Mmm, pečené farmárske horné kuracie stehná sú výborným jedlom plným chuti a arómy. Tu je jednoduchý recept, ktorým si ich môžete pripraviť:
Ingrediencie:
- 4 farmárske horné kuracie stehná
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané na plátky
- 1 citrón, na tenké plátky
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
Pečené farmárske horné kuracie stehná
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kuracie stehná osolte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- Na panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni a orestujte kuracie stehná z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Vezmite pekáč a umiestnite v ňom orestované stehná. Pridajte na ne cesnakové plátky, plátky citróna a vetvičky tymianu.
- Zakryte pekáč a pečte v predhriatej rúre asi 45 minút, kým sa kuracie stehná dôkladne neupečú. Pred koncom pečenia môžete odstrániť kryt a ponechať ich vo vyhriatej rúre ešte 10 minút, aby sa vytvorila zlatohnedá kôrka.
- Podávajte s duseným zeleným hráškom a pečenými zemiakmi. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 horné kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 4 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregana
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
- 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájané na kolieska)
- 1 cibuľa (nakrájaná na štvrtiny)
- 1 pohár vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
Postup:
-
Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, rozdrvený cesnak, sušenú bazalku, sušené oregano, papriku, soľ, čierne korenie, šťavu z citrónu a nastrúhanú kôru.
-
Marinovanie kuracích stehien: Kuracie stehná dôkladne potrite marinádou. Nechajte ich marinovať v chladničke aspoň 30 minút (ideálne 2–3 hodiny, alebo cez noc pre lepšiu chuť).
-
Predhrievanie rúry: Predhrejte rúru na 200 °C.
-
Príprava zeleniny: Na plech rozložte nakrájané zemiaky, mrkvy a cibuľu. Môžete ich jemne osoliť a okoreniť.
-
Pečenie: Na zeleninu položte marinované kuracie stehná kožou nahor. Okolo stehna pridajte zvyšnú marinádu a nalejte vývar na plech.
-
Pečenie v rúre: Pečte v predhriatej rúre približne 45–55 minút, alebo kým nie sú stehná prepečené a zlatohnedé. Občas stehná počas pečenia polejte vývarom, aby sa neosušili.
-
Podávanie: Po upečení nechajte stehná chvíľu odpočinúť a potom podávajte s upečenou zeleninou. Môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu.
Tipy:
- Ako prílohu môžete podávať aj čerstvý chlieb alebo ryžu.
- Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trochu cayenského korenia do marinády.
Dobrú chuť!