Šumavské bravčové plátky na horčici

Recept: Šumavské bravčové plátky na horčici

Ingrediencie:

  • 600 g bravčového mäsa (najlepšie stehno alebo karé)
  • 4 lyžice dijónskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • Zelená petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyte a osušte. Následne ho nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm.
    • V miske zmiešajte dijónsku horčicu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majorán. Touto zmesou natrite bravčové plátky z oboch strán a nechajte ich marinovať aspoň 30 minút.
  2. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Plátky bravčového mäsa opražte z oboch strán, až pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu (približne 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  3. Príprava omáčky:

    • V tej istej panvici, kde ste opiekli mäso, pridajte nasekanú cibuľu a opražte, až kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
    • Ak používate, prilejte biele víno a nechajte ho spolu s cibuľou variť asi 2-3 minúty, aby sa odparilo alkohol. Následne pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
  4. Dokončenie:

    • Vráťte opražené plátky mäsa späť do panvice a varte ich na miernom ohni približne 15-20 minút, kým sa mäso neprepečie a nebude jemné. Prípadne ich môžete podliat trochou vody, aby sa omáčka nepripálila.
  5. Podávanie:

    • Šumavské bravčové plátky podávajte s omáčkou, posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky (varené, pečené alebo pyré) alebo ryžu.

Dobrú chuť!

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového karé
  • 4 lyžice horčice (podľa chuti, môžeme použiť aj dijonskú)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo masla)
  • 1 cibuľa
  • 200 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové karé umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky (asi 1-2 cm hrubé). Osolíme a okoreníme z oboch strán.

  2. Marinovanie: Do misky dáme horčicu a pretlačený cesnak. Plátky mäsa natrieme touto zmesou z oboch strán a necháme marinovať aspoň 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).

  3. Smaženie: Na panvici rozpálime olivový olej alebo maslo. Plátky mäsa orestujeme z oboch strán na stredne silnom plameni, kým nie sú zlatohnedé (asi 3-4 minúty z každej strany). Po opečení ich vyberieme a odložíme na tanier.

  4. Príprava omáčky: Na tej istej panvici, v ktorej sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita. Potom pridáme vývar a privedieme k varu. Prahnutie je možné podusiť na miernom ohni, aby sa chute spojili.

  5. Dokončenie jedla: Do panvice pridáme opečené plátky mäsa a necháme ich na miernom ohni prevariť v omáčke približne 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a varíme ešte pár minút, aby sa omáčka zahustila.

  6. Podávanie: Hotové bravčové plátky na horčici podávame s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, knedle alebo čerstvý chlieb. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kiki123 píše:

    Tento recept vyzerá naozaj úžasne! Milujem bravčové mäso a horčicu, takže sa už teším, kedy to skúsim. Určite to bude chutiť skvele s domácimi zemiakmi. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. ZelenyJablko píše:

    Wow, tento recept je super! Horčica a cesnak sú moje obľúbené prísady. Neviem sa dočkať, kedy si toto jedlo pripravím pre rodinu. Určite im to bude chutiť! Dík za zdieľanie!

  3. Petrik1234 píše:

    Recept na bravčové plátky vyzerá veľmi chutne! Mám rád varenie a určite vyskúšam tento postup. Je fajn, že je to aj jednoduché na prípravu. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako na obrázku!

  4. SunnyDay píše:

    Toto jedlo je presne to, čo hľadám! Milujem variť pre rodinu a myslím si, že im toto veľmi zachutí. Kombinácia horčice a smotany znie skvele. Ďakujem za tento úžasný recept!

  5. MiskaMiska píše:

    Tento recept je fantastický! Snažím sa variť zdravšie a toto vyzerá ako ideálne jedlo. Možno pridám aj nejakú zeleninku k tomu, aby som mal vyvážený tanier. Už sa teším na ochutnávku!

  6. Radoslav88 píše:

    Super recept! Bravčové mäso mám rád a kombinácia s horčicou ma veľmi oslovila. Znie to jednoducho a chutne – ideálne pre víkendový obed s rodinou. Vďaka za inšpiráciu!

  7. -Danka- píše:

    ‘Šumavské bravčové plátky’ sú u nás doma hitom! Tento recept vyskúšam už tento víkend. Rada experimentujem s rôznymi omáčkami a verím, že táto bude jedna z najlepších. Teším sa na výsledok!

  8. _MiaLove_ píše:

    ‘Dobrú chuť!’ – túto vetu si poviem po uvarení tohto skvelého jedla! Recept vyzerá jednoducho úžasne a ja milujem všetky ingrediencie v tom recepte. Kto by odolal takým lahôdkam?

  9. -Tomik-21 píše:

    ‘Šumavské bravčové plátky’ sú presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeru! Som nadšený z toho, aké jednoduché je toto jedlo pripraviť. Naozaj sa teším na reakcie všetkých pri stole.

  10. !Janka! píše:

    ‘Omáčka’ k týmto plátkom vyzerá skvele! Milujem kombináciu smotany s vínom – dodáva tomu výnimočný chuťový rozmer. Určite budem variť podľa vášho návodu čoskoro – ďakujem za super tipy!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *