Recept 1: Kuracie filé marinované v bylinkách s tatárskou omáčkou a pečenou zeleninou
Ingrediencie:
Na kuracie filé:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
Na tatársku omáčku:
- 250 g majonézy
- 2 polievkové lyžice nakrájaných kyslých uhorkov
- 1 polievková lyžica horčice
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
Na pečenú zeleninu:
- 2 mrkvy
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie a sušené oregano
Postup:
- Príprava marinády: V miske skombinujte olivový olej, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru, rozmačkaný cesnak, soľ, korenie, tymián a bazalku. Všetko poriadne premiešajte.
- Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie prsia jemne naklepte a ponorte ich do marinády. Nechajte marinovať aspoň hodinu (ideálne cez noc) v chladničke.
- Príprava zeleniny: Zeleninu umyte a nakrájajte na rovnaké kusy. Skombinujte ju s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a oreganom v miske.
- Pečenie: Zeleninu rozmiestnite na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25-30 minút, kým nie je zlatistá a vláčna.
- Opekanie rezňov: Kuracie rezne vytiahnite z marinády a orestujte na panvici na strednom ohni s trochou olivového oleja. Opečte ich z každej strany 5-7 minút, až kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú prepečené.
- Príprava tatárskej omáčky: V miske premiešajte majonézu, nasekané kyslé uhorky, horčicu a citrónovú šťavu. Dochutíte soľou a čiernym korením podľa preferencie.
- Podávanie: Na tanier položte kuracie rezne spolu s pečenou zeleninou a tatárskou omáčkou. Ozdobte čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo bazalka.
Recept 2: Kuracie filé s syrnou krustou a avokádovou tatárkou
Ingrediencie:
Na kuracie filé:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- 100 g nastrúhaného syra (ideálne parmezán)
- Soľ a čierne korenie
Na avokádovú tatárku:
- 1 zrelé avokádo
- 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
- 1 malá cibuľa (nasekaná)
- 1 polievková lyžica čerstvého koriandra (nasekaného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava kuracích filé: Kuracie prsia naklepte a osolte. V miske rozšľahajte vajcia a v druhej zmiešajte strúhanku so syrom, soľou a korením.
- Obalenie: Kuracie filé najprv ponorte do rozšľahaných vajec a následne do zmesi so strúhankou a syrom. Dobre pritlačte, aby bola krusta pevná.
- Opekanie: Na panvici s olejom opečte kuracie filé z oboch strán, kým nie sú zlatisté a chrumkavé (približne 5-7 minút z každej strany).
- Príprava avokádovej tatárky: V mixéri alebo pomocou vidličky rozmačkajte avokádo, pridajte limetkovú šťavu, cibuľu, koriander, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
- Podávanie: Kuracie filé servírujte na tanieri a vedľa ponúknite avokádovú tatárku. Môžete pridať aj plátky cherry rajčín alebo čerstvý šalát na ozdobu.
Recept 3: Kuracie rezne na grile s pikantnou tatárkou
Ingrediencie:
Na kuracie rezne:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- Soľ, čierne korenie a chili prášok podľa chuti
Na pikantnú tatárku:
- 200 g majonézy
- 1 polievková lyžica sriracha alebo inej chili omáčky
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava marinády: V miske kombinujte olivový olej, údenú papriku, soľ, čierne korenie a chili prášok. Kuracie prsia nechajte marinovať v tejto zmesi minimálne 30 minút.
- Grilovanie: Gril nastavte na strednú teplotu. Kuracie rezne grilujte 6-8 minút z každej strany, kým nebudú prepečené a zlatohnedé.
- Príprava pikantnej tatárky: V miske spojte majonézu, srirachu, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením.
- Servírovanie: Kuracie rezne servírujte na tanieri a vedľa pridajte pikantnú tatárku. Môžete doplniť aj grilovanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.
Recept 4: Kuracie rezne s kokosovým obalením a mangovou tatárkou
Ingrediencie:
Na kuracie rezne:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 vajcia
- 100 g strúhanej kokosu
- 100 g strúhanky
- Soľ a čierne korenie
Na mangovú tatárku:
- 1 zrelé mango
- 200 g jogurtu (prírodného)
- 1 polievková lyžica limetkovej šťavy
- 1 polievková lyžica medu
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava kuracích rezňov: Kuracie prsia naklepte, osoľte a okoreňte. V jednej miske rozšľahajte vajcia a v druhej zmiešajte kokos a strúhanku.
- Obalovanie: Kuracie rezne ponorte najprv do vajec a následne do zmesi s kokosom a strúhankou, aby boli riadne pokryté.
- Smaženie: Na panvici s olejom opekajte rezne z oboch strán 5-7 minút, až kým sa na povrchu nevytvorí chrumkavá zlatistá kôrka.
- Príprava mangovej tatárky: Mango olúpte, odstráňte kôstku a nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte ho s jogurtom, limetkovou šťavou, medom, soľou a čiernym korením.
- Servírovanie: Kuracie rezne položte na tanier, vedľa podávajte mangovú tatárku a ozdobte niekoľkými lístkami čerstvého koriandra.
Recept 5: Kuracie rezne s citrusovou glazúrou a jogurtovou tatárkou
Ingrediencie:
Na kuracie rezne:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 pomaranč (šťava a strúhaná kôra)
- 1 citrón (šťava a kôra)
- Soľ a čierne korenie
Na jogurtovú tatárku:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešajte med, šťavu a kôru z pomaranča a citrónu, pridajte soľ a čierne korenie. Kuracie prsia nechajte marinovať v tejto zmesi minimálne 30 minút.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Kuracie rezne uložte na plech a pečte ich 20-25 minút dozlatista. Počas pečenia ich pravidelne potierajte marinádou, aby zostali šťavnaté.
- Príprava jogurtovej tatárky: V miske spojte grécky jogurt, citrónovú šťavu, nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie.
- Servírovanie: Kuracie rezne podávajte teplé, s jogurtovou tatárkou na boku. Na ozdobu môžete pridať kúsky citrusových plodov.
Tieto recepty na chutné kuracie rezne s tatárkou nie sú len lahodné, ale aj fascinujúce svojou variabilitou. Každý z receptov ponúka jedinečné kombinácie chutí a zážitkov, ktoré obohatia váš jedálniček a uspokoja vaše chuťové poháriky. Prajeme dobrú chuť!
Potrebujeme:
– 4 kuracie rezne
– 2 vajcia
– strúhanku
– soľ, korenie
– olej na smaženie
– tatarka (domáca alebo zakúpená)
Šťavnaté kuracie rezne s tatárkou
Postup:
1. Rezne osoľte a okoreňte.
2. V jednej miske rozšľahajte vajcia.
3. V druhej miske pripravte strúhanku.
4. Rezne ponorte najprv do vajec, potom do strúhanky.
5. Na panvici rozohrejte olej a vložte rezne.
6. Smažte z oboch strán do zlatista.
7. Hotové rezne vyberte z panvice a nechajte odkvapkať na utierke.
8. Podávajte s tatarkou a prílohou podľa vlastného výberu (napr. zemiaková kaša, ryža, zemiakové štiepky).
Prajeme dobrú chuť!