Tu je návod na prípravu slivkového koláča s pudingom:
Suroviny:
- 280 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 1 balenie prášku do pečiva
- 750 g sliviek
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 500 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
Slivkový koláč s pudingom
Príprava:
- V miske skombinujte múku, maslo, práškový cukor, žĺtky, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Vytvorte homogénne cesto a nechajte ho oddychovať v chladničke zhruba 30 minút.
- Slivky rozrežte a odstráňte kôstky.
- Pripravte puding podľa pokynov na obale, avšak použite len 4 lyžice cukru.
- Jemne rozvaľkajte cesto a rovnomerne ho rozložte v pekáči. Na vrch rovnomerne rozmiestnite slivky a zalejte ich horúcim pudingom.
- Koláč pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30 – 35 minút, až kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a slivky nezmäknú.
Nechajte koláč vychladnúť a podávajte ho spolu s kávou alebo šľahačkou. Prajeme dobrú chuť!
2) Slivkový koláč s pudingom
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)
Na náplň:
- 500 g čerstvých sliviek (možno použiť aj kompót)
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 500 ml mlieka
- 100 g práškového cukru (podľa chuti)
- 1 lyžica škrobu (voliteľne, na zahustenie)
Príprava:
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- V ďalšej miske vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie.
- Postupne pridávajte vajcia a dobre premiešajte.
- Ako posledné pridajte suché ingrediencie a mlieko, aby vzniklo homogénne cesto.
-
Príprava sliviek:
- Slivky umyjte, odstráňte kôstky a nakrájajte na menšie kusy.
- Ak používate kompót, dôkladne ho sceďte.
-
Príprava pudingu:
- V stredne veľkej panvici zohrejte 500 ml mlieka. Zvyšok mlieka (asi 50 ml) zmiešajte s pudingom a cukrom.
- Keď mlieko začne vrieť, pridajte zmes s pudingom a neustále miešajte, kým sa puding nezahustí. Môžete pridať lyžicu škrobu pre hustejšiu konzistenciu.
-
Zloženie koláča:
- Do vymastenej formy na pečenie (alebo s papierom na pečenie) nalejte polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrite.
- Na cesto rovnomerne rozložte nakrájané slivky.
- Na slivky vlejte pripravený puding, ktorý ich pokryje.
- Nakoniec na puding rozotrite zbytok cesta.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a správne prepečený (testujte špáradlom).
-
Servírovanie:
- Nechajte koláč vychladnúť, a potom ho nakrájajte na porcie. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!