Študentská uhorková polievka s mozzarellou.
Zložky:
- 4 stredne veľké uhorky, ošúpané a nastrúhané
- 1 malá cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 konzervy smotany
- 1/2 hrnčeka nízkotučného mlieka
- 1 hrnček nastrúhanej mozzarelly
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bylinka na dekoráciu (napr. nasekaná petržlenová vňať)
Studená uhorková polievka s mozzarellou
Návod:
- V hrnci zohrejte smotanu a mlieko na strednom ohni.
- Pridajte uhorky a cibuľu a varte pomaly, kým uhorky nezmäknú.
- Vložte mozzarellu a nechajte ju roztopiť.
- Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa potreby.
- Podávajte s čerstvou bylinkou na ozdobu.
Prajem dobrú chuť!
2) Chladená uhorková polievka s mozzarellou
Zloženie:
- 2 veľké uhorky
- 200 g mozzarelly
- 500 ml jogurtu (ideálny je grécky jogurt)
- 250 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1 citrónu
- soľ a čierne korenie podľa vlastného výberu
- čerstvá bazalka alebo mäta na dekoráciu
- olivový olej na zálievku
Postup:
-
Príprava uhorky: Uhorky dobre umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Časť z nich si odložte na dekoráciu.
-
Mixovanie: V mixéri zmiešajte nakrájané uhorky, grécky jogurt, vývar, cesnak (podľa chuti), citrónovú šťavu, soľ a korenie. Mixujte, kým nezískate hladkú textúru.
-
Príprava mozzarelly: Mozzarellu nakrájajte na malé kocky.
-
Servírovanie: Polievku nalievajte do misiek alebo hlbokých tanierov. Do stredu každej porcie pridajte kúsky mozzarelly a nasekané uhorky.
-
Ozdobenie: Polievku môžete dozdobiť čerstvou bazalkou alebo mätou. Na záver je možné pridať aj pár kvapiek olivového oleja.
-
Chladenie: Polievku pred podávaním nechajte na chvíľu ochladiť v chladničke, aby bola osviežujúca.
-
Podávanie: Podávajte studenú ako predjedlo alebo ľahký obed počas horúcich letných dní.
Prajem dobrú chuť!