Recept 1: Krémová hubová polievka s tymiánom
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Na začiatok dôkladne umyte čerstvé šampiňóny a nakrájajte ich na plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno. Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Na olivovom oleji v hrnci osmahnite cibuľu a cesnak, až kým nebudú priesvitné. Následne pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ich, až kým nevydajú svoju šťavu a nezačnú hnednúť.
- Pridajte nakrájané zemiaky a varte ešte niekoľko minút. Potom všetko zalejte zeleninovým vývarom a pridajte tymián. Varíme na miernom ohni približne 20 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké.
- Keď je polievka hotová, rozmixujte ju tyčovým mixérom dohladka. Pridajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Polievku krátko zohrejte, podávajte horúcu a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Recept 2: Pikantná hubová polievka s červenou šošovicou
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g červenej šošovice
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvá pažítka na ozdobenie
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno. Mrkvu nastrúhajte na hrubo. Šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
- V hrnci na olivovom oleji osmahnite cibuľu s cesnakom, až kým nebudú priesvitné. Potom pridajte mrkvu a šampiňóny a opražte ich asi 5 minút.
- Pridajte červenú šošovicu, mleté čierne korenie, papriku a rascu. Všetko dôkladne premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom.
- Varíme na strednom ohni približne 30 minút, kým sa šošovica a zelenina neuvaria.
- Polievku môžete podávať celú alebo časť uvarenej polievky rozmixujte dohladka pre krémovejšiu textúru. Ozdobte čerstvou pažítkou a servírujte.
Recept 3: Houbová polievka s kyslou smotanou a zemiakmi
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých šampiňónov
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stredné zemiaky
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 g kyslej smotany
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička majoránky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Kocky chrumkavého chleba na opraženie ako príloha
Postup:
- Na masle opražte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte jemne nasekaný cesnak a krátko smažte, aby sa nepripálil!
- Následne pridajte nakrájané zemiaky a po chvíli aj plátky šampiňónov. Opražte celú zmes približne 5-7 minút, aby sa pekne spojila.
- Prilejte vývar a varte na miernom ohni asi 20 minút, až kým sú zemiaky uvarené.
- Keď je polievka hotová, rozmixujte ju dohladka. Pridajte kyslú smotanu a majoránku. Dobře premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Chlieb nakrájajte na kocky a opražte ich na panvici, nebojte sa ich dochutiť soľou a korením.
- Polievku podávajte horúcu s opraženými chlebovými kockami ako prílohu.
Dúfam, že tieto recepty na hubové polievky z Lídl vám prinesú inšpiráciu a potešia vaše chuťové poháriky!
Potrebujeme:
– 500 g šampiňónov
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžička mletej papriky
– 1 lyžička rasce divokej (alebo iné bylinky podľa chuti)
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, čierne korenie
Hubová polievka Lídl
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a opražíme na oleji.
2. Pridáme nasekané šampiňóny a ešte chvíľu opražíme.
3. Pridáme mletú papriku a rascu divokú a miešame asi 1 minútu.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme asi 20 minút.
5. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Podávame teplú s čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!