Slivková polievka je tradičná slovenská polievka pripravená z čerstvých sliviek. Tu je recept:
Potrebujeme:
– 1 kg čerstvých sliviek
– 1 cibuľu
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 1 liter zeleninového vývaru
– 1 lyžica cukru
– soľ a korenie podľa chuti
– 200 ml smotany na varenie
Slivková polievka
Postup:
1. Slivky umyjeme, zbavíme pecky a nakrájame na polovice.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
3. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme cibuľu. Dusíme ju, kým nezmení farbu na zlatohnedú.
4. Pridáme múku a za stáleho miešania ju necháme chvíľu zhustnúť.
5. Potom pridáme slivky a vývar. Osolíme, okoreníme a pridáme cukor.
6. Po varení na miernom ohni necháme polievku variť asi 15-20 minút, kým slivky nezmäknú.
7. V opačnom hrnci si ušľaháme smotanu na varenie, ktorú postupne pridáme do vriacej polievky za neustáleho miešania.
8. Polievku necháme prevrieť a potom môžeme podávať.
Slivková polievka sa tradične podáva s haluškami alebo s chlebom. Dobrú chuť!