Švajčiarska jačmenná polievka (Graubündner Gerstensuppe).
- Tento tradičný švajčiarsky pokrm sa vyznačuje svojou hromadnou chuťou a jednoduchou prípravou. Nasleduje recept, ktorý vám umožní vychutnať si Švajčiarsku jačmennú polievku, známu tiež ako Graubündner Gerstensuppe.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa, najemno nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kúsky
- 200 g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
- 1 šálka jačmenných vločiek
- 1 liter hovädzieho vývaru
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Švajčiarska jačmenná polievka (Graubunder Gerstensuppe)
Postup:
- V hrnci na malom množstve oleja zľahka orestujte cibuľu, mrkvu a zeler, až pokiaľ nezmäknú.
- Pridajte hovädzie mäso a opražte ho dozlatista.
- Do hrnca vsypte jačmenné vločky a pridajte hovädzí vývar.
- Nechajte zmes prevrieť, potom znížte teplotu na strednú a varte, kým mäso a jačmenné vločky nie sú jemné, asi 30-40 minút.
- Osolte a okoreňte podľa svojej chuti.
- Polievku podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Užite si túto švajčiarsku jačmennú polievku ako výdatný a zdravý hlavný pokrm alebo prílohu. Dobrú chuť!
2) Švajčiarska jačmenná polievka (Graubunder Gerstensuppe)
Ingrediencie:
- 200 g jačmenných zrniek (buď plochý jačmeň alebo jačmenná krupica)
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 stonka zeleru, nakrájaná na malé kocky
- 100 g údenej slaniny alebo klobásy, nakrájanej na malé kusy (voliteľné)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo tymián) na ozdobu
- Olivový olej alebo maslo na opraženie
Postup:
-
Príprava jačmeňa: Jačmenné zrnieka dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte ich odkvapkať.
-
Opekanie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a opražte ju, kým nezmäkne a nebol zlatistá.
-
Pridanie zeleniny: Do hrnca pridajte nasekanú mrkvu, zeler a zemiaky. Všetko dobre premiešajte a opekajte ďalších 5 minút.
-
Pridanie jačmeňa a slaniny: Ak použijete slaninu alebo klobásu, pridajte ich do hrnca a opečte ich spolu so zeleninou. Následne pridajte prepláchnutý jačmeň.
-
Zalievka: Zalejte všetko vývarom a pridajte bobkový list. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 45 – 60 minút, kým jačmeň nezmäkne.
-
Dochutenie: Po uvarení odstráňte bobkový list a ochutnajte polievku. Podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať s kúskom čerstvého chleba.
Tipy:
- Na posilnenie chuti môžete pridať aj iné koreniny, ako je muškátový oriešok alebo mletá paprika.
- Ak túžite mať polievku hustejšiu, môžete jačmeň variť dlhšie alebo pred podávaním rozmixovať časť polievky a následne ju zamiešať späť.
Dobrú chuť!