V prípade, že túžite pripraviť šošovicovú polievku so zemiakmi, tu je jednoduchý návod:
Čo potrebujeme:
- 250 g zelených šošovíc
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
- 1 liter zeleninového vývaru
- petržlenová vňať na ozdobenie
Šošovicová polievka so zemiakmi
Pokyny:
- Šošovicu dôkladne prepláchnite pod prúdom vody.
- V hrnci zohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich chvíľu do zlatistej farby.
- Pridajte mletú sladkú papriku a pokračujte v restovaní spolu s cibuľou a cesnakom ešte niekoľko minút.
- Pridajte opláchnuté zemiaky nakrájané na menšie kúsky a šošovicu. Všetko dobre premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
- Polievku varte, potom znížte teplotu a varte ďalších 15 – 20 minút, kým sa zemiaky a šošovica neuvaria.
- Po uvarení polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej konzistencie.
- Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru a zamiešajte.
- Polievku servírujte teplú s nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Verím, že vám tento recept bude vyhovovať. Dobrú chuť!
2) Šošovicová polievka so zemiakmi
Zloženie:
- 1 šálka šošovice (hnedej alebo zelenej)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 palicová zeler
- 1 bobkový list
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky mletej rasce (voliteľne)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Pokyny:
-
Príprava surovín: Šošovicu prepláchnuť a umyť pod studenou vodou. Zemiaky, mrkvu a zeler ošúpať a nakrájať na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekať nadrobno.
-
Orestovanie zeleniny: Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte ich asi 2-3 minúty, kým nezmäknú a nezačnú voňať.
-
Pridanie ostatných surovín: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané mrkvy a zeler. Restujte ešte 5 minút, aby sa zelenina čiastočne zmäkla.
-
Varenie šošovice: Pridajte prepláchnutú šošovicu, nakrájané zemiaky a bobkový list do hrnca. Nalejte vývar (alebo vodu) a priveďte k varu.
-
Dusenie polievky: Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte polievku variť 25-30 minút, alebo kým nie sú šošovica a zemiaky dostatočne mäkké. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vody.
-
Dochutenie: Na konci dochuťte soľou, čiernym korením a rascou (ak používate). Odstráňte bobkový list.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať aj s chlebom.
Dobrú chuť!
Šošovicová polievka so zemiakmi ako má byť. Zjedli sme na raz celý hrniec.
Žena začala hneď robiť druhú polievku. Pekná práca Lucka.
Článok bol veľmi informatívny a celý postup som pochopil. Budem určite tento recept vyskúšať.
Tento článok bol veľmi zaujímavý. Mám rada polievky a tento recept ma zaujal.