Tu je jednoduchý recept na slané bezlepkové keksíky s makom:
Suroviny:
- 1 šálka bezlepkovej múky
- 1/2 šálky rozpusteného masla
- 1/2 šálky strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán)
- 2 lyžice mletého maku
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky cesnaku v prášku (voliteľné)
- 2 bielka
Slané bezlepkové keksíky s makom
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pripravte si plech s papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, strúhaný syr, mak, soľ a cesnak (ak ho používate).
- Pridajte rozpustené maslo a bielka a premiešajte, kým sa všetky ingrediencie dobre nespájajú a vznikne cesto.
- Z cesta vytvarujte malé guľôčky a pritlačte ich na plech, aby sa vytvorili malé placky.
- Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, kým keksíky nezhnednú a nebudú pevné na dotyk.
- Nechajte ich vychladnúť a potom si ich môžete vychutnať ako slanú pochúťku.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Bezlepkové varenie môže byť pre veľa ľudí výzvou, no so správnymi ingredienciami a receptami môžeme pripraviť chutné jedlá bez obáv. Jedným z takýchto jedál sú slané bezlepkové keksíky s makom, ktoré sú skvelé ako snack alebo na podávanie hosťom. V tomto článku sa pozrieme na ingrediencie a postup, ako si tieto keksíky pripraviť.
Ingrediencie na slané bezlepkové keksíky s makom
Na prípravu slaných bezlepkových keksíkov s makom budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 200g bezlepkovej múky
- 50g mletého maku
- 100g masla (alebo rastlinného tuku)
- 50g syra (napr. parmezánu)
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Obsah čerstvých byliniek (napr. rozmarínu alebo tymiánu, voliteľné)
Postup na prípravu keksíkov
Príprava slaných bezlepkových keksíkov s makom je jednoduchá. Najprv predohrejte rúru na 180 °C. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, mletý mak, prášok do pečiva, soľ a korenie. Potom pridajte nakrájané maslo a spracujte zmes, aby vznikla drobivá konzistencia. Pridajte vajce a nastrúhaný syr. Dobré je tiež pridať čerstvé bylinky, ak ich máte po ruke. Zmes dôkladne premiešajte.
Keď máte cesto hotové, vytvorte malé guľôčky a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvarujte ich na požadovanú hrúbku. Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatisté. Nechajte ich vychladnúť a servírujte.
Takto si môžete vychutnať lahodné slané bezlepkové keksíky s makom, ktoré sú ideálne na akúkoľvek príležitosť!