Šošovicová polievka so zemiakmi

 

V prípade, že túžite pripraviť šošovicovú polievku so zemiakmi, tu je jednoduchý návod:

Čo potrebujeme:

  • 250 g zelených šošovíc
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Šošovicová polievka so zemiakmi

Pokyny:

  1. Šošovicu dôkladne prepláchnite pod prúdom vody.
  2. V hrnci zohrejte olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich chvíľu do zlatistej farby.
  3. Pridajte mletú sladkú papriku a pokračujte v restovaní spolu s cibuľou a cesnakom ešte niekoľko minút.
  4. Pridajte opláchnuté zemiaky nakrájané na menšie kúsky a šošovicu. Všetko dobre premiešajte.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
  6. Polievku varte, potom znížte teplotu a varte ďalších 15 – 20 minút, kým sa zemiaky a šošovica neuvaria.
  7. Po uvarení polievku rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej konzistencie.
  8. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru a zamiešajte.
  9. Polievku servírujte teplú s nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Verím, že vám tento recept bude vyhovovať. Dobrú chuť!

Šošovicová polievka so zemiakmi-2

2) Šošovicová polievka so zemiakmi

Zloženie:

  • 1 šálka šošovice (hnedej alebo zelenej)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 palicová zeler
  • 1 bobkový list
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletej rasce (voliteľne)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Pokyny:

  1. Príprava surovín: Šošovicu prepláchnuť a umyť pod studenou vodou. Zemiaky, mrkvu a zeler ošúpať a nakrájať na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekať nadrobno.

  2. Orestovanie zeleniny: Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte ich asi 2-3 minúty, kým nezmäknú a nezačnú voňať.

    Pikantné grilované krídelka

    Pikantné grilované krídelka

    Čítať viac »

  3. Pridanie ostatných surovín: K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané mrkvy a zeler. Restujte ešte 5 minút, aby sa zelenina čiastočne zmäkla.

  4. Varenie šošovice: Pridajte prepláchnutú šošovicu, nakrájané zemiaky a bobkový list do hrnca. Nalejte vývar (alebo vodu) a priveďte k varu.

  5. Dusenie polievky: Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte polievku variť 25-30 minút, alebo kým nie sú šošovica a zemiaky dostatočne mäkké. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu vody.

  6. Dochutenie: Na konci dochuťte soľou, čiernym korením a rascou (ak používate). Odstráňte bobkový list.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju servírovať aj s chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Avatar of Maťo Maťo píše:

    Šošovicová polievka so zemiakmi ako má byť. Zjedli sme na raz celý hrniec.
    Žena začala hneď robiť druhú polievku. Pekná práca Lucka.

  2. Avatar of Hotova Richard Hotova Richard píše:

    Článok bol veľmi informatívny a celý postup som pochopil. Budem určite tento recept vyskúšať.

  3. Avatar of Anonym píše:

    Tento článok bol veľmi zaujímavý. Mám rada polievky a tento recept ma zaujal.