Ak túžite po šťavnatých pečených kuracích stehnách na hlávkovej kapuste, nasledujte tento jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 hlávka kapusty
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Šťavnaté pečené kuracie stehná s hlávkovou kapustou
Postup prípravy:
- Rúru si predohrejte na 180 °C.
- Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte pomocou kuchynského papiera.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a kuracie stehná opečte z oboch strán, až kým nebudú zlaté.
- Potom prevypte opečené stehná do pekáča a vložte ich do rúry na 30 – 35 minút, alebo kým nie sú úplne prepečené.
- Medzitým, počas pečenia stehná, na panvici orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté.
- Hlávkovú kapustu umyte a následne nakrájajte na tenké rezance. Pridajte ju k orestovanej cibuli a cesnaku na panvici a restujte na strednom ohni asi 10 – 15 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Podľa preferencií pridajte soľ, korenie a zamiešajte do kapusty.
- Po upečení kuracích stehien ich vyberte z rúry a nechajte ich chvíľku odpočívať.
- Podávajte pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste s väčším množstvom kyslej kapusty ako prílohou.
Dúfam, že si tento kulinársky skvost skutočne užijete! V prípade ďalších otázok sa neváhajte pýtať.
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 1 stredná hlávka kapusty (biela alebo savojská)
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava kuracích stehien: Rúru si predohrejte na 200 °C. Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte. Potrite ich olivovým olejom, posypte soľou, čiernym korením, mletou paprikou a majoránkou. Nechajte marinovať minimálne 30 minút (ideálne 1-2 hodiny v chladničke).
-
Príprava kapusty: Hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a mrkvu prekrájajte na tenké plátky. Cesnak prelisujte alebo nasekajte nadrobno.
-
Smaženie zeleniny: Na veľkej panvici rozohrejte trochu olivového oleja a pridajte nakrájanú cibuľu. Opečte, kým nebude priesvitná. Potom pridajte mrkvu a cesnak a opražte asi 2-3 minúty. Následne pridajte kapustu a za stálého miešania restujte, kým nezjemnie (približne 5-7 minút).
-
Pečenie: Zeleninu preložte do pekáča a navrch položte marinované kuracie stehná. Pridajte kurací alebo zeleninový vývar do pekáča, aby sa všetky zložky dobre prepojili.
-
Pečenie: Pekáč prikryte alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 35-40 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ďalších 15-20 minút, aby sa kuracie stehná krásne zhnedli a vytvorili chrumkavú kôrku.
-
Podávanie: Po upečení vyberte pekáč z rúry, posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúce so šťavou z pekáča.
Tento pokrm je výborný aj samostatne, no ak máte chuť, môžete ho podávať s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi. Dobrú chuť!