- Šošovicový prívarok je skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú zdravé a chutné jedlo.
- Tento recept je jednoduchý a rýchly na prípravu, ideálny do každodennej stravy.
- Okrem toho je šošovicový prívarok bez múky vhodný aj pre tých, ktorí trpia celiakiou.
Šošovicový prívarok bez múky si pripravíme veľmi jednoducho.
Ingrediencie:
– 250 g šošovice
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 šalotka
– 1 pór
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– 1 l zeleninového vývaru
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Šošovicu predtým večer namočte do vody a nechajte cez noc stáť.
2. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu, cesnak, šalotku a pór.
3. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a orestujte ich spolu.
4. Pridajte šošovicu a restujte ju spolu so zeleninou.
5. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte korenie a nechajte variť do zmäknutia zeleniny.
6. Ak je prívarok príliš hustý, pridajte ešte trochu vývaru.
7. Dochutte soľou a mletou paprikou podľa chuti.
8. Podávajte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Pod videom nájdete aj ďalšie moje recepty.
2) Šošovicový prívarok bez múky
1. Šošovicový prívarok je chutné a výživné jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje.
2. Tento recept na šošovicový prívarok je navyše bez múky, čo ho robí vhodným aj pre ľudí s bezlepkovou diétou.
3. Ak chcete vyskúšať jednoduchý a zdravý recept na šošovicový prívarok, stačí postupovať podľa nasledujúcich krokov:
Na prípravu šošovicového prívaroku bez múky budete potrebovať:
– 1 šálku červenej šošovice
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 polievkovú lyžicu oleja
– soľ, korenie, zeleninový bujón a sušené bylinky podľa chuti
Postup:
1. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a nechajte dusiť pár minút.
2. Pridajte premytú šošovicu, zaliate vodou, a nechajte variť do zmäknutia zeleniny a šošovice.
3. Na záver dochutíme soľou, korením, zeleninovým bujónom a sušenými bylinkami a môžete servírovať. Dobrú chuť!
3) Šošovicový prívarok bez múky s mrkvou
Na šošovicový prívarok bez múky budete potrebovať:
– 1 šálku šošovice
– 2 šálky vody
– 1 cibuľu
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 paradajky
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– olej
Postup:
1. Šošovicu dajte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte soľ a varte, kým šošovica nebude mäkká.
2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu.
3. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zemiaky a dusíme pár minút.
4. Pridajte nasekané paradajky a dusíme ďalších pár minút.
5. Pridajte uvarenú šošovicu a premiešajte.
6. Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou podľa chuti.
7. Podávajte ešte teplé.
Šošovicový prívarok bez múky je výborná a zdravá voľba na jedlo. Dobrú chuť!
4) Šošovicový prívarok bez múky so zemiakmi
Potrebujeme:
– 500 g sušených šošoviek
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 paradajky
– 1 lyžicu oleja
– soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika, rasca, majoránka
Postup:
1. Šošovice pred varením dôkladne prepláchneme v studenej vode.
2. Cibuľu nasekáme na malé kúsky a orestujeme na oleji.
3. Pridáme nakrájaný cesnak, mrkvu, zemiaky a paradajky.
4. Osolíme a pridáme korenie podľa chuti.
5. Zalejeme vodou tak, aby boli prísady dobre zakryté.
6. Po uvarení pridáme opláchnuté šošovice a povaríme ešte chvíľu, kým nie sú mäkké.
7. Na záver pridáme rasca a majoránku podľa chuti.
8. Servírujeme ako prílohu alebo samostatnú jedlo.
Dobrú chuť!
5) Šošovicový prívarok bez múky so zelérom
Potrebujeme:
– 500 g šošovice
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 mrkvy
– 3 zeléru
– 1 polievková lyžica olivového oleja
– 1/2 polievkovej lyžice kurpicieho korenia
– soľ, čierny koren a cesnak v prahu podľa chuti
– 1 liter zeleninovej vývary
Postup:
1. Šošovicu dôbre prepláchneme a necháme nasiaknuť vo vode.
2. Na oleji osmažíme na kocky pokrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.
3. Pridáme odkvapkanú šošovicu a orestujeme spolu s korením.
4. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a necháme variť, až kým nie je šošovica mäkká.
5. Ak chceme hustejšiu konzistenciu, môžeme pridať trochu zemiakového škrobu rozmiešaného vo vode.
6. Podávame s čerstvým pečivom alebo ryžou. Dobrú chuť!
6) Šošovicový prívarok bez múky z konzervy
Na prípravu šošovicového prívaroku bez múky budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 1 šálka zelených šošoviec
– 2 šálky vody
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 veľká cibuľa, nasekaná
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 mrkvy, nakrájané na kocky
– 2 zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 konzerva nakladaných rajčín
– 4 šálky zeleninového vývaru
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 polievková lyžica cesnaku v prášku
– 1 polievková lyžica kurkumy
– Petržlen na ozdobenie
Postup:
1. Šošovice dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
2. V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäkne.
3. Pridajte nakrájané mrkvy, zemiaky a nakladané rajčiny. Zmiešajte a varíme asi 5 minút.
4. Pridajte šošovice, vývar, soľ, korenie, cesnak v prášku a kurkumu. Premiešajte a nechajte variť asi 30-40 minút alebo kým šošovice nie sú mäkké.
5. Pred podávaním môžete zdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
7) Šošovicový prívarok bez múky s petržlenovou vňaťou
Ingrediencie:
– 400 g šošovice
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 polievková lyžica oleja
– soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti
– zelená petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Šošovicu dôkladne prepláchnite pod vodou.
2. Na panvici si rozohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky.
3. Pridajte šošovicu a zaliate ju vodou.
4. Pridajte soľ, korenie a mletú papriku podľa chuti.
5. Dusíme pokryté na miernom ohni, kým šošovica a zelenina nie sú mäkké.
6. Hotový prívarok môžete podávať s nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dobrú chuť!