Šumavské bravčové plátky na horčici

Recept: Šumavské bravčové plátky na horčici

Ingrediencie:

  • 600 g bravčového mäsa (najvhodnejšie stehno alebo karé)
  • 4 lyžice dijónskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 cibuľa (nasekaná na malé kúsky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • Zelená petržlenová vňať (na dekoráciu)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso dôkladne umyte a osušte. Následne ho nakrajte na plátky hrubé približne 1,5 cm.
    • V miske spojte dijónsku horčicu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a majorán. Touto zmesou pokryte bravčové plátky z oboch strán a nechajte ich marinovať minimálne 30 minút.
  2. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Plátky bravčového mäsa opečte z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu (približne 4-5 minút na každej strane). Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  3. Príprava omáčky:

    • V tej istej panvici, kde ste opiekli mäso, pridajte nasekanú cibuľu a opražte, pokým nezmäkne a nezozlátny.
    • Ak používate, prilejte biele víno a nechajte ho variť spolu s cibuľou asi 2-3 minúty, aby sa alkohol odparil. Následne do panvice pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
  4. Dokončenie:

    • Vráťte opražené plátky mäsa do panvice a varte ich na miernom ohni približne 15-20 minút, aby sa mäso dôkladne prepieklo a stalo sa jemným. Ak je potrebné, podlievajte trochou vody, aby sa omáčka nepripálila.
  5. Podávanie:

    • Šumavské bravčové plátky servírujte s omáčkou, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť varené zemiaky, pečené alebo pyré, alebo ryžu.

Prajem dobrú chuť!

 

Šumavské bravčové plátky na horčici - 2

Recepty z kyslej kapusty

Recepty z kyslej kapusty

Čítať viac »

2) Šumavské bravčové plátky na horčici

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového karé
  • 4 lyžice horčice (podľa chuti, môžete použiť aj dijónsku)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo masla)
  • 1 cibuľa
  • 200 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové karé umyjte, osušte a nakrájajte na plátky (asi 1-2 cm hrubé). Osoľte a okoreňte z oboch strán.

  2. Marinovanie: Do misky dajte horčicu a pretlačený cesnak. Plátky mäsa natrite touto zmesou z oboch strán a nechajte marinovať minimálne 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).

  3. Smaženie: Na panvici rozpálte olivový olej alebo maslo. Plátky mäsa orestujte z oboch strán na stredne silnom plameni, kým nie sú zlatisté (asi 3-4 minúty z každej strany). Po opečení ich vyberte a odložte na tanier.

  4. Príprava omáčky: Na tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso, pridajte nasekanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Potom prilejte vývar a priveďte ho k varu. Omáčku je možné podusiť na miernom ohni, aby sa chute spojili.

  5. Dokončenie jedla: Do panvice pridajte opečené plátky mäsa a nechajte ich na miernom ohni prevariť v omáčke približne 10 minút. Na záver pridajte smotanu na varenie a varte ešte niekoľko minút, aby sa omáčka zahustila.

  6. Podávanie: Uvarené bravčové plátky na horčici servírujte s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, knedle alebo čerstvý chlieb. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kiki123 píše:

    Tento recept vyzerá naozaj úžasne! Milujem bravčové mäso a horčicu, takže sa už teším, kedy to skúsim. Určite to bude chutiť skvele s domácimi zemiakmi. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. ZelenyJablko píše:

    Wow, tento recept je super! Horčica a cesnak sú moje obľúbené prísady. Neviem sa dočkať, kedy si toto jedlo pripravím pre rodinu. Určite im to bude chutiť! Dík za zdieľanie!

  3. Petrik1234 píše:

    Recept na bravčové plátky vyzerá veľmi chutne! Mám rád varenie a určite vyskúšam tento postup. Je fajn, že je to aj jednoduché na prípravu. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako na obrázku!

  4. SunnyDay píše:

    Toto jedlo je presne to, čo hľadám! Milujem variť pre rodinu a myslím si, že im toto veľmi zachutí. Kombinácia horčice a smotany znie skvele. Ďakujem za tento úžasný recept!

  5. MiskaMiska píše:

    Tento recept je fantastický! Snažím sa variť zdravšie a toto vyzerá ako ideálne jedlo. Možno pridám aj nejakú zeleninku k tomu, aby som mal vyvážený tanier. Už sa teším na ochutnávku!

  6. Radoslav88 píše:

    Super recept! Bravčové mäso mám rád a kombinácia s horčicou ma veľmi oslovila. Znie to jednoducho a chutne – ideálne pre víkendový obed s rodinou. Vďaka za inšpiráciu!

  7. -Danka- píše:

    ‚Šumavské bravčové plátky‘ sú u nás doma hitom! Tento recept vyskúšam už tento víkend. Rada experimentujem s rôznymi omáčkami a verím, že táto bude jedna z najlepších. Teším sa na výsledok!

  8. _MiaLove_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – túto vetu si poviem po uvarení tohto skvelého jedla! Recept vyzerá jednoducho úžasne a ja milujem všetky ingrediencie v tom recepte. Kto by odolal takým lahôdkam?

  9. -Tomik-21 píše:

    ‚Šumavské bravčové plátky‘ sú presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeru! Som nadšený z toho, aké jednoduché je toto jedlo pripraviť. Naozaj sa teším na reakcie všetkých pri stole.

  10. !Janka! píše:

    ‚Omáčka‘ k týmto plátkom vyzerá skvele! Milujem kombináciu smotany s vínom – dodáva tomu výnimočný chuťový rozmer. Určite budem variť podľa vášho návodu čoskoro – ďakujem za super tipy!