Tu je jednoduchý návod na slané bezlepkové keksíky s makom:
Ingrediencie:
- 1 šálka bezlepkovej múky
- 1/2 šálky roztopeného masla
- 1/2 šálky nastrúhaného tvrdého syra (napríklad parmezánu)
- 2 lyžice mletého maku
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky cesnaku v prášku (voliteľné)
- 2 bielka
Slané bezlepkové keksíky s makom
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pripravte plech s papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, nastrúhaný syr, mak, soľ a cesnak (ak máte záujem).
- K zmesi pridajte roztopené maslo a bielka a miešajte, kým sa všetky zložky dokonale nespoja a vznikne cesto.
- Zo vzniknutého cesta formujte malé guľôčky a jemne ich stlačte na plech, aby získali tvar menších placiek.
- Pečte v predhriatej rúre zhruba 15-20 minút, kým keksíky nezhnednú a nebudú pevné na dotyk.
- Nechajte ich vychladnúť a následne si ich môžete vychutnať ako skvelé slané občerstvenie.
Prajem vám chutné zážitky!
2) Slané bezlepkové keksíky s makom
Príprava bezlepkových jedál môže byť pre mnohých náročná, no so správnymi ingredienciami a receptami je možné pripraviť chutné pokrmy bez obáv.
Jedným z takýchto jedál sú slané bezlepkové keksíky s makom, ktoré sú skvelou voľbou ako občerstvenie alebo jedlo pre hostí. V tomto článku sa zameriame na ingrediencie a postup, ako si tieto keksíky vyrobiť.
Aby ste pripravili slané bezlepkové keksíky s makom, potrebujete tieto suroviny:
- 200g bezlepkovej múky
- 50g mletého maku
- 100g masla (alebo rastlinného tuku)
- 50g syra (napríklad parmezánu)
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín alebo tymián, voliteľné)
Postup na výrobu keksíkov
Príprava slaných bezlepkových keksíkov s makom je veľmi jednoduchá. Vopred si predhrejeme rúru, tak aby dosiahla teplotu 180 stupňov Celzia. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, mletý mak, prášok do pečiva, soľ a korenie.
Potom pridajte nakrájané maslo a spracujte zmes, aby nadobudla drobivú konzistenciu. Pridajte vajce a nastrúhaný syr. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ak ich máte k dispozícii. Zmes dôkladne premiešajte.
Akonáhle je cesto hotové, formujte malé guľôčky a rozmiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvarujte ich do požadovanej hrúbky. Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatistý nádych. Po upečení nechajte vychladnúť a servírujte.
Takto si môžete vychutnať lahodné slané bezlepkové keksíky s makom, ideálne pre akúkoľvek príležitosť!