Staročeská sviečková na smotane

Staročeská sviečková na smotane je klasické české jedlo plné chuti a vône. Tento tradičný pokrm sa pripravuje z niekoľkých základných ingrediencií, ako je hovädzia sviečková, cibuľa, zelenina a smotana. Tu je recept, ktorý vám ukáže, ako si pripraviť skvelú staročeskú sviečkovú na smotane:

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzích sviečkových
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenový koreň
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička octu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • maslo na smaženie

 

Staročeská sviečková na smotane

Postup:

  1. Najprv si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemné plátky, mrkvu a petržlenový koreň na kolieska a cesnak rozdrvte.
  2. Sviečkovú očistite a nakrájajte na tenké plátky. Posolte a okoreňte.
  3. Rozohrejte panvicu a pridajte maslo. Na rozohriatom masle opražte cibuľu do zlatista.
  4. Pridajte nakrájanú sviečkovú a opražte z oboch strán dozlatista. Vyberte mäso z panvice a odložte ho.
  5. Do panvice pridajte zvyšok zeleniny a opražte ju do zmäkčenia. Potom pridajte hladkú múku, premiešajte a za stáleho miešania opražte.
  6. Pridajte horčicu, cukor, ocot a cesnak. Premiešajte a varíte ešte 1-2 minúty.
  7. Pridajte smotanu a premiešajte, kým nevznikne hladká omáčka.
  8. Vráťte sviečkovú do omáčky a varíte 15-20 minút na miernom ohni, kým mäso nie je mäkké.
  9. Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Staročeskú sviečkovú na smotane môžete podávať s chlebovými knedlíkmi a brusnicovým kompótom. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovej
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 celeri
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 5-6 guľôčok čierneho korenia
  • 2-3 klinčeky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 300 ml 36% smotany na šľahanie
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • Soľ podľa chuti
  • 1-2 lyžičky cukru (podľa chuti)
  • Citronová šťava (na dochutenie)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Hovädziu sviečkovú umyjeme, osušime a nakrájame na plátky. Osolíme a okoreníme z oboch strán.

  2. Zelenina: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu, petržlen a celer očistíme a nakrájame na kolieska alebo kocky.

  3. Smaženie: Na veľkej panvici rozohrejeme olej a maslo. Pridáme cibuľu a restujeme do zlatista. Následne pridáme nakrájanú zeleninu a restujeme, kým nezmäkne.

  4. Opekanie mäsa: Na tej istej panvici pridáme plátky sviečkovej a opečieme z oboch strán, aby získali zlatistú farbu.

  5. Dusenie: Keď je mäso opečené, pridáme do panvice bobkový list, čierne korenie, klinčeky a cesnak. Následne podlejeme vývarom a necháme variť na slabom ohni asi 1,5 hodiny, kým je mäso mäkké.

  6. Dokončenie omáčky: Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a odložíme na teplé miesto. Zeleninu v omáčke rozmixujeme pomocou tyčového mixéra, aby sme dosiahli jemnú konzistenciu. Potom do omáčky vmiešame hladkú múku, ktorú sme predtým zmiešali so smotanou, a varíme ešte asi 10 minút. Pridáme soľ, cukor a citronovú šťavu podľa chuti.

  7. Servírovanie: Mäso nakrájame na plátky a naaranžujeme na tanier. Preliaty omáčkou ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

  8. Podávanie: Podávame s knedľami, ryžou alebo zemiakmi a čerstvým šalátom na prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept na staročeskú sviečkovú na smotane je skvelý! Milujem, ako sa všetky ingrediencie spojili a vytvorili tú úžasnú chuť. Už sa teším, keď to vyskúšam doma. Určite sa k tomu vrátim a pozvem aj priateľov!

  2. Zeleninka89 píše:

    Konečne som našla recept, ktorý ma oslovil! Staročeská sviečková na smotane vyzerá tak chutne. Rada varím pre rodinu a tento pokrm bude perfektný pre nedeľný obed. Ďakujem za inšpiráciu, určite sa mi podarí!

  3. JankaKucharka píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Sviečková na smotane je mojím obľúbeným jedlom a tento recept vyzerá jednoducho skvele. Určite ho vyskúšam a verím, že môj manžel bude nadšený. Dobrú chuť všetkým!

  4. PeťoHrac píše:

    Super článok o staročeskej sviečkovej! Mám rád tradičné jedlá a toto vyzerá veľmi lákavo. Pripravím si ho s knedľami a určite si pochutnám. Vďaka za zdieľanie takého skvelého receptu!

  5. RadoslavovaPohoda píše:

    Wow, tento recept je úžasný! Sviečková na smotane je skutočne lahodná a teraz už viem, ako ju pripraviť doma. Ďakujem za jasný návod a všetky tipy. Už sa neviem dočkať, kedy si ju pripravím!

  6. Svetluska22 píše:

    Čítala som tento článok s veľkým nadšením! Staročeská sviečková je jedno z najlepších jedál, aké poznám. Rada varím pre rodinu a tento recept mi pomôže pripraviť niečo výnimočné. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. JozefKuchyňa píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Sviečkovú na smotane milujem od detstva a teraz ju môžem urobiť aj doma. Som si istý, že to bude fantastické jedlo na oslavy so rodinou.

  8. _CibulovýRaj_ píše:

    ‘To je presne to jedlo, ktoré mám rád!’ Tieto ingrediencie sú super kombinácia! Som nadšený, že môžem vyskúšať nový spôsob prípravy sviečkovej na smotane. Už sa teším na výsledok!

  9. !BorisFan! píše:

    ‘Skvelý recept!’ Toto jedlo mi vždy pripomína detstvo a rodinné stretnutia. Teraz viem, ako si ho sám pripraviť. Teším sa na tú nádhernú vôňu vo svojej kuchyni.

  10. @Slniečko23 píše:

    ‘Toto je presne to pravé!’ Staročeská sviečková je klasika medzi jedlami a teraz mám perfektný návod ako ju pripraviť doma! Teším sa hlavne na podávanie s knedľami – to bude delikatesa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *