Šajtľava - oravská kapustová polievka

Šajtľava je tradičná slovenská kapustová polievka, ktorej jedným z najpopulárnejších variantov je oravská šajtľava. Táto jednoduchá, no chutná polievka je výbornou voľbou na chladné dni.

Pre prípravu oravskej šajtľavy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 veľkú hlavu kapusty
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • soľ a korenie podľa chute
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja
  • voda

 

Šajtľava – oravská kapustová polievka

Postup prípravy:

  1. Najskôr si pripravíme zelí. Kapustu nastrúhame na vňatká a dáme stranou.
  2. Slaninu nakrájame na menšie kúsky a opražíme ju vo veľkom hrnci, až kým nevytvorí tuk.
  3. Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky a pridáme ich k opraženej slanine. Spolu ich orestujeme, až kým nezbĺknutnú.
  4. Do hrnca pridáme nastrúhanú kapustu a približne 1 liter vody. Polievku varíme, kým kapusta zmäkne.
  5. Zemiaky olúpeme, nakrájame na menšie kocky a pridáme do polievky. Varíme, až kým sa zemiaky neuvária.
  6. V malom hrnci si pripravíme zápražku. Na rozohriatom oleji spečieme hladkú múku do zlatej farby. Zápražku pridáme do polievky a dobre premiešame.
  7. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  8. Podávame horúcu so čerstvým chlebom.

Dúfam, že si vychutnáte oravskú šajtľavu! Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *