Recept: Šumavské bravčové plátky na horčici
Ingrediencie:
- 600 g bravčového mäsa (najlepšie stehno alebo karé)
- 4 lyžice dijónskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného majoránu
- Zelená petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso umyte a osušte. Následne ho nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm.
- V miske zmiešajte dijónsku horčicu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majorán. Touto zmesou natrite bravčové plátky z oboch strán a nechajte ich marinovať aspoň 30 minút.
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Plátky bravčového mäsa opražte z oboch strán, až pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu (približne 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava omáčky:
- V tej istej panvici, kde ste opiekli mäso, pridajte nasekanú cibuľu a opražte, až kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Ak používate, prilejte biele víno a nechajte ho spolu s cibuľou variť asi 2-3 minúty, aby sa odparilo alkohol. Následne pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
-
Dokončenie:
- Vráťte opražené plátky mäsa späť do panvice a varte ich na miernom ohni približne 15-20 minút, kým sa mäso neprepečie a nebude jemné. Prípadne ich môžete podliat trochou vody, aby sa omáčka nepripálila.
-
Podávanie:
- Šumavské bravčové plátky podávajte s omáčkou, posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť zemiaky (varené, pečené alebo pyré) alebo ryžu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového karé
- 4 lyžice horčice (podľa chuti, môžeme použiť aj dijonskú)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja (alebo masla)
- 1 cibuľa
- 200 ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové karé umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky (asi 1-2 cm hrubé). Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Marinovanie: Do misky dáme horčicu a pretlačený cesnak. Plátky mäsa natrieme touto zmesou z oboch strán a necháme marinovať aspoň 30 minút (ideálne v chladničke cez noc).
-
Smaženie: Na panvici rozpálime olivový olej alebo maslo. Plátky mäsa orestujeme z oboch strán na stredne silnom plameni, kým nie sú zlatohnedé (asi 3-4 minúty z každej strany). Po opečení ich vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava omáčky: Na tej istej panvici, v ktorej sme opekali mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme ju do sklovita. Potom pridáme vývar a privedieme k varu. Prahnutie je možné podusiť na miernom ohni, aby sa chute spojili.
-
Dokončenie jedla: Do panvice pridáme opečené plátky mäsa a necháme ich na miernom ohni prevariť v omáčke približne 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a varíme ešte pár minút, aby sa omáčka zahustila.
-
Podávanie: Hotové bravčové plátky na horčici podávame s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, knedle alebo čerstvý chlieb. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tento recept vyzerá naozaj úžasne! Milujem bravčové mäso a horčicu, takže sa už teším, kedy to skúsim. Určite to bude chutiť skvele s domácimi zemiakmi. Ďakujem za inšpiráciu!
Wow, tento recept je super! Horčica a cesnak sú moje obľúbené prísady. Neviem sa dočkať, kedy si toto jedlo pripravím pre rodinu. Určite im to bude chutiť! Dík za zdieľanie!
Recept na bravčové plátky vyzerá veľmi chutne! Mám rád varenie a určite vyskúšam tento postup. Je fajn, že je to aj jednoduché na prípravu. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako na obrázku!
Toto jedlo je presne to, čo hľadám! Milujem variť pre rodinu a myslím si, že im toto veľmi zachutí. Kombinácia horčice a smotany znie skvele. Ďakujem za tento úžasný recept!
Tento recept je fantastický! Snažím sa variť zdravšie a toto vyzerá ako ideálne jedlo. Možno pridám aj nejakú zeleninku k tomu, aby som mal vyvážený tanier. Už sa teším na ochutnávku!
Super recept! Bravčové mäso mám rád a kombinácia s horčicou ma veľmi oslovila. Znie to jednoducho a chutne – ideálne pre víkendový obed s rodinou. Vďaka za inšpiráciu!
‘Šumavské bravčové plátky’ sú u nás doma hitom! Tento recept vyskúšam už tento víkend. Rada experimentujem s rôznymi omáčkami a verím, že táto bude jedna z najlepších. Teším sa na výsledok!
‘Dobrú chuť!’ – túto vetu si poviem po uvarení tohto skvelého jedla! Recept vyzerá jednoducho úžasne a ja milujem všetky ingrediencie v tom recepte. Kto by odolal takým lahôdkam?
‘Šumavské bravčové plátky’ sú presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeru! Som nadšený z toho, aké jednoduché je toto jedlo pripraviť. Naozaj sa teším na reakcie všetkých pri stole.
‘Omáčka’ k týmto plátkom vyzerá skvele! Milujem kombináciu smotany s vínom – dodáva tomu výnimočný chuťový rozmer. Určite budem variť podľa vášho návodu čoskoro – ďakujem za super tipy!