Šumavské bravčové plátky na horčici a cesnaku

Nikdy som netušila, že existuje šumavské bravčové mäso. Ide o zaujímavý spôsob, ako si rozšíriť naše schopnosti v kuchyni.

Šumavské bravčové plátky marinované v horčici a cesnaku

Ingrediencie:

  • 4 kusy bravčového mäsa (není príliš hrubé)
  • 4 lyžice hrubozrnej horčice
  • 4 strúčiky cesnaku (rozpučte)
  • Soľ a čierne korenie podľa osobnej preferencie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1/2 pohára vývaru (môže byť zeleninový alebo z bravčového mäsa)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na dekór)

Postup:

  1. Príprava marinády:
    • V miske zmiešajte hrubozrnnú horčicu, rozpučený cesnak, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
  2. Marinovanie plátkov:
    • Bravčové plátky jemne naklepte cez potravinovú fóliu či papier na pečenie, aby sa znížila ich hrúbka. Potom ich dôkladne potrite pripravenou marinádou. Nechajte v marináde aspoň 30 minút, ideálne 2-3 hodiny v chladničke.
  3. Smaženie plátkov:
    • Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo na strednej teplote. Do panvice vložte marinované bravčové plátky a opečte ich z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu (približne 4-5 minút z každej strany).
  4. Pridanie vývaru:
    • Akonáhle sa plátky osmažia, pridajte do panvice vývar a znížte teplotu. Nechajte ich variť na miernom ohni približne 10-15 minút, aby sa chute spojili a mäso sa stalo jemným.
  5. Servírovanie:
    • Hotové bravčové plátky podávajte na tanieri, prelejte výpekom z panvice. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
  6. Prílohy:
    • Ku šumavským bravčovým plátkom sa hodia zemiaky (varené, pečené alebo v podobe kaše) a zeleninový šalát.

Doboru chuť!

 

Šumavské bravčové plátky na horčici a cesnaku - 2

Plnka pečená na plechu

Plnka pečená na plechu

Čítať viac »

2) Šumavské bravčové plátky na horčici a cesnaku

Ingrediencie:

  • 600 g bravčového karé alebo pleca
  • 3-4 lyžice hrubej horčice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 100 ml oleja (napríklad slnečnicového alebo olivového)
  • 300 ml vývaru (môže byť z kostí alebo zeleninový)
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • Bobkový list (voliteľný)
  • Čerstvé bylinky na posypanie (napríklad petržlen, tymián)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové karé alebo plece umyte, vysušte a nakrájajte na plátky hrúbky približne 1-2 cm. Potom ich jemne naklepte, aby sa vyrovnali.
  2. Marinovanie: V miske zmiešajte horčicu, rozpučený cesnak, soľ a čierne korenie. Natrite plátky mäsa touto zmesou z oboch strán. Nechajte marinovať minimálne 30 minút.
  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Vložte marinované plátky mäsa a opečte ich z oboch strán do zlata, asi 3-4 minúty z každej strany.
  4. Príprava omáčky: Po vybratí plátkov mäsa z panvice pridajte do tej istej panvice nakrájanú cibuľu a jemne ju osoľte. Smažte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatú farbu. Následne prilejte vývar a ak používate, pridajte bobkový list.
  5. Dusenie: Vráťte plátky mäsa späť do panvice s omáčkou. Zakryte pokrievkou a nechajte na nízkej teplote dusiť približne 30 minút, až kým nebude mäso jemné.
  6. Podávanie: Po dopenení vyberte plátky z omáčky a servírujte ich na tanieri. Omáčku môžete preliať na mäso, alebo podávať samostatne. Nakoniec posypte čerstvými bylinkami.
Podávanie:

Šumavské bravčové plátky sa výborne kombinujú s prílohami, ako sú zemiaky (varené, pečené alebo pyré), ryža alebo čerstvý chlieb.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept! Nikdy som nepočula o šimakvskom bravčovom, ale vyzerá to veľmi chutne. Určite to skúsim pripraviť doma. Mám rád nové recepty, ktoré rozšíria moje kuchárske zručnosti. Ďakujem za inšpiráciu!

  2. PetríkM píše:

    Wow, tento recept na šumavské bravčové plátky vyzerá úžasne! Milujem kombináciu cesnaku a horčice. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Vďaka za jednoduchý a chutný návod, určite to bude skvelé jedlo pre celú rodinu!

  3. JanaZelenkova píše:

    Tento článok ma veľmi zaujal! Šimakvské bravčové plátky sú niečo nové pre mňa. Mám pocit, že tento recept je presne to, čo som hľadala na víkendový obed. Teším sa na prípravu a chuťové zážitky s touto dobrotou!

  4. RoboKuchár píše:

    Skvelý recept! Znie veľmi lákavo a ja milujem variť s horčicou a cesnakom. Je to jednoduché a rýchle na prípravu, čo oceňujem. Určite to vyskúšam a podám aj priateľom. Dobrú chuť všetkým, ktorí si ho pripravia!

  5. MačkaNaStrome píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem! Som nadšená z nového receptu na šumavské bravčové plátky. Vyzerajú tak chutne a aj postup je jednoduchý. Nemôžem sa dočkať, kedy ich vyskúšam na rodinnej večeri!

  6. BorisCestovateľ píše:

    Veľmi pekný recept! Milujem varenie a skúšanie nových jedál z rôznych regiónov. Šumavské bravčové plátky sú niečo úplne nové pre mňa a už teraz viem, že to bude hit na našich večerných rodinných stretnutiach.

  7. @SlovenskýGurmán píše:

    ‚Dobrú chuť‘ mi vždy pripomenie moju babičku! Tento recept vyzerá veľmi chutne a nemôžem sa dočkať, kedy ho skúsim pripraviť doma. Myslím si, že sa stane obľúbeným jedlom celej mojej rodiny!

  8. #CokoladovyFanatik píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ je moje obľúbené zakončenie každého varenia! Tento článok ma nadchol novými ingredienciami ako hrubozrnná horčica. Už mám chuť si pripraviť tieto úžasné šumavské bravčové plátky podľa vášho postupu!

  9. _RadoslavM_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ by malo byť heslo každého dobrého kuchára! Recept je super jednoduchý a zároveň výnimočný! Oceňujem tipy ako marinovať mäso – určite vyskúšam túto kombináciu so svojou rodinou!

  10. !AnkaPrekvapenie! píše:

    ‚Dobrú chuť‘ ma vždy rozveselí pri varení! Tento recept vyzerá tak lákavo a ja milujem cesnak vo všetkých jeho podobách! Veľmi sa teším na ochutnávku týchto plátkov – budem určite podávať so zemiakovou kašou.