karobový prášok, čím dosiahnete iný chuťový zážitok.

Rýchly kokosový koláč bez vajec-3

3) Rýchly kokosový koláč bez vajec

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 1 balenie prášku do pečenia (10 g)
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 300 ml rastlinného mlieka (kokosového alebo mandľového)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • ďalší kokos na posypanie

Postup:

  1. Príprava pece: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo ju jemne vymastíme olejom a posypeme múkou.
  2. Miešanie suchých ingrediencií: V miske kombinujeme hladkú múku, trstinový cukor, strúhaný kokos, prášok do pečenia a soľ. Dôkladne premiešame, aby sa zložky spojili.
  3. Pridanie tekutých ingrediencií: K suchým komponentom pridáme rastlinný olej, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Dôkladne zamiešame, až kým nevznikne hladké cesto.
  4. Pečenie: Cesto vylejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka a špajdľa zasunutá do koláča nevyjde čistá.
  5. Chladenie a posypanie: Po upečení necháme koláč schladiť. Ak si prajeme, môžeme ho posypať ďalším strúhaným kokosom. Servírujeme nakrájaný na kocky alebo kusy.

Tipy:

  • Tento koláč môžete obohatiť o kúsky ananásu alebo iného ovocia pre osviežujúcu variáciu.
  • Je ideálny na oslavy alebo ako dezert po nedeľnom obede.

Záver

Tieto tri rýchle koláče bez vajec sú výborným výberom pre každého, kto hľadá jednoduché a chutné recepty vhodné na pečenie. Vďaka rozmanitosti použitých surovín si každý nájde ten svoj obľúbený! Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Miloš123 píše:

    Veľmi sa mi páčil tento článok! Je super, ako autor vysvetlil zložitú tému tak jednoducho. Určite sa s týmto obsahom znovu podelím so svojimi priateľmi. Takéto príspevky by mali byť častejšie! Ďakujem za skvelú prácu.

  2. Svetluska88 píše:

    Čítanie tohto článku mi naozaj spríjemnilo deň! Informácie sú veľmi užitočné a jasne podané. Ráda by som videla viac takýchto pozitívnych príspevkov v budúcnosti. Držte sa a pokračujte v tejto skvelej práci!

  3. JozkoMojko píše:

    Tento článok ma naozaj zaujal, pretože sa zaoberá dôležitými otázkami. Autor sa snaží osvetliť veci, čo je super! Všetkým odporúčam prečítať si ho, určite nezostanete sklamaní. Veľká pochvala za kvalitný obsah!

  4. Mickey123 píše:

    Tento článok je naozaj skvelý! Páči sa mi, ako jasne vysvetľuje tému a motivuje čitateľov. Určite si to prečítam znova a odporučím aj svojim priateľom. Takéto pozitívne príspevky sú presne to, čo potrebujeme!