Staročeská sviečková na smotane je klasické české jedlo plné chuti a vône. Tento tradičný pokrm sa pripravuje z niekoľkých základných ingrediencií, ako je hovädzia sviečková, cibuľa, zelenina a smotana. Tu je recept, ktorý vám ukáže, ako si pripraviť skvelú staročeskú sviečkovú na smotane:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzích sviečkových
- 2 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy
- 1 petržlenový koreň
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice horčice
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička octu
- soľ a korenie podľa chuti
- maslo na smaženie
Staročeská sviečková na smotane
Postup:
- Najprv si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemné plátky, mrkvu a petržlenový koreň na kolieska a cesnak rozdrvte.
- Sviečkovú očistite a nakrájajte na tenké plátky. Posolte a okoreňte.
- Rozohrejte panvicu a pridajte maslo. Na rozohriatom masle opražte cibuľu do zlatista.
- Pridajte nakrájanú sviečkovú a opražte z oboch strán dozlatista. Vyberte mäso z panvice a odložte ho.
- Do panvice pridajte zvyšok zeleniny a opražte ju do zmäkčenia. Potom pridajte hladkú múku, premiešajte a za stáleho miešania opražte.
- Pridajte horčicu, cukor, ocot a cesnak. Premiešajte a varíte ešte 1-2 minúty.
- Pridajte smotanu a premiešajte, kým nevznikne hladká omáčka.
- Vráťte sviečkovú do omáčky a varíte 15-20 minút na miernom ohni, kým mäso nie je mäkké.
- Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Staročeskú sviečkovú na smotane môžete podávať s chlebovými knedlíkmi a brusnicovým kompótom. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzej sviečkovej
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 celeri
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 5-6 guľôčok čierneho korenia
- 2-3 klinčeky
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 300 ml 36% smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- 1-2 lyžičky cukru (podľa chuti)
- Citronová šťava (na dochutenie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava mäsa: Hovädziu sviečkovú umyjeme, osušime a nakrájame na plátky. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Zelenina: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu, petržlen a celer očistíme a nakrájame na kolieska alebo kocky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici rozohrejeme olej a maslo. Pridáme cibuľu a restujeme do zlatista. Následne pridáme nakrájanú zeleninu a restujeme, kým nezmäkne.
-
Opekanie mäsa: Na tej istej panvici pridáme plátky sviečkovej a opečieme z oboch strán, aby získali zlatistú farbu.
-
Dusenie: Keď je mäso opečené, pridáme do panvice bobkový list, čierne korenie, klinčeky a cesnak. Následne podlejeme vývarom a necháme variť na slabom ohni asi 1,5 hodiny, kým je mäso mäkké.
-
Dokončenie omáčky: Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme na teplé miesto. Zeleninu v omáčke rozmixujeme pomocou tyčového mixéra, aby sme dosiahli jemnú konzistenciu. Potom do omáčky vmiešame hladkú múku, ktorú sme predtým zmiešali so smotanou, a varíme ešte asi 10 minút. Pridáme soľ, cukor a citronovú šťavu podľa chuti.
-
Servírovanie: Mäso nakrájame na plátky a naaranžujeme na tanier. Preliaty omáčkou ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
-
Podávanie: Podávame s knedľami, ryžou alebo zemiakmi a čerstvým šalátom na prílohu.
Dobrú chuť!
Tento recept na staročeskú sviečkovú na smotane je skvelý! Milujem, ako sa všetky ingrediencie spojili a vytvorili tú úžasnú chuť. Už sa teším, keď to vyskúšam doma. Určite sa k tomu vrátim a pozvem aj priateľov!
Konečne som našla recept, ktorý ma oslovil! Staročeská sviečková na smotane vyzerá tak chutne. Rada varím pre rodinu a tento pokrm bude perfektný pre nedeľný obed. Ďakujem za inšpiráciu, určite sa mi podarí!
Tento článok ma veľmi potešil! Sviečková na smotane je mojím obľúbeným jedlom a tento recept vyzerá jednoducho skvele. Určite ho vyskúšam a verím, že môj manžel bude nadšený. Dobrú chuť všetkým!
Super článok o staročeskej sviečkovej! Mám rád tradičné jedlá a toto vyzerá veľmi lákavo. Pripravím si ho s knedľami a určite si pochutnám. Vďaka za zdieľanie takého skvelého receptu!
Wow, tento recept je úžasný! Sviečková na smotane je skutočne lahodná a teraz už viem, ako ju pripraviť doma. Ďakujem za jasný návod a všetky tipy. Už sa neviem dočkať, kedy si ju pripravím!
Čítala som tento článok s veľkým nadšením! Staročeská sviečková je jedno z najlepších jedál, aké poznám. Rada varím pre rodinu a tento recept mi pomôže pripraviť niečo výnimočné. Ďakujem za inšpiráciu!
Tento recept ma úplne nadchol! Sviečkovú na smotane milujem od detstva a teraz ju môžem urobiť aj doma. Som si istý, že to bude fantastické jedlo na oslavy so rodinou.
‘To je presne to jedlo, ktoré mám rád!’ Tieto ingrediencie sú super kombinácia! Som nadšený, že môžem vyskúšať nový spôsob prípravy sviečkovej na smotane. Už sa teším na výsledok!
‘Skvelý recept!’ Toto jedlo mi vždy pripomína detstvo a rodinné stretnutia. Teraz viem, ako si ho sám pripraviť. Teším sa na tú nádhernú vôňu vo svojej kuchyni.
‘Toto je presne to pravé!’ Staročeská sviečková je klasika medzi jedlami a teraz mám perfektný návod ako ju pripraviť doma! Teším sa hlavne na podávanie s knedľami – to bude delikatesa!